Hjørring har knækket indbrudskurven: Her er deres hemmelighed
Foto: Lars Rievers / Ritzau Scanpix
Borgerne i Hjørring Kommune fik betydeligt færre ubudne gæster i de første måneder af 2020 - i forhold til sidste år. Det skyldes blandt andet en forstærket indsats fra politiets side.
Nye tiltag mod ubudne gæster med brækjern har fået antallet af indbrud i private hjem til at styrtdykke i Hjørring Kommune. Snart skal landets øvrige kommuner lære af politikredsen i nord.
Tyvens værste fjende er opmærksomme borgere.
En opmærksom borger holder nemlig et vågent øje med sit eget hus, spejder ind til naboens hus når han eller hun er bortrejst, og bemærker hvilke fremmede biler, der kører ned ad villavejen.
Og så er en opmærksom borger også bevidst omkring, hvordan huset bedst kan sikres mod tyve.
Opskriften på at undgå indbrud er egentlig ikke nytænkning i sin fineste form, men i Hjørring Kommune har man ved at arbejde meget målrettet med at øge borgernes opmærksomhed formået at holde indbrudstyvene fra døren.
I 1. kvartal 2019 blev der registreret 107 indbrud i Hjørring Kommune. Et år senere var tallet faldet til blot 37. Der blev altså begået 65 procent færre indbrud.
Det viser nye tal fra Bo Trygt.
- Vi betjente kan ikke alene tage æren for den udvikling. For hverken vi, kommunen eller borgerne kan løse det selv. Men sammen kan vi gøre en kæmpe forskel, siger politiassistent ved Nordjyllands Politi og sikringsrådgiver Søren Panum, der er en af tovholderne på det nye projekt.
For politiet i Hjørring og kommunen er gået sammen med TrygFonden, Realdania, Det Kriminalpræventive Råd og Videncentret Bolius om kampagnen Bo Trygt, der netop har til formål at sænke indbrudsraten.
Et af de nye, effektive virkemidler er Tryghedsvandring. Her går sikringsrådgiver Søren Panum og tovholder hos Hjørring Kommune Peter Mathiesen en runde i kvarteret sammen med borgerne - og undervejs giver gode råd til at holde tyvene væk.
- Her kigger vi boligområdet igennem med tyvens øjne – hvor er de mørke hjørner, høje hække osv. Vi møder borgerne i øjenhøjde og på deres hjemmebane, og vi kan hurtigt lokalisere og sætte målrettet ind på ’hotspot-områderne’ (hvor der sker flest indbrud, red.). Jo flere folk, vi kan samle, jo bedre. For når vi får folks øjne op for, hvad man skal kigge efter, lever det videre, når vi er kørt igen, siger Søren Panum.
Selv om borgerne er en vigtig del af løsningen, når det gælder om at holde tyven væk, så understreger sikringsrådgiveren, at hr. og fru Danmark ikke bør betragte sig selv som en del af ordensmagten.
- Det er vigtigt at sige, at folk ikke skal gå rundt og være politibetjente. Vi vil bare gerne vide, hvis de ser noget unormalt. For lokalkendskabet på en villavej kan politiet ikke patrulje sig til – her er borgernes viden supervigtig. Og så er borgerne også gode til at komme med råd til kommunen om, hvor bør der sættes mere lys op, flere bomme osv., siger Søren Panum.
Overvej, om dit hus er klar til at være alene hjemme efter coronakrisen. Folk har været gode til at tage anvisningerne fra Sundhedsstyrelsen til sig, og kan vi ’låne’ lidt af den lyst og vilje på indbrudsområdet, når vi rigtigt, rigtigt langt.
Søren Panum, politiassistent ved Nordjyllands Politi og sikringsrådgiver
Gør livet svært for tyvene
Målet med Bo Trygt-kampagnen er, at ingen danskere unødigt skal bekymre sig om indbrud i deres eget hjem. Derfor skal antallet af indbrud reduceres fra godt 29.000 til 10.000 årlige indbrud på landsplan.
I Hjørring Kommune har man allerede sænket antallet af indbrud med 65 procent på ét år. De flotte tal betyder, at politiet og kommunen formentlig inden længe skal videregive deres gode erfaringer med landets øvrige kommuner.
- Næsten hvert 10. hus i hele Hjørring Kommune er med i Nabohjælp. Så det er virkelig flot. Jeg vil gerne vidensdele med andre kommuner, og vi er også ved at lave en drejebog til dem med vores bedste råd, siger Panum.
Politiets sikringsrådgiver medgiver, at coronakrisen er med til at gøre livet en anelse sværere for tyvene. Når borgerne er mere hjemme, bliver det i sagens natur sværere at bryde ind ubemærket.
Alligevel mener Søren Panum, at størstedelen af de flotte tal skyldes det øgede fokus på at gøre borgerne mere opmærksomme.
Han vil dog gerne sende en opfordring ud til borgerne, nu hvor flere er begyndt at arbejde uden for matriklen igen.
- Overvej, om dit hus er klar til at være alene hjemme efter coronakrisen. Folk har været gode til at tage anvisningerne fra Sundhedsstyrelsen til sig, og kan vi ’låne’ lidt af den lyst og vilje på indbrudsområdet, når vi rigtigt, rigtigt langt, siger han.
Morsø: - Vi kan have fået én mere aktiv tyv
Seks af de 11 nordjyske kommuner (Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt, Læsø, Thisted og Aalborg) oplevede et fald i antallet af indbrud fra 1. kvartal 2019 til 1. kvartal 2020.
De øvrige fem kommuner (Brønderslev, Mariagerfjord, Rebild, Vesthimmerland og Morsø) havde flere registrede indbrud i det angivne tidsrum.
I Morsø Kommune steg antallet af indbrud på et år fra fem til 12.
- Da der er tale om så små tal, er det svært at sige, hvad stigningen kan skyldes. I bund og grund kan der være tale om én gerningsmand, der har været mere aktiv i 1. kvartal 2020 end i samme periode de tidligere år, siger chefpolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi, Claus Hilborg.
5 gode råd: Sådan sikrer du din bolig
- Vælg den rigtige skalsikring og dørlås
Stærke vinduer og døre forsinker tyven. Undersøgelser viser, at kan du forsinke tyven i tre minutter, opgiver han og vælger i stedet et andet hus.
- Hav udvendigt lys på huset
Lys gør det svært for tyven at arbejde i mørke, som han ellers foretrækker. Indstil gerne lysene med timing, så de tænder, selv om du ikke er hjemme. Lys er især vigtigt i de mørke måneder.
- Tilmeld dig Nabohjælp
Jo flere øjne, der hviler på et hus, jo bedre. Lav en aftale om, at I holder øje med hinandens huse, især når I er bortrejst i weekender og ferier.
- Klip hækken ned omkring huset
Igen - tyven foretrækker at arbejde uset, så han elsker en høj hæk. Klip den ned, så alle kan se, hvad der foregår ved din hoveddør og vinduer.
- Lås fordøren
Om sommeren går mange af os rundt omme i haven. Det efterlader hoveddøren sårbar, da den ofte står ulåst - og tyven kan direkte lige ind og stjæle din pung, nøgler osv. Lås altid den dør, du ikke kan holde øje med.
Kilde: Søren Panum, sikringsrådgiver og politiassistent ved Nordjyllands Politi