Julen er i fare! Vendsysselske grønlangkål står i leveringskrise
Rådet er simpelthen at købe grønlangkålen til jul nu, hvis man vil være sikker på at få det på julebordet.
I otte uger har produktionen af Vendsysselske Grønlangkål været i gang i Hjørring.
Men som det ser ud nu, er der måske kun grønlangkål nok til yderligere to ugers produktion.
- Vi fik da også et mindre chok i onsdags, da vores landmand ringer fra Hadsund og siger, at kålene ikke har givet, det de skal, forklarer Bjarne Bamme Sørensen, der er en af kræfterne bag Vendsysselske Grønlangkål.
Og til spørgsmålet om vi kommer til at mangle den grønne spise inden jul, er svaret klart og rungende:
- Ja.
- Jeg er bange for, at når der er 14 dage tilbage til jul, så tror jeg, det slipper op. Lige nu har vi rigeligt, men jeg kan bare se, at hvis vi sælger det samme antal som sidste år, så kommer vi til at mangle, siger Bamme.
Dårlig høst
Lige nu mangler den nordjyske virksomhed 45 ton grønlangkål, og der er ikke udsigt til, at de kan købe det andre steder end hos deres faste leverandør. Virksomheden holder nemlig fast i, at grønkålen skal være dansk. Og den skal også være økologisk.
Derfor er svaret da også krystalklart, da TV2 Nords udsendte journalist spørger, om ikke man bare kan skaffe noget hjem fra udlandet.
- Nej, lyder det fra en bestemt Bamme.
Grunden til at der i år mangler grønlangkål er, at høsten i år har været dårlig. Der har nemlig manglet vand til afgrøderne, og derfor kommer langt mindre af det grønne guld til at stå på julebordene i år.
Og rådet fra Bamme er kommer prompte:
- Køb nu, hvis du ikke vil mangle til jul.
Mød Bamme og hør om Vendsysselsk grønlangkål i vores serie Frit Vendsyssel her: