Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et helvede af aflysninger og dårlig kommunikation: Familie på syv måtte aflyse dyr skiferie

Foto: Privatfoto

Familie på syv med to små børn og en svigermor fra Tyskland måtte til sidst tage en trist beslutning.

Forventningens glæde var stor, da en familie på fem voksne og to små børn lørdag morgen vågnede.

De skulle nemlig senere på dagen på skiferie til Geilo i Norge.

Men hvad der skulle have været syv dage med fuld fart ned ad pisterne i de smukke fjelde toppet med familiehygge er i stedet blevet til lidt af et mareridt for familien.

Og det skyldes især en mangelfuld kommunikation fra det norske færgeselskab Color Line. 

- Det er vildt, at vi ikke kan komme i kontakt med dem. Vi har prøvet alt, lyder det fra Peter Bagge, der er et af familiemedlemmerne. 

Men hvorfor har familien brug for at komme i kontakt med Color Line? 

Rejseplanerne ændres

Familien havde på forhånd købt en pakkerejse til 25.000 kroner, og her var liftkort for yderligere 7.700 kroner ikke inkluderet. 

I den bestilte pakkerejse skulle familien, der er fra Esbjerg, sejle med Color Line fra Hirtshals til Larvik 17.30 lørdag sen eftermiddag.

Men det ændrede sig lørdag formiddag, da familien fik en besked om, at afgangen var aflyst, og de i stedet skulle sejle fra havnen i Nordjylland søndag 12.45.

Det skyldes de vanskelige vejrforhold i form af blæst, der befinder sig ud for kysterne omkring Norge og Danmark, der har ført til flere aflysninger af færgeafgange de seneste døgn.

- Det har været vældig krævende over tid, og det skaber udfordringer for vores virksomhed, siger Erik Brynhildsbakken, der er koncerndirektør for kommunikation og samfundskontakt hos Color Line, om de vejrforhold, der har betydet adskillige aflysninger og ændringer i af færgeovergange. 

Destination Larvik eller Kristiansand?

Peter Bagges søn, der har stået for at bestille rejserne, får flyttet spisningen med over fra deres oprindelige afgang til den nye. Og her kunne han altså godt få fat i Color Lines kundeservice, men det bliver et problem kort tid efter.

Peter og familien tager den nye situation i stiv arm, og gør sig i stedet klar til at rejse søndag 12.45 fra Hirsthals - naturligvis endnu tidligere fra hjemmet i Esbjerg. 

- Klokken 21.19 lørdag aften får min søn en ny besked fra Color Line. Nu skal vi ikke længere til Kristiansand men Larvik, og det er klokken 17.30, fortæller Peter Bagge forundret. 

Peter Bagge og familien håber på at få refunderet de 25.000 kroner, da de har bestilt en pakkerejse. Foto: Privatfoto

Color Line har altså endnu engang set sig nødsaget til at ændre i deres program, og nu sender de familien til Kristiansand i stedet for deres oprindelige destination i Larvik. 

- Vi tænker, at det er træls, fordi vi oprindeligt havde planlagt at køre ganske kort først til Sandefjord og dernæst Geilo, siger Peter Bagge.

- Det betyder en ankomst ganske sent med to små børn. Det kan vi ikke rigtigt overskue, og vi overvejer meget kraftigt at aflyse vores ferie her.

Og her begynder problemerne at hobe sig op, for nu kan familien ikke komme i kontakt med Color Line længere, ligesom Color Lines SMS-service ifølge Peter begynder at halte. 

Peter og sønnen ringer nu på livet løs til Color Line, men den eneste, de får fat i, er en flink ung mand hos Color Line Cargo, der ikke var i stand til at hjælpe. 

Sønnen forsøger også at kontakte kundeservice på mail uden succes.

Ferien bliver aflyst

Søndag klokken 10.00 om formiddagen tjekker familien Color Lines hjemmeside, hvor de nu kan se, at deres afgang 17.45 nu er flyttet til 20.45.

Det er altså noget, de ikke havde fået en besked på. Og her giver familien op. 

- Vi har tømt begge biler og sendt tingene væk, lyder det fra Peter Bagge, der understreger, at familien vil forsøge at få pengene igen for rejsen, når de på et tidspunkt får fat i Color Lines kundeservice.

Familien dropper altså deres syv dages skiferie. 

- Vi har aldrig nogensinde været i sådan en situation før. Og vi har rejst mange gange med Color Line.

- Min søns svigermor er kommet fra Tyskland, og vi kan ikke blive ved med at skubbe vores børn rundt. Det er ikke Color Lines skyld, at det blæser, men det skal være muligt at komme i kontakt med dem, lyder det fra Peter Bagge. 

Det var sådan en færge, Super Speed 1, familien skulle have været med. Foto: Anders Martinsen / Pressefoto Color Line

Sådan reagerer Color Line

Color Lines mange aflysninger og ændringer har givet mange af deres kunder problemer, og det har kunnet mærkes på presset hos selskabets kundeservice, hvor det har været svært at følge med.

- Der er mange mennesker, der vil have kontakt, og derfor kan det tage tid at vende tilbage til den enkelte, forklarer Erik Brynhildsbakken, der er koncerndirektør for kommunikation og samfundskontakt hos Color Line.

- Vores vigtigste fokus er god kommunikation til vores rejsende på bedst mulig måde. Vi prøver at gøre alt for vores rejsende kunder, men hvis der er nogen, der har fået for dårlig behandling, vil vi gerne beklage.

Peter Bagge undrer sig. 

- Vi kan ikke følge dem i, at de gør alt for deres kunder, siger han. 

Erik Brynholdsbakken reagerer også på, at destinationen for familien ikke længere er Larvik, men Kristiansand.

- Det er absolut ikke normal praksis, at vi ændrer destinationen. Men det har været det bedste alternativ i en vanskelig situation. Vi er der for, at vores kunder skal kunne rejse, og derfor tager vi det også alvorligt, slutter Erik Brynholdsbakken.  

Pudsigt nok fik familien en SMS-besked lidt før 13.00 fra Color Line.

Her står der, at afgangen nu er 22.45 fra Frederikshavn - ikke Hirtshals - men der skal checkes ind i Hirtshals senest 18.00. 


Beskylder lokale folketingsmedlemmer for at svigte byen

Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST og Karsten Mortensen, TV MIDTVEST.

Jane Kruse er forstander på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy.

Jane Kruse fra Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi er skuffet over, at lokale politikere ikke har sørget for fortsat støtte til centret.

Forstanderen for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, Jane Kruse, retter nu en hård kritik mod to lokale folketingsmedlemmer.

Centret i det sydlige Thy er truet af lukning, fordi det fra næste år mister sin støtte på finansloven, og i den forbindelse udtrykker Kruse skuffelse over, at Simon Kollerup (S) og Torsten Schack Pedersen (V), der begge er valgt i Thistedkredsen, ikke har sikret fortsat støtte.

 - Vi synes selv, at vi har haft en tæt kontakt til alle partier, men selvfølgelig specielt til Simon Kollerup og Torsten Schack Pedersen, der er valgt i vores område. Dem har vi haft meget kontakt med og bedt dem om at bringe os på finansloven. Det har de ikke gjort.

- Hvordan tænker du om det?

- Det synes jeg er et stort svigt af det arbejde, der skal ske i Thy, siger Jane Kruse.

Folkecentret, der arbejder for at udvikle grønne energiløsninger, har de seneste tre år modtaget tre millioner kroner om året via finansloven. 

Men på den finanslov for næste år, som regeringen fredag har præsenteret sammen med SF og Radikale er støtten forsvundet, og folkecentrets 12 ansatte er nu blevet opsagt fra årsskiftet.

Svar fra Simon Kollerup

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Simon Kollerup har sendt os dette svar til Jane Kruses kritik:

"I dag glæder jeg mig over de penge, der er lykkedes at få til vores område, så Næssundfærgen får medvind mellem Thy og Mors, så Hurup i Sydthy får udviklingshjælp som blomstrende by, og så vi får annulleret besparelserne i Nationalpark Thy. Men jeg lytter naturligvis også til frustrationen fra folkecenteret, som ikke er lykkedes med at komme på finansloven denne gang. Nu må den kommende tid vise, om der er grønne puljer på finansloven, der kan være dem til hjælp. Det er ikke undersøgt endnu".

Lang ønskeseddel

Og nu står Jane Kruse tilbage med et stort ubesvaret spørgsmål: hvorfor?

- Vi har ingen viden om, hvorfor vi ikke er kommet med på finansloven. Vi står ellers for det, der skal bære os fremad.

- Men du kan vel ikke vide, om de har forsøgt at få jer med i regeringens finanslovsforslag?

- Nej, det kan jeg ikke. Jeg har ikke fået nogle tilbagemeldinger fra de to lokalt valgte politikere, siger Jane Kruse.

Torsten Schack Pedersen siger til TV MIDTVEST, at han tidligere har været med til at sikre penge til folkecentret.

- Det er ikke lykkedes denne gang. Der har været mange gode forslag på bordet fra Thy og Mors, og det er lykkedes at skaffe penge til Næssund-færgen og til udvikling af Sydthy. Så vi har bestemt sørget for ting, der tilgodeser thy- og morsingboerne, men ønskesedlen er længere, end pengene rækker, siger han.

Torsten Schack Pedersen, der er minister for samfundssikkerhed og beredskab, tilføjer, at der ikke er andre partier, der har rejst spørgsmålet om folkecentret under forhandlingerne.

- Men har du taget kampen?

- Vi møder mange ønsker, som vi prøver at fremme. Noget lykkes og andet lykkes ikke, siger han.

Jane Kruse siger, at folkecentret nu vil undersøge mulighederne for at få støtte fra fonde eller andre aktører.


Se billederne: Elefanter æres i enkeltstående juleudstilling

Juleustillingen vil kun være at finde i år.

Tilbage i oktober i år var det slut med elefanter i Aalborg Zoo efter knap 70 år.

Det berørte både de ansatte i haven, men også havens gæster var berørte af det.

- Vi har kun fået positiv responds. Folk har haft medfølelse, været kede af det og haft stor forståelse for det. Der har været stor opbakning, og folk har sendt breve og blomster, forklarer vicedirektør for Aalborg Zoo, Pia Nielsen.

Aflivningen af havens eneste elefanter betød også, at elefantanlægget ville stå tomt, under dette års Jul i Zoo.

- Det, syntes vi alle, ville være ærgerligt. Vi ville gerne hylde vores elefanter, og derfor er der nu lavet en smuk juleskov, hvor julemanden kan holde til, forklarer vicedirektøren.

- Det har haft stor betydning for de ansatte, fordi elefanterne netop har haft så stor betydning for os i alle de år. Derfor fortjente de også en pæn afsked, så den er faldet i god jord, den her udstilling, tilføjer hun.

'Enkeltstående mulighed'

Juleudstillingen er dog kun midlertidig, og derfor går overvejelserne fortsat på, hvad elefanternes areal i stedet skal bruges til.     

- Vi er ikke kommet noget nærmere, men det er klart, at det er noget, som vi kigger ind i. Det ender med at blive noget af en større plan, hvordan vi får inddraget så stort et område i haven, siger Pia Nielsen, der tilføjer.

Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord
Foto: Mie Skjødt Nielsen / TV2 Nord

- Så det er en enkeltstående mulighed at møde julemanden derinde, det kommer ikke til at foregå derinde igen, det vil jeg godt garantere.

Derfor håber vicedirektøren også på at se så mange gæster så muligt i elefanthuset.

- Vi håber på at se mange gæster, der har lyst til at komme og se, hvad vi har lavet til ære for vores elefanter, afslutter hun.


Tog en halv million fra Kunsten: Nu er der ny retssag på vej

Det vides endnu ikke, hvornår byretten tager stilling til den nye stævning.

Tilbage i 2021 tiltrak kunstneren Jens Haaning sig en hel del opmærksomhed sammen med Kunsten i Aalborg, efter han var blevet booket til at lave et kunstværk for museet.

Det var dog to tomme billedrammer, som museet blev spist af med og overskriften "Take the money and run" (Tag pengene og løb, red.). I stedet havde Jens Haaning nemlig taget de 532.000 kroner selv.

Det udløste senere en retssag, hvor Kunsten i Aalborg i september sidste år fik medhold i, at Haaning skulle betale næsten en halv million kroner tilbage til museet, efter at museet havde lånt ham pengene.

Striden mellem de to parter endte dog i maj i år, da et forlig blev indgået, efter Den Obelske Familiefond løste den 'gordisk knude', som Kunstens direktør, Lasse Andersson dengang kaldet det.

Ny retssag i vente

Nu vækkes hele sagen dog igen til live i en ny retssag, efter kunstneren Jens Haaning har stævnet billedbureauet Ritzau Scanpix med et krav om betaling af 687.000 kroner plus renter.

Det skriver Ritzau.

Stævningen skyldes, at en fotograf fra bureauet besøgte den omdiskuterede udstilling på Kunsten i Aalborg i efteråret 2021 og tog billeder af de tomme billedrammer, der indgik i værket ifølge Jens Haaning.

Billederne blev efterfølgende solgt til bureauets mediekunder, hvilket er en krænkelse af kunstnerens ophavsret, hævdes det i stævningen.

Ritzau afviser dog selv at have gengivet et beskyttet værk, og det vides endnu ikke, hvornår byretten tager stilling.

Det er blandt andet billedet her, der er skyld i stævningen fra Jens Haaning. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Markant vejrskifte på vej: Sådan rammes Nordjylland

Foto: Øyvind Bertel Fabricius Holm / Privatfoto

Snart vil alt sneen smelt, når både et regnvejr og stigende temperaturer skal op over Danmark.

Inden weekenden er omme kan temperaturen være steget 23 grader.

Danmark er lørdag morgen stået op til endnu en kølig morgenstund – lokalt under seks graders frost.

Det kolde og stedvis snerige vintervejr bliver der imidlertid sat en stopper for, når et frontsystem med et stort regnvejr skal passere landet fra lørdag aften.

Herefter pumpes der usædvanlig varm luft for årstiden op over landet.

Her får du et overblik over det kommende vejrskifte og til sidst weekendens detalje.

Køligt, men pænt lørdagsvejr

Enkelte slud- og snebyger kan forekomme, men ellers er der udsigt til en pæn lørdag med tørvejr og særligt først på dagen nogen eller en del sol.

Efter en frostkold morgen flere steder, stiger temperaturen i løbet af dagen til mellem to og fem grader.

Fra sidst på formiddagen begynder flere skyer at trække op over landet fra sydvest, hvilket varsler det kommende regnvejr.

rognose lørdag eftermiddag. Efterhånden mere skyet fra sydvest. Op mellem to og fem grader. Foto: TV2 Vejret

Udbredt regn og slud

Ved 18-tiden holder det endnu tørt de fleste steder, men længst mod sydvest er de første regndråber begyndt at falde.

Som aftenen skrider frem, breder der sig et område med regn og slud op over det meste af landet. Ved midnatstid er det kun Bornholm, hvor det endnu holder tørt.

I første omgang er der størst mulighed for lidt hvidt i luften i form af slud ned gennem det centrale Jylland. Her vil temperaturen også falde til lige over frysepunktet.

Prognose lørdag aften. Udbredt regn og slud. Foto: TV2 Vejret

I løbet af natten bevæger nedbørsområdet sig videre østover, så der også bliver chance for slud i de østlige dele af landet.

Nedbøren forventes at nå Bornholm omkring klokken 2.

Regn og slud når knap nok at slippe landet, før nye forsyninger med regn ankommer. Derfor vil de fleste danskere stå op til silende regn søndag morgen.

Prognose søndag morgen. Våd start på dagen. Foto: TV2 Vejret

Regnvejret forventes at stå på gennem hele morgenen og formiddagen.

Først fra søndag middag bliver der efterhånden mulighed for opholdsvejr – til en start over de vestlige dele af landet.

Sammenlagt kan der falde op mellem 10 og 25 millimeter regn, inden weekenden er omme. Mest i det sydlige Jylland og på Sydfyn.

Søndag eftermiddag vil det fortsat regne mod nord og øst. Foto: TV2 Vejret

I forbindelse med regnvejret stiger temperaturen betydeligt. Temperaturen vil generelt toppe mellem 10 og 13 graders varme.

Til sammenligning er den gennemsnitlige maksimumtemperatur i november på 7,6 grader. Dermed er det meget varme vinde, der blæser op over landet fra søndag.

Weekendens detalje

Natten til lørdag faldt temperaturen til 10,4 graders frost ved Billund. I samme by er der udsigt til op imod 13 graders varme søndag.

Dermed stiger temperaturen med omkring 23 grader på under to døgn.


Hus stod i flammer: Natten til lørdag mistede 64-årig kvinde alt

Den 64-årig kvinde er blevet sigtet for at have overtrådt beredskabsloven for uforsigtig omgang med ild.

Klokken 3.17 natten til lørdag blev både politi og brandvæsen tilkaldt til en adresse i Østervrå, hvor et hus stod i flammer.

- Det var en frivillig brandmand, der ringede, og huset var helt overtændt, da vi ankommer, forklarer vagtchef ved Nordjyllands Politi Christian Tilsted.

Huset tilhørte en 64-årige kvinde, der kom ud af huset ved egen hjælp, hun måtte dog ifølge vagtchefen til tjek på sygehuset for røgforgiftning.

Kvindens hund kunne man dog ikke finde, og derfor formoder politiet, at den er død.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Kvinden sigtet

Årsagen til branden var ifølge vagtchefen, at et stearinlys i vindueskammen havde taget fat i nogle planter, hvilket endte med at sprede sig.

- Man endte med at lave en kontrolleret nedbrænding, så der er kun brandtomt tilbage forklarer vagtchefen.

Den 64-årig kvinde er derfor blevet sigtet for at have overtrådt beredskabsloven for uforsigtig omgang med ild.

- Det er standard, påpeger vagtchefen og tilføjer.

- Når man vil bruge ild, er man nødt til at sørge for, at det ikke spreder sig.