Anna Vind Andersen er 28 år og fra Hjørring. Hendes kunstnernavn er AVA, og lige nu er hun koncertaktuel i Aalborg. Foto: Henriette Maj Pedersen
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Der er stor forskel på at synge "I love you" og "jeg elsker dig"

Nordjysk stjerneskud er rundet af revykæmpe, men drømmer om Roskilde.

Hun hedder Anna Vind Andersen. 

Hendes kunstnernavnet er AVA.

Hun er 28 år og lige nu hjemme i det nordjyske, hvor hun i morgen lørdag 2. marts indtager Skråen i Aalborg, hvor hun og hendes band giver koncert.

Til dagligt studerer hun sangskrivning på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus,  og drømmen er at leve af at skrive sange.

Hun stammer fra Hjørring, hvor hjemmet i høj grad er præget af sang og musik.

Som datter af Henrik Baloo Andersen, kendt som direktør og kapelmester for Hjørring Revyen, og en mor, der igennem mange år er rundet af korsang, så er det at synge og spille musik kommet ind med modermælken. 

Nu står hun på egne ben som sanger og sangskriver AVA.

Dansk er det ærlige

Og hun har noget på hjertet - og det er på dansk.

- For mig er det naturligt at skrive og synge på dansk. Det er der, jeg kan lege med ordene,  siger Anna Vind Andersen.

Dermed skriver hun sig ind i en bølge af danske sangskrivere, der netop skriver på dansk.

- Det er det ærlige for mig, og jeg synes, der er stor forskel på at synge "I love you" og "jeg elsker dig", lyder det fra  Anna Vind Andersen, der er stolt af, at hendes sange nu bliver spillet i landsdækkende radio.

- Det er helt vildt, lyder det.

Du kan se indslaget med Anna Vind Andersen - aka AKA her.

Længes hjem

Teksten til sangen Længes Hjem, som er en af hendes første udgivelser, er ligesom hendes øvrige sange, der ligger på digitale musiktjenester,  en åben invitation til en ærlig og sårbar verden, som Anna Vind Andersen håber, at man som lytter kan tage noget med sig og bruge i sin egen verden. 

- Længes Hjem er en sang, der handler om en relation, der er ved at ende, og man står på en skillevej og løber lidt mod noget, som man ved ikke hvad er. Så kan man bare godt længes hjem til der, hvor man hører til, der hvor man har sin plads. 

- For mig er det selvfølgelig inde i sig selv og hjemme, hvor man har det godt, der hvor familien er, siger Anna Vind Andersen.

Sjovt i skriveboblen

For hende er det at skrive sange være en sjov og lærerig proces, hvor samler interessante sætninger, observationer og ideer ind i sin skriveboble.

- Nogle gange er der bare noget, der slår klik og så er den der bare, andre gange skal man arbejde lidt hårdere for, at tekst og musik er der, men jeg tror, det er vigtigt at have det sjovt og godt i processen, der godt kan være en rutchebane af følelser, siger hun.

- Hvis ikke man er i humør til det, så tror jeg ikke, man får skrevet det der hit, som man gerne vil, lyder det fra Anna Vind Andersen.

Drømmer stort

Det er hårdt arbejde at nå ud til publikum, og mange af hendes aftener og weekender tilbringer hun i øvelokale med sit band - eller rundt i landet på på musikscener, hvor hun giver koncert.

- Lige for tiden giver jeg mig tid til at drømme stort, og så kunne det da være fedt at spille på Vega eller Roskilde Festival, men der går nok lidt tid endnu, lyder det med grin fra Anna Vind Andersen. 


- Vores identitet er, at vi vil jagte modstanderen, siger AaB-træneren. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

’Naiv’ AaB-træner: Sådan er vores identitet

Bagud 0-3 mod ærkerival foretog Menno van Dam opsigtsvækkende valg.

- Folk er også begyndt at købe ind på at se et hold, der hellere vil angribe end forsvare et resultat. Også når man er bagud 0-3.

Sådan sagde AaB-ikonet Kasper Risgård tirsdag efter ’historiske’ scener i søndags.

All in

Ved netop stillingen 0-3, og mens AaB i perioder var blevet kørt rundt af veloplagte Brøndby, skiftede Menno van Dam angriberen Nicklas Helenius ind. I forvejen var endnu en angriber, John Iredale på banen.

4-2-4 og all in. I stedet blev det 0-4 i overtiden og et hav af direkte løb fra Brøndbys Suzuki direkte mod Aab's bagkæde.

- Det var selvfølgelig ikke det, vi ønskede, men du kan snakke, om det var på grund af formationen, 4-2-4 eller var det, fordi den sidste linje ikke lukkede nok ned. Så det er altid små detaljer, reflekterer AaB-træner Menno van Dam.

- This is us!

Hvad, han ikke reflekterer over, er AaBs identitet. Det samme som Kasper Risgård har lagt mærke til, og som iagttagere i søndags kaldte friskt, naivt og dumdristigt:

- Vores identitet er, at vi vil jagte modstanderen, vi vil have et ’vertikalt’ mindset, vi vil underholde. Det er os. Selvfølgelig er vi ikke der endnu. Brøndby har næsten spillet tre år sammen, husk det, siger hollænderen.

For ham handler det også om at give noget tilbage til publikum, selvom det denne søndag kostede:

- Hvis jeg havde sat en forsvarer ind, og de stadig scorede, hvad så? spørger Menno van Dam og påpeger, at 0-4-målet først kom i overtiden.

- Vi havde måske tabt kampen på det tidspunkt, men vi havde fuldt hus, vi ville give dem det mål. Et: Jeg hader at tabe, men to: Jeg hader at tabe uden at score. Specielt ikke på hjemmebane.

Kort fra ros til ris

Ønsket om ikke at gå på kompromis og van Dams ’This-is-us’-mentalitet er ultimativ. På samme måde som Tottenham sidste år med to mand i undertal mod Chelsea alligevel jagtede, pressede og stressede.

- I sidste uge roste alle vores måde at tænke og angribe kampen på. Nu, efter en kamp, er det kritisk. Alle skal stå bag holdet. Vi går én vej, og det er denne attraktive vej. Dét (0-4, red.) kan være konsekvensen af det, men det kan Viborg-kampen også, siger Menno van Dam og understreger, hvorfor forbindelsen mellem holdet og publikum er så vigtigt:

- Vi har brug for dem. Hvis vi jagter, så har vi brug for, at de står bag os, klapper af os. Drengene vil gerne give det til fansene.

På fredag venter AGF i den jyske klassiker, og indtil videre har AaBs fans ikke vendt oprykkerne ryggen, trods 0-4.

De kommer for at se ’Det nye AaB’, og de kommer også til at spille frisk til mod aarhusianerne.

Og det er helt i Menno van Dams ånd.

AaB og AGF tørner sammen fredag aften klokken 19. Du kan følge kampen på sport.tv2.dk.


Åbner ny flyrute: - Det bliver en kæmpe succes

Flyruten skaber nye muligheder for både fragt, erhvervslivet og private rejsende.

Aalborg Lufthavn har netop annonceret, at der i juni 2025 åbnes for en helt ny flyrute i samarbejde med Ruby Rejser, som kan tage dig direkte fra Aalborg til den grønlandske hovedstad Nuuk - og naturligvis hjem igen.

Den nye mulighed har åbnet sig efter annonceringen af den nye internationale lufthavn i Nuuk.

- Vi har længe arbejdet på at få en fast rute. Så det er fantastisk, at vi nu kan tilbyde nye direkte rejsemuligheder til og fra Nuuk, der som hovedstad er tæt koblet sammen med resten af Grønland, lyder det fra lufthavnsdirektør Niels Hemmingsen.

- Det er en rigtig stor investering, men vi satser på, at det bliver en kæmpe succes, lyder det videre fra Niels Hemmingsen.

I år har lufthavnen haft sommerflyvninger til og fra Kangerslussuaq i Vestgrønland, og det har mødt stor interesse fra både private rejsende og erhvervslivet.

1998 kroner one-way

I første omgang kommer der til at være to ugentlige flyvninger i perioden mellem den 12. juni og den 1. september.

- Det er typisk sådan, man starter op. Efter sæsonen vil vi evaluere, og så vil vi hele tiden arbejde på at gøre den periode længere og længere over tid, fortæller lufthavnsdirektøren.

Afgangene kommer til at ligge mandag og torsdag morgen klokken seks med plads til 189 passagerer.

- Grønland er et rejsemål, som mange af vores gæster drømmer om at opleve, men som hidtil har været lidt af en logistisk udfordring forbundet med høje transportomkostninger i forbindelse med mellemlandinger, udtaler bureauchef i Aalborg, Morten Meyer.

Bestiller du en rejse i dag, vil det tage minimum 11 timer og koste omkring 5000 kroner fra Aalborg til Grønland - uden retur.

Med den nye direkte rute vil både tid og pris blive mere end halveret med en flyvetid på under fem timer og billetpriser fra 1998 kroner hver vej.

Mange muligheder

Niels Hemmingsen forventer, at den nye Grønlands-rute vil være særlig interessant for forretningsrejsende, men også for de fritidsrejsende, som udover flybilletten også kan vælge en pakkerejse gennem Ruby Rejser.

Derudover forventes ruten også at blive brugt i forbindelse med fragt.

Og hvis du har en forkærlighed for de kolde naboer i nord, kan du samtidig glæde dig over endnu et rejsemål, som også ryger på listen over Aalborg Lufthavns direkte flyruter til næste sommer.

Fra den 7. juni 2025 til den 26. august går flyselskabet PLAY nemlig i luften med direkte afgange mellem Aalborg og Reykjavik i Island, oplyser de onsdag i en pressemeddelelse.


Historisk fabrik lukker: 17 mennesker mister deres job

Teglværksfabrikken i Volstrup lukker ved udgangen af året.

Det er slut med at producere tegl i Volstrup.

For den gamle teglværksfabrik lukker ved udgangen af året.

Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

- Beslutningen om at lukke fabrikken, er taget for at sikre, at vores tilbud til markedet er relevante på lang sigt. Mens vores forretning i Danmark fortsat er god, har vi besluttet at lukke fabrikken i Volstrup på grund af faldende efterspørgsel efter lertagsten på det danske marked. Vi vil fremover fokusere på at udmærke os inden for service og levering af komplette tagløsninger med tagpap og betontagsten, siger Klavs Eske, der er administrerende direktør i BMI Danmark.

Dermed skal 17 mennesker finde sig et nyt job.

Den historiske fabrik er mere end 100 år gammel, og den er kendt for at producere smukke håndlavede teglsten, der blandt andet er blevet brugt på slotte. I 2018 leverede de blandt andet 12.000 håndlavede teglsten til Nyborg Slot.

TV2 Fyn lavede et indslag, da 12.000 teglsten fra Volstrup Teglværk skulle bruges til Nyborg Slot.

Omplaceringer og hjælp til jobsøgning

Det er den internationale BMI Group, der ejer teglværket, og de forklarer lukningen med, at 'den skal sikre at virksomheden har det rette fundament til fremtidens udvikling i byggebranchen'.

BMI Group har planer om at hjælpe de 17 tidligere medarbejdere i arbejde. Det vil de blandt andet gøre ved omplaceringer.

- Vi tilbyder støtte til alle 17 berørte medarbejdere, herunder støtte til jobsøgning efter passende jobmuligheder i Danmark. Hvor det er muligt, vil medarbejderne blive omplaceret til andre stillinger i BMI og blive gjort opmærksomme på passende jobmuligheder andre steder i Danmark, siger direktøren.

Hvis man har bestilt teglsten, skal man dog ikke frygte for sin ordre.

- Vi holder produktionen i gang indtil fjerde kvartal 2024 for at opfylde vores forpligtelser, lyder det fra Klavs Eske.


Politianmeldelse, svindel og tæt på konkurs: Sådan vil Pirates rejse sig

Tidligere direktør politianmeldt - så galt stod det til.

- Ser man tilbage, er det vildt, vi kunne lykkedes, og det kunne vi kun, fordi vi rakte ud til byen, som hjalp.

Så klar i mælet er bestyrelsesformand for Aalborg Pirates, Morten Fals, omkring den økonomiske situation, som klubben stod i tilbage i april i år.

Her opdagede man nemlig, at den daværende direktør Lars Laursen formentligt havde svindlet for omkring fem millioner kroner. Det har senere resulteret i, at klubben har valgt at politianmelde ham.

Det kom frem mandag på en generalforsamling mandag aften.

Klubben manglede altså akut små fem millioner kroner for at undgå konkurs. Penge, der blev sikret ved donationer fra fans, sponsorer, erhvervsnetværk og lignende.

På mandagens generalforsamling blev der også stemt for at gå efter en aktieudvidelse til en samlet værdi på op mod yderligere fem millioner kroner, der skal sikre klubbens økonomi på den lange bane.

- Hvis vi skal have et ordentligt økonomisk fundament, skal vi have investorer ind, men vi skal også have flere sponsorater, og vi skal gerne have større sponsorater, så vi skal have fundet nogen, der kan aktivere alt det her, siger Morten Fals.

- Den her gang kommer vi ikke som en tyv om natten, men hvis vi skal være en del af dansk top-ishockey mange år frem, så skal vi alle sammen bidrage

Morten Fals, direktør, Aalborg Pirates

Bestyrelsen har på generalforsamlingen fået grønt lys til over de næste fem år at forsøge at få nye investorer til at købe sig ind i Aalborg Pirates, og står det til bestyrelsesformand Morten Fals, må det meget gerne være drevet af få men meget pengestærke investorer.

- Jeg tror, vi skal have det løftet op og se, hvem der virkelig kan aktivere Aalborg Pirates. Og der skal man ikke sidde i en stor kreds. Der skal måske sidde to-tre stykker, der kan sige 'det her er kursen, og her er pengene', siger Morten Fals.

Aalborg Håndbold som inspiration

Ifølge sportsøkonom ved UCN Kenneth Cortsen kan det være ganske fornuftigt for Aalborg Pirates at kigge direkte over til deres hjemmebanenaboer i håndboldhallen, der med hjælp fra Eigild Christensen gennem mange år har haft ro på den økonomiske bagsmæk.

- Drager man en parallel til Aalborg Håndbold, har man der set nogle fornuftige ejerforhold med en klar og tydelig retning over tid, og den model kan jeg godt se give mening for Aalborg Pirates også.

- Det at sikre fremtiden ved at få pengestærke investorer ind, det er et vigtigt vilkår for at drive professional sport, siger Kenneth Cortsen.

Pirates-bestyrelsen fortsætter nu arbejdet med at få sikret en langsigtet økonomisk plan, og der kan meget vel også blive brug for mindre pengestøtter også.

Tilhængere - store som små - af Aalborg Pirates er også allerede blevet advaret om, at forårets redningsplan formentlig ikke bliver sidste gang, klubben får brug for yderligere kapitalindsprøjtning, for ambitionen er fortsat at manifestere sig yderligere i den absolutte ishockeytop i landet, og det koster.

- Den her gang kommer vi ikke som en tyv om natten, men hvis vi skal være en del af dansk top-ishockey mange år frem, så skal vi alle sammen bidrage, siger Morten Fals.

Bestyrelsesformand Morten Fals fortæller i sammen omgang, at bestyrelsen er indstillet på, at en ny ejerkonstellation meget vel kan betyde både ny direktør og ny bestyrelsesformand hos Aalborg Pirates.

TV2 Nord har tirsdag været i kontakt med den tidligere Pirates-direktør Lars Laursen, der ikke ønsker at medvirke.


Der er iltsvind i 10 danske fjorde - det er to flere end samme tid sidste år.

Normalt er iltsvindet i de danske fjorde værst i september. Men allerede nu er 10 fjorde ramt af iltsvind, og det er to flere end samme tid sidste år, hvor Danmark oplevede det værste iltsvind i 20 år.

I Nordjylland er det især Vilsund, Mariagerfjord og Thisted Bredning, der er ramt af det, der af Miljøstyrelsen klassificeres som kraftig iltsvind.

Det viser målinger, der er foretaget mellem 5. og 16. august.

Og det giver grund til at frygte, at vi til efteråret løber ind i endnu et efterår med historisk omfattende iltsvind.

– Det er enormt bekymrende, at vi allerede her midt i august kan konstatere et så voldsomt niveau af iltsvind. Det er ikke normalt, og det tegner ikke godt for det liv, der er tilbage i fjordene, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

Disse fjorde har været ramt af iltsvind

  • I 2024 har der indtil videre (t.o.m. 16. august) været målt kraftigt iltsvind i Limfjorden, Mariager Fjord, Ringkøbing Fjord, Haderslev Fjord, Aabenraa Fjord, Als Fjord, Flensborg Fjord og Faaborg Fjord. Samtidig har der været moderat iltsvind i Horsens Fjord og Vejle Fjord.

  • I samme periode sidste år blev der målt kraftigt iltsvind i Limfjorden, Mariager Fjord, Haderslev Fjord, Aabenraa Fjord og Flensborg Fjord, mens der blev mål moderat iltsvind i Nissum Fjord, Als Fjord og Faaborg Fjord.

  • Iltsvindsmålingerne kan findes her: https://mst.dk/erhverv/rent-miljoe-og-sikker-forsyning/vandmiljoe/havet/iltsvind

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

Fra onsdag sætter Danmarks Naturfredningsforening derfor fokus på det svigtende ilt i de danske fjorde med en stafet, hvor de besøger 30 fjorde på 30 dage, inden de 20 september når politikerne på Christiansborg.

– Derfor er det nu kun endnu mere afgørende, at der handles hurtigt og resolut for at nedbringe landbrugets kvælstofudledning. Vi skal simpelthen have stoppet ulykken. Det gør vi bedst ved, at vi hurtigst muligt kommer i gang med at få udtaget landbrugsjord og reduceret landbrugsarealet i de områder, som er hårdt ramt af iltsvind og fedtemøg, siger Maria Reumert Gjerding og fortsætter:

- Det er et stort arbejde, hvor både vi som civilsamfund og myndighederne har en vigtig opgave om at engagere os i det arbejde. Men det er særligt landbruget, som har et stort ansvar i at gå konstruktivt ind i de her ordninger og melde areal ind, der skal omlægges og udtages. Det skal gå stærkt.

TV2 Nord lavede et indslag om iltsvind i maj. Det kan du se her.