Vil du vide mere om Flådestation Frederikshavn?
Forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen (V) fortæller om de kommende planer for det danske Forsvar, herunder flådestationen i Frederikshavn.
Efter 55 år som en aktiv del af det danske forsvar blev der for nyligt varslet om mulige nedskæringer på Flådestation Frederikshavn. Regeringens udspil har sat en skræk i livet på de ansatte og i byen, der er dybt afhængig af den store arbejdsplads.
Derfor er Frederikshavn Kommune gået i offensiven for at bevare de 26 statslige arbejdspladser på Flådestationen, der er i risiko for at blive flyttet til Varde og Korsør.
- Vi er vågne. Vi er i beredskab, og det er vi, fordi vi kæmper for vores område, og mest af alt vil vi gøre opmærksom på, at vi kæmper for hver eneste arbejdsplads. Vi kan være bekymrede for, at det her er en ”sniger”, at fjernelse af de arbejdspladser bliver lagt ind sammen med noget andet, sagde borgmester Birgit Hansen (S) fra Frederikshavn Kommune den 12. oktober til TV2 Nord.
- Frederikshavn Kommune har en lang tradition som flåde by, og vores samarbejde med Forsvaret skaber synergi i hele kommunen. Derfor vil vi, som folkevalgte politikere og som skatteborgere, gøre forligskredsens opmærksomhed på, at staten over de seneste år har brugt to milliarder på at renovere og modernisere de forsvarsmatrikler, som ligger her i kommunen. De skal også prioriteres anvendt i det kommende forlig, sagde borgmesteren.
I forsøget på at gøre politikerne og omverdenen opmærksomme på, at Flådestationen rummer topmoderne faciliteter og er en vigtig arbejdsplads, er der i dag møde om Flådestations fremtid, og nedenfor bliver du klædt godt på med noget af Flådestationens historie.
Flådestation Frederikshavn - eller Operativt Logistisk Støttecenter Frederikshavn, som den hedder på 'militærsk', er en stor arbejdsplads for knap 2000 mennesker, der leverer service, forsyninger og vedligeholdelse af Søværnets skibe.
Flådestationen blev bygget i 1962, hvorefter Søværnet flyttede en del af sine skibe til Nordjylland fra Holmen i København. Fra Flådestationen kunne danske marineskibe indsættes sammen med skibe fra de øvrige NATO-lande for at hindre Warszawapagtens flåde i at passere Kattegat og Skagerrak.
Der er et tæt samarbejde mellem flådestationen og kommunens maritime virksomheder, der leverer ydelser ind til flåden. Flådestationen fungerer både som logistisk virksomhed, der skal servicere de danske krigsskibe og sikre deres sikkerhed samt som uddannelsesinstitution.
Fakta om Flådestation Frederikshavn
- Bygherre: Forsvarets Bygningstjeneste
- Havneanlæg med fem bassiner bygget 1954-58
- 26 bygninger på opfyldt areal opført 1959-63, heriblandt, værksteder, depoter, indkvartering og kontorer.
- Det samlede areal er 160.000 m2 med en kajlængde på 2.800 meter.
- Flådestationen er udbygget flere gange og er stadig operativ.
En del af Søværnets Skole har til huse på Flådestation Frederikshavn. Det drejer sig om Center for Taktik (TAC), der uddanner kursister i taktiske fag som kommunikation, navigation og søkrig, og Center for for Sergent- og Maritim Uddannelse (SMC).
Søværnets Skole, Center for Taktik, i daglig tale TAC, ligger på Flådestationen i Frederikshavn. Centeret tilbyder taktiske kurser og funktionsuddannelser inden for alle sømilitære aspekter, herunder maritim taktik og procedurer, kommunikation, sensorbetjening, billedopbygning, flykontrol og fjernkending.
Kursusprogrammet omfatter også civilrelaterede uddannelser som for eksempel søredning (SAR), havmiljøkontrol, fiskeriinspektion, sejlads i simulatorer og radarassisteret navigation. Disse kurser afholdes både for søværnets personel, de øvrige værn, partner-nationer og kursister fra det civile samfund.
Søværnets Skole, Center for Sergent og Maritim Uddannelse, i daglig tale SMC, er geografisk placeret på Dronning Margrethes Vej i Frederikshavn. Centeret udbyder sergentuddannelsen og Søværnets basisuddannelse, som alle med militært job i Søværnet skal igennem.
Skibe, der hører hjemme på Flådestation Frederikshavn
- Fire inspektionsskibe af Thetis-klassen: F357 Thetis, F358 Triton, F359 Vædderen og F360 Hvidbjørnen
- To inspektionsfartøjer af Knud Rasmussen-klassen: P570 Knud Rasmussen og P571 Ejnar Mikkelsen
- En inspektionskutter af Agdlek-klassen: Y388 Tulugaq
- To fleksible støtteskibe af Absalon-klassen: L16 Absalon og L17 Esbern Snare
- To fjernstyrede minerydningsdroner af Holm-klassen: MSD5 Hirsholm og MSD6 Saltholm
- Fire fjernstyrede minerydningsdroner af MSF-klassen 1 Transportfartøj: A559 Sleipner
- To stationsfartøjer af Arvak-klassen: Arvak og Alsin
- Et Marinehjemmeværnsfartøj af MHV 900-klassen: MHV 906 Fænø
- Skoleskibet Danmark
- Kongeskibet Dannebrog
Det er også her man skal aftjene sin værnepligt, hvis man vælger Søværnet til Forsvarets dag. Derudover udbyder centeret også efteruddannelser inden for redningsmidler, fartøjstjeneste, sanitet, håndvåben og maritim force protection.
En række myndigheder holder til på Flådestationen, heriblandt: 1. Eskadre, 2. Eskadre, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Center for Taktik og Forsvarets Militærpoliti.
Skoleskibet Danmark og kongeskibet Dannebrog hører begge hjemme på Flådestationen.
I en årrække var Flådestation Frederikshavn hjemsted for Danmarks isbrydere. De tre statslige isbrydere - Thorbjørn, Isbjørn og Danbjørn - blev sat til salg i 2012, og i september 2015 blev Thorbjørn solgt til Nordane Shipping i Svendborg. Beslutningen om at nedlægge isbryderne var i 2010 led i besparelser på 1,4 mia. i forsvaret.
De tre isbrydere bestod af de to 77 meter lange søsterskibe Danbjørn og Isbjørn, som blev bygget i henholdsvis 1965 og 1966 - og den lidt mindre Thorbjørn fra 1980.
De sidste isbrydere forlod Flådestationen i juni 2016.
Det er værd at bemærke, at udspillet til det kommende Forsvarsforlig endnu ikke besluttet i Folketinget.