Da Mikkel Egelund torsdag omkring middagstid satte sig i toget i Frederikshavn med kurs mod Aalborg, regnede han ikke med at lige netop denne tur ville adskille sig fra alle de andre.
Men på stationen i Hjørring stiger en ung mand på, som sætter sig overfor Mikkel Egelund, kendt fra TV2 Nord-spøgelsesprogrammet 'Er der nogen?'. Og han kan hurtigt mærke, at den unge mand ikke har det for godt.
- Han er urolig, han sveder og han ryster. Han famler rundt og kigger meget rundt, og virker ikke helt til stede, fortæller Mikkel Egelund.
Den unge mand spørger, om han må låne Mikkel Egelunds telefon for at ringe til sin mor, da hans egen telefon er løbet tør for strøm. Det får han lov til, og selvom den unge mand taler med sin mor på et andet sprog, regner Mikkel Egelund ud, at han er på vej til psykiatrisk afdeling i Brønderslev.
Efter opkaldet falder de i snak med hinanden, og den unge mand genkender Mikkel Egelund fra programmet. Og her begynder den unge mand at give udtryk for nogle meget voldsomme vrangforestillinger, som han gerne ville have Mikkel Egelund til at uddrive.
- Jeg forklarer ham, at jeg ikke kan hjælpe ham på den måde, og at jeg bare laver underholdning til fjernsynet. Men jeg kan mærke og se på ham, at vrangforestillingerne tager til. Så jeg gør mit bedste for at forklare ham, at de ikke er ægte, lyder det fra Mikkel Egelund.
Oplevelsen fik siden den nordjyske TV-personlighed til tasterne på Facebook:
Rystende oplevelse
Mikkel Egelund forsøger at berolige den unge mand, blandt andet ved hjælp af dybe vejrtrækninger, mens han selv kan mærke sin egen puls stige. Imens begynder toget stille og roligt at nærme sig Brønderslev.
- Selvom man er psykotisk, så er man stadig et menneske og et socialt væsen, som kan påvirkes. Derfor skal man hjælpe dem med at komme ud af de vrangforestillinger, og ikke understøtte dem.
Da Mikkel Egelund selv var på vej på arbejde, kunne han ikke hjælpe den unge mand hen til den psykiatriske afdeling. Derfor giver han den unge mand instruktioner til, hvordan han bedst kan finde vej. Da de er i Brønderslev, ønsker den unge mand igen at ringe til sin mor.
- På det tidspunkt holder toget på stationen, så det var der ikke tid til. Så jeg forsikrer ham om, at jeg nok skal ringe til hans mor og fortælle, han er godt på vej til den psykiatriske afdeling, fortæller Mikkel Egelund.
Han kommer i kontakt med moren, som er meget bekymret for sin søn, og cirka en time senere kommer han i kontakt med den psykiatriske afdeling, for at sikre sig, at den unge mand var kommet hen til dem.
Grundet tavshedspligt kunne afdelingen ikke gå ned i konkrete detaljer, men de bekræftede overfor Mikkel Egelund, at den unge mand var nået frem til dem, og at hun var i deres varetægt.
- Jeg var noget rystet bagefter, for jeg havde fået et kort indblik i nogle meget voldsomme vrangforestillinger, og hvor forfærdeligt det må være at leve med dem. Så jeg havde brug for at få en form for afslutning.
- Vi skal passe på hinanden
Mikkel Egelund kom i kontakt med moren senere om torsdagen, hvor moren udtrykte sin taknemmelighed for hans hjælp. Siden da har de ikke været i kontakt, da Mikkel Egelund ønsker at respektere deres privatliv.
Tilbage står han med en voldsom oplevelse, som stadig rystede ham på hans arbejde flere timer senere. Han håber dog, at hans fortælling kan være med til at hjælpe andre, der ender i samme situation.
- Vi skal passe på hinanden på tværs af sociale klaser. Man skal ikke være bange for at involvere sig, også selvom det kan virke skræmmende. Vi er et lille land, hvor en af vores styrker er, at vi involverer os i hinandens tryghed og velvære, for det er vigtigt for os allesammen.