Christian er magtesløs: Tre timers transporttid gør det næsten umuligt at skaffe ansatte
Christian Outzen, ejer af Hotel Løkken Strand
Busforbindelserne er så ringe, at hotelejeren Christian har svært ved at få personale.
Christian Middelbo Outzen ved snart ikke, hvad han skal stille op.
Han ejer Hotel Løkken Strand, som er velbesøgt - særligt i sommerperioden, hvor Løkken tiltrækker horder af turister til Vesterhavet.
Men han har ét problem:
Det er næsten umuligt for ham at få unge ansatte til hotellet. Når de bor inde i Aalborg tager det timevis med offentlig transport at komme på arbejde i Løkken.
- Hvis ikke man har en bil, så er det næsten umuligt at møde op inden for de mødetider, vi har, siger han.
Hoteller har ofte skæve arbejdstider, og derfor er det tæt på umuligt for hotelejeren Christian at skaffe den nødvendige arbejdskraft.
- Vi havde en ansat fra Aalborg i foråret, og hun gav det virkelig en chance. Men hun kunne tage toget til Hjørring klokken 5 om morgenen, hvor hun efterfølgende sad og ventede halvanden time på den næste bus, siger han.
- Så hun endte med at bruge næsten tre timer for at komme på arbejde om morgenen, lyder det fra hotelejeren.
Flere busser, tak
Han mener, at der skal bedre offentlig transport ud til landdistrikterne. Ellers risikerer lokale virksomheder at må give fortabt.
- Hvis vi skal have, at vandkantsdanmark også skal vokse, så er det vigtigt, at vi kan tiltrække personale nok, siger han.
Og netop det problem stillede TV2 Nord mandag til folketingskandidaterne Maja Torp (V) og Bjarne Laustsen (S).
- Nu er det nok ikke så realistisk, at den offentlige transport kan blive så fintmasket som i storbyerne. Men det, som er vigtigt for os, er, at det kan betale sig at arbejde. Derfor har vi forslået, at en familie får 6000 kr. mere om måneden efter skat (via skattelettelse, red.), siger Maja Torp.
- Hvis man får flere penge mellem hænderne, så kan man måske lease sin egen lille bil og øge sin mobilitet på den måde, siger hun.
Bjarne Lausten er dog ikke enig i den model. Han peger på en alternativ løsning.
- Det giver ikke mening at bruge så meget tid på transport til og fra arbejde. Det bliver alt for træls, som man siger det på nordjysk. Så i det her tilfælde bør løsningen være at stille et værelse til rådighed (for medarbejderne, red.), som man gør i andre feriebyer, siger han.
Den kollektive har længe været i knæ Nordjylland. Lige nu mangler der så mange millioner, at op mod hver femte tog- og busrute regionen er i fare for at blive lukket.