Skeletter vælter frem på nordjysk strand: - Det er lidt uhyggeligt
Foto: TV2 Nord
Havet æder af skrænten ved Mårup Kirke, og det får skeletter til at falde ned på stranden.
- Det er lidt uhyggeligt.
Sådan siger det fra pensionist Georg Larsen fra Lønstrup.
Han er en af dem, der er faldet over menneskelige rester i form af knogler på stranden ved Lønstrup. For når havet æder af klinten ved den tidligere Mårup Kirke, så bliver knoglerne fra dem, der er begravet på kirkegården, synlige.
Det kan vi jo ikke gøre noget ved. Men de er jo døde
Georg Larsen, pensionist, Lønstrup
De ender til sidst på stranden, hvor de bliver fundet af forbipasserende som Georg Larsen.
- Det har jeg prøvet flere gange. De kommer jo ned, når der har været storm, siger pensionisten.
De knogler, der bliver fundet på stranden, bliver ofte afleveret og genbegravet på et gravsted ved Lønstrup Kirke, hvor Laila Hyldgaard Tronsen er graver.
- Jeg synes jo, det er rart, de bliver indleveret her, i stedet for at de ligger som inventar hjemme på hylderne i de danske hjem. Jeg synes jo, at vi skal genbegrave med værdighed.
I 2008 begyndte man at tage middelalderkirken Mårup Kirke ned mursten for mursten, fordi kirken dengang lå bare ni meter fra skrænten. Siden er der sket mange skred i området, og der er blandt andet på grund af dem, at der falder knogler ned på stranden.
Forsøger at redde gravstenene
Det er kun en uge siden, at graveren sidst har begravet en knogle i gravstedet.
- Der var faktisk en knogle, der blev indleveret til Nordjyllands Politi. Men det sker også sommetider, at de bliver afleveret her, fortæller hun.
Graveren forsøger faktisk at redde gravstenene på kirkegården ved Mårup Kirke ved at flytte dem bagerst på kirkegården, når de kommer for tæt på kanten.
Men det er ikke alle, de får fat i, så nogle af dem ender nede på stranden.
- De er jo også blevet reddet fra at falde i havet. For det er jo ikke kun knoglerne, der falder ud over, det er alle gravstenene, hvis ikke vi får dem reddet i tide, siger Laila Hyldgaard Troensen.
Og skulle du gå tur på strækningen og finde en knogle, opfordrer graveren til, at man samler dem op og afleverer dem.
- Der er sådan nogle fine havmiljøvogterposer nede ved stranden. Ellers kan man have en pose i lommen, når man går tur. Så tager man poser udover hånden, samler knoglen op og gør ligesom hvis, man samler op efter sin hund. Så kan man lægge dem foran kirkedøren, og så sørger vi for, at de bliver begravet igen, lyder opfordringen.
Der vil fremover stadig dukke nye knogler op på stranden, indtil kirkegården til sidst er helt væk, opslugt af havet.
- Det er jo sådan, det er. Det kan vi jo ikke gøre noget ved. Men de er jo døde, siger Georg Larsen.