1. division i herrehåndbold fortsætter: - Vi kan sætte spørgsmålstegn ved, om det er etisk rigtigt
Foto: Arkivfoto: Jesper Christiansen
Hos Elitesport Vendsyssel undrer de sig over, hvorfor spillere, der alle har arbejde ved siden af håndbolden, stadig skal rejse landet rundt og spille kampe.
Håndboldhallen i Hjørring står gabende tom.
Det har den efterhånden gjort i lang tid, men engang imellem kommer tyve unge mænd og sveder, mens de går helt tæt på hinanden i hårde tacklinger.
Det gør de, fordi de er elitesportsudøvere og derfor ikke af omfattet af forsamlingsforbuddet på fem personer.
Spillerne kommer fra Elitesport Vendsyssel, der i øjeblikket er i fuld gang med deres turnering, mens det meste af samfundet er lukket ned.
- Vi kan godt stille os spørgende over for om det er etisk rigtigt, at vi spiller videre, at vi træner mange personer sammen, og vi rejser til København og spiller håndbold, når resten af samfundet er lukket i, siger sportslig leder i Elitesport Vendsyssel, Nicolaj Klinge.
Alle spillere har fuldtidsarbejde eller -studie
1. division i herrehåndbold dribler stadig afsted med fuld fart, og derfor rejser spillerne i Elitesport Vendsyssel landet rundt for at spille kampe nærmest samtidig med, at landets statsminister havde én opfordring til danskerne: Bliv hjemme.
- Det, jeg beder mine spillere og mine trænere om lige nu, gør, at de har større risiko for at blive smittet, end hvis man ellers holder sig indenfor retningslinjerne, siger Nicolaj Klinge.
I Elitesport Vendsyssel er der ingen af spillerne, der får løn for at spille i klubben. I stedet tjener de til dagen og vejen ved at have et fuldtidsarbejde eller -studie ved siden af deres håndboldkarriere.
- Der er nogle arbejdsgivere, der også godt kan stille spørgsmål til, hvorfor vi må tage til håndboldtræning og rejse til København og risikere at blive smittet, når vi ikke kan komme på arbejde, siger Nicolaj Klinge.
Foreningsidrætten er lukket
Efter Mette Frederiksen pressemøde tirsdag var Danmarks Idrætsforbund ude og sige, at det nye forsamlingsforbud på fem personer gjorde, at foreningsidrætten lukker ned.
- Det er jo lidt paradoksalt, at de idrætsgrene, der ikke er omfattet af fuldtidsprofessionalisme, hvor folk har et arbejde ved siden af og så mødes til træning, at de omfatter andre regler end breddeidræt, siger sundhedsordfører i Enhedslisten Peder Hvelplund.
Elitesport Vendsyssel tager alle forhåndsregler og gør alt, hvad man kan for at holde smitten nede, forsikrer Nicolaj Klinge. Men når spillerne både skal passe deres arbejde og familie samtidig med, at de træner og spiller en kontaktsport, så er antallet af mulige smittekilder større for spillerne.
Således har klubben også to gange oplevet, at de kom hjem fra en kamp med coronasmitte.
- Hvis det kom til at gå ud over nogle af spillernes familie, eller det kom til at gøre, at en spiller, træner eller frivillig ikke kan komme på arbejde – måske i værste tilfælde blive fyret fra sit arbejde. Det ville være frygteligt for os, siger Nicolaj Klinge.
Rejser til København på lørdag
I Enhedslisten ønsker politikerne at få et klart svar fra Sundhedsmyndighederne i forhold til, om den ikke-professionelle idræt er forsvarlig med så meget smitte, der er i samfundet for øjeblikket.
- Derfor har jeg bedt Sundhedsministeren om at komme med en redegørelse for, hvorfor det ser ud, som det gør, og hvilke sundhedsmæssige overvejelser, der ligger bag regelsættet, siger Peder Hvelplund (Ø).
Frem til den 17. januar, hvor de nuværende stramme restriktioner gælder, har Elitesport Vendsyssel to kampe i 1. division, de skal spille. Første kamp er på lørdag, hvor holdet skal møde Ajax København.
- Selvfølgelig udsætter vi vores spillere og vores trænere og ledere, der rejser til København på lørdag for en øget smitterisiko. Det er der ingen tvivl om, siger Nicolaj Klinge.
Danmark Idrætsforbunds holdning er, at det idræt, der er tilladt at fortsætte, kan fortsætte, hvis forbundene og spillerforeningerne vil.