Sigtet i klitsag: Kommunens sandfodring var overgreb på Sønder Strand
Da en stor gummiged en nat i oktober sidste år kørte op i to klitter på den fredede Sønder Strand i Skagen, var det kulminationen på en årelang strid mellem Frederikshavn Kommune og beboerne i området.
Kommunen har i både 2013 og 2018 kystsikret ved at pumpe sand ind på stranden. Det har været med til at ødelægge Sønder Strand, mener den nordjyske erhvervsmand, Hans Andersen, som er den ene af de to mænd, som er sigtet for sidste år at have begået groft hærværk ved at fjerne sand fra to klitter.
- Sønder Strand ligner et ørkenlandskab med gråligt sand fra havneudvidelsen. Det er rent hærværk, der er begået på Sønder Strand, siger Hans Andersen, som har hus tæt på Sønder Strand.
I årtier har Skagen Sønder Strand været et udflugtsmål for både skagboer og turister. Det var her, at Skagensmalerne malede nogle af deres verdensberømte malerier.
Siden 1996 har hele området ved Sønder Strand været en del af fredningen i området omkring vippefyret. Men udvidelsen af Skagen Havn og sandfodring af kysten i flere omgange har ændret landskabet. Beboerne mener, kommunen bryder fredningen med sandfodringen.
Der blev senest sandfordret i 2018. Her blev der pumpet 110.000 kubikmeter sand ind på stranden. Det er med til at sikre kysten på udsatte steder.
- Vi har en forpligtigelse til sammen med statslig myndighed at se, hvordan vi kan sikre kysten og en del af det, er at sandfodre, siger Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (Socialdemokratiet).
Sandfodring var overgreb
En del af sandet, der pumpes ind, bliver med vinden og strømmen ført ind på Sønder Strand og får klitlandskabet til at vokse i højden.
- Det har fyldt meget hos mig og min familie. Det var stort overgreb, siger Hans Andersen, som erkender, at han ikke er tilhænger af sandfordring.
Natten mellem den 26. og 27. oktober sidste år kører en gummiged op i to klitter på Sønder Strand tæt på Hans Andersens hus. I løbet af 65 minutter skraller gummigeden en stor mængde sand af de to klitterne. Det kan ses som kulminationen på års stridigheder om strandens udseende.
Sigtede: -Jeg såede måske et frø
Utilfredshed med sandfodringen er også et tema dagen forinden, da Hans Andersen mødes med den anden mand, som er sigtet for at have lavet ødelæggelserne på de to klitter. De to mænd går blandt andet en tur på Sønder Strand tæt på de to klitter, som gummigeden ender med at køre op i.
- Det er ikke bestilt direkte en gummiged eller afgivet ordrebekræftelse eller aftalt økonomi. Der er måske sået et frø. Det fyldte meget med sandfodring og den naturforandring der har været, forklarer Hans Andersen om den samtale de to mænd har på stranden.
Hans Andersen er, sammen med den mand som kører gummigeden, sigtet for groft hærværk og overtrædelse af naturbeskyttelsesloven.
- Vi ved godt, at klitterne og kysten ændrer sig, men det ændrer ikke ved, at man ikke må begå selvtægt og skubbe til sandet, fordi man synes, at den er blevet for høj. Det er naturen, som arbejder. Det er en fredet klit, og hvis den er ødelagt, så har man forpligtigelse til at reetablere den, siger borgmester Birgit S. Hansen (Socialdemokratiet).
Frederikshavn Kommune meddeler, at det vil koste omkring en halv million kroner at reeteblere de to ødelagte klitter.
Der er endnu ikke rejst tiltale i sagen, og det er derfor uvist, hvornår sagen kommer for retten.