Der driver stadig shampooflasker fra 2007: - Kan ende med uendelig lang katastrofe
Der har været skrevet meget om de 46 tabte containere fra skibet Mayview Mærsk, da drivgods er skyllet op på den nordjyske vestkyst i stride strømme. Og det kan ligge i meget lang tid.
Mærsk kunne onsdag overfor TV2 løfte sløret for, hvad der var i de 46 tabte containere, som rederiet tabte under stormen Pia.
Det var mange af de ting, som man allerede kendte til, da meget drivgods er skyllet op på strandene i Jammerbugten.
Det drejer sig om køleskabe, kompressorer, sportssko og forskellig indretning.
- Der er ikke farligt gods i de 46 containere, vi har tabt. Det vil sige ingen kemikalier, olie eller lignende, fastslår Nynne Norman Scheuer, chef for miljø og sikkerhed hos Mærsk, til TV 2.
Udover dette har TV2 Nord også set eksempelvis kanyler på strandene, hvor drivgodset kommer i land.
De ting har Thomas Højrup, formand for Thorupstrand Kystfiskerilaug, også hørt om fra Mærsk, da han sad til møde med dem. Det samme har flere nordjyske borgmestre.
Men der kan vel komme miljømæssige konsekvenser ved tabet af containerne?
- Mærsk har jo hyret nogle specialfirmaer til at stå for at finde og bjærge containerne. Det værste er jo, hvis der går hul på nogle af dem, og alt det gods kommer ud. Fordi man kan se, hvad der ligger på stranden, men hvad ligger der så ikke på havbunden?, siger Thomas Højrup og fortsætter:
- Vores havbund, det er sådan en mosaik af kalkrev, stenrev, tangskov, sandbund og grusbund. Og det er blandet mellem hinanden, så at få plastik ud i alt det der og slanger og hvad end det kan være, det er simpelthen en frygtelig tanke.
Han fortæller videre, at der på mødet med Mærsk blev talt om, hvor skrøbelige containerne er, når de skal op af vandet. Der risikerer man nemlig, at containerne flækker eller går i stykker.
- Jo mere vi kan undgå, at der går hul på nogle af dem - og det er over 40 endnu - jo bedre er det. Det, der er kommet ind nu, er minimalt i forhold til, hvad der ligger og venter derude. Fremadrettet handler det om at få styr på, hvordan man får dem op, uden at de går i stykker, siger Thomas Højrup.
Katastrofe i uendelig lang tid
Alt containernes indhold bliver næppe ryddet op i et snuptag. Thomas Højrup husker tilbage på en hændelse i 2007. Her faldt en container i vandet uden for Vorupør nede ved Thykysten.
- Der var der blandt andet shampoo-flasker i, og de driver stadig rundt den dag i dag. Det siger lidt om, hvor lang tid sådan noget kan tage, før de kommer i land, hvis det overhovedet kommer det, siger han.
- Det værste er simpelthen - går der hul på de her, så får vi en katastrofe, som kan vare i uendelig lang tid.
En af tingene, der også kan slå hul på containerne, er både i vandet, og derfor advarede Kystfiskerilauget også Søfartsstyrelsen tirsdag mod at travle indenom.
- Nogle af de store travlere kan slå hul på dem, og så bliver det pludseligt rigtig alvorligt, siger Thomas Højrup.
Miljøminister Magnus Heunicke (S) har tidligere onsdag indkaldt miljøordførerene til et hastemøde, hvor de tabte containere er på dagsordenen.