Havbakken-sag: Afgørelse kan få vidtrækkende konsekvenser
Foto: Mette Nielsen / TV2 Nord
Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt (S), frygter, at landets kommuner mister muligheden for selv at bestemme, hvilket personale de ønsker på plejecentrene.
Hjørring Kommunes borgmester, Arne Boelt, har stadig ikke helt fordøjet den afgørelse, som Ankestyrelsen kom med i går. En afgørelse der slår fast, at Hjørring Kommune ikke handlede korrekt, da man erstattede det faste personale på plejecentret Havbakken i Tornby med hjemmehjælp.
Ifølge Arne Boelt kan den afgørelse få vidtrækkende konsekvenser for landets øvrige kommuner, hvis ikke kommunerne selv kan bestemme, hvordan de ønsker at bemande plejecentrene.
- Det er klart, at vi har været i kontakt med Kommunernes Landsforening (KL) i den her sag, og så må vi se, hvad der videre skal ske, siger Arne Boelt.
Kommunerne kan ikke længere selv bestemme
Ifølge Arne Boelt er KL ikke tilfredse med afgørelsen, da det betyder, at kommunerne ikke længere selv kan beslutte, hvilket personale de vil have til at udføre plejeopgaverne.
- Det er kun af organisatoriske årsager, at vi har valgt at sige, at det er hjemmeplejen, der skal varetage opgaverne på Havbakken. Og vi har haft møde med FOA, for at undgå ballade med dem, og aftalt, at det her personale fra hjemmehjælpen, det er fast tilknyttet Havbakken, og det er helt efter loven, siger Arne Boelt, som kalder Ankestyrelsens afgørelse "helt på månen".
- Det, vi skal gøre op med os selv her i Hjørring Kommune, er, at vi måske under protest vælger at ansætte lige nøjagtig det personale, som i dag er i hjemmeplejen, ude på Havbakken med tjenestested der for at få ro om den her sag, siger Arne Boelt, der understreger, at han skal have taget byrådet i ed for at kunne træffe en sådan beslutning.
Afgørelse ikke i trit med virkeligheden
Han mener ikke, at Ankestyrelsens afgørelse harmonerer med den virkelighed, der er ude i kommunerne for eksempel de gange, hvor der kun er en enkelt nattevagt på plejecentrene.
- I Hjørring Kommune gør vi en gang imellem det, når vi har meget travlt, at vi tilkalder hjælp fra hjemmeplejen, hvis man for eksempel står med et dødsfald på et plejecenter, og nattevagten er alene. Så kører der en fra hjemmeplejen ind for at hjælpe. Men det må vi ikke længere med den afgørelse som Ankestyrelsen har truffet, for det er så personale udefra, siger Arne Boelt.
Hjælp ved tunge løft
Han har også kendskab til en kommune i Nordjylland, der bruger en nattevagt , der bliver kaldt for "flyver" - og hun kører mellem tre plejecentre for at hjælpe, hvor der er behov for eksempel ved tunge løft etc.
- Og hvis hun er ansat i hjemmeplejen, så er sådan en ordning jo ikke længere lovlig. Derfor er vi også nødt til, at KL går ind i sagen, for ellers kan vi ikke få det til at hænge sammen, og det går også ud over vores ledelsesret som kommune, siger Arne Boelt.
Det er vel også af økonomiske årsager, at du er utilfreds med Ankestyrelsens afgørelse, for det bliver vel dyrere med fast tilknyttet personale på plejecentrene?
- Selvfølgelig er det også det, for vi har jo ingen penge, og det gælder også mange andre kommuner i samme situation som Hjørring. Og hvis det her skal gennemføres, er der mange plejehjem rundt omkring, der kun har én nattevagt, og det er jo et problem. For hvem skal de få fat i ved for eksempel tunge løft. Så det vil kræve nogle langt større enheder, siger Arne Boelt.