Rødvinskamp, roséløb og royale besøg: Se arkiv-billederne fra uge 29 i Skagen
"Vi elsker det liv, vi lever, og vi lever det liv, vi elsker" - sådan lød det fra én af de turister i toppen af Danmark, der i starten af 00'erne gæstede Skagen.
Vi har været en tur i gemmerne og fundet historier om det søde liv på toppen af Danmark i den travle sommeruge i Skagen. Dette er en genudgivelse.
Den er kaldt 'Hellerup-ugen'.
Ugen, skagboerne enten elsker eller hader.
Og mest af alt er den kendt som den uge på året, hvor solen skinner i Skagen, og indbyggertallet i toppen af Danmark vokser betragteligt - og betydeligt for detail- og turismeerhvervet.
Der er traditionen tro biler i den dyre klasse, drinks til hverdagsfester, kendte fra ugebladene, og så er der travlt på byens restauranter og hoteller.
Det er sådan, der ser ud i uge 29 i Skagen.
Det er de riges Roskilde Festival
Henrik Byager, livsstilsekspert
Det er den fortælling, som de seneste mange år er blevet fortalt igen og igen. Ikke mindst af medierne, som rykker talstærkt op til den nordligste del af landet for at være der, hvor det danske jetset, de rige og kendte og de kongelige ynder at være for at nyde livet.
Indbyggertallet i Skagen stiger fra de daglige knap 8000 til omkring de 50.000 i uge 29. Og folk valfarter til byen af den simple grund, at Skagen har det hele - og i en kvalitet som de velhavende gerne vil have det.
Det siger livsstilsekspert Henrik Byager til Berlingske.
- Det er de riges Roskilde Festival, der er lidt den samme fornemmelse af, at nu skal der ske noget, fortæller han til avisen. Han tvivler på, at noget andet sted i Danmark kunne brandes som Skagen.
Champagneghettoen og Frederiks feststed
Grundlaget for Skagens succes som turistmagnet i især uge 29 skal findes mange år tilbage og er ikke noget, der skabt i løbet af en uge. Det er interessen fra danske rigmænd gennem generationer, der tegner billedet af den særlige uge med mange gæster i Skagen.
For manges vedkommende er det i Gl. Skagen, eventyret er begyndt.
Vi har nogle produkter på vores menukort, som de færreste ville overveje at købe
Mikkel Kongerslev, forpagter af Diskotek Hyttefadet
"Champagneghettoen" er Gl. Skagen blevet kaldt. En del af Skagen hvor det kendte Ruths Hotel ligger, og også Hyttefadet, der i slut 80'erne og de tidlige 90'ere blev kendt som Kronprins Frederiks feststed i Skagen.
Og det var netop i uge 29 tilbage i 2003, at romantikken blomstrede mellem Kronprins Frederik og Mary Donaldson.
Kronprinsen tog sin kommende hustru Mary med. Her nød de den danske sommer med det danske jetset, mens forlovelsen lurede bare tre måneder ude i fremtiden.
Det var den sommer, Mary ifølge avisen B.T. lærte at sige "fiskekutter" - på dansk.
Kronprinsen kom på diskotek Hyttefadet nede i kælderen en del i sine unge single-dage, og efter sigende kommer han der af og til stadig og gerne i selskab med Kronprinsesse Mary.
Ved det samme bord nede i kælderen som for 30 år siden.
Stedet har åbent 10 dage om året - syv af dem i uge 29, og det er her, der langes champagner til flere tusinde kroner over disken. I den gyldne uge koster det op til 25.000 kroner at få et bord.
- Vi har nogle produkter på vores menukort, som de færreste overhovedet overvejer at købe. Det, der så er forskellen, er, at dem sælger vi en masse af, forklarede Mikkel Kongerslev, forpagter af Diskotek Hyttefadet, da TV2 Nord besøgte stedet for et par år siden.
Og det er et bestemt klientel, der kommer på Hyttefadet - nemlig det, der har penge til at være der.
Mærk stemningen på Hyttefadet i 2019:
Frederik tjekker biler
Frederik Lyngholt Jensen interesserer sig ikke for dyre dråber - men for særlige og dyre biler. Og dem er der masser af i uge 29 i Skagen.
Det er fedt at se sådan nogle biler, og de er her allesammen i uge 29
Frederik Lyngholt Jensen, fotograf Skagenbiler
- Jeg har altid ferie i uge 29, for så kan jeg komme ud at spotte. Du kan ikke gå udenfor en dør, uden at du for eksempel ser en Mercedes AMG, fortalte Frederik Lyngholt Jensen til TV2 Nord, der mødte ham med kameraet i sommeren 2020.
Nogle dage tager han billeder i op mod syv timer - bilerne kommer på hans instagramprofil Skagenbiler.
Rødvinskamp i Skagen
Mens Frederik Lyngholt Jensen interesserer sig for biler, så var det tilbage i 2013 rødvin, der var et tilløbsstykke i Skagen. Det var umiddelbart ikke for at drikke vinen, derimod lod man hele 2.000 liter rødvin flyde i spande eller vandpistoler.
Pludselig blev det et hit at snuppe sig en rødvinskamp i Skagens 'Hellerup-uge'. Og kort fortalt gik det ud på at hælde så meget rødvin som muligt over modstanderne.
Det var Jylland, der dystede mod Sjælland - og glæden var stor blandt de ferierende fra postnummer 2900, da Sjælland vandt.
Kom med til rødvinskamp:
Roséløb i Skagen
Anderledes fredeligt, men dog festligt - og nu med rosévin involveret - blev det nogle år senere, da der for første gang nogensinde blev afholdt et officielt roséløb i Skagen. Starten gik ved Hyttefadet i Gammel Skagen, og efter seks poster kom deltagerne i mål på Kappelborg midt i Skagen. Undervejs var der seks depoter med hver sin rosé.
- Skagen uge 29. Det er rosé, fortalte arrangør Kent Jørgensen til TV2 Nord ved premieren i 2019.
Se de slingrende løbsdeltagere her:
Der var 235 tilmeldte til Roséløbet, men interessen voksede sig i løbet af formiddagen på selve løbsdagen sig større og større, og flere end 300 var klar på startstregen klokken 11. To timer senere og med en hel del rosé mere indenbords kom de sidste i mål.
For en god ordens skyld skal vi lige nævne, at kun personer over 18 år kunne deltage i Roséløbet.
Tisvilde ville overtage Skagen-fest
Den kendte komiker Casper Christensen var der ikke, selvom han og hans venner passer ind i det segment af jetsettere, der vil slænge sig i Skagens sandklitter om dagen og holder hof på diskotek Hyttefadet om aftenen.
Tilbage i 2013 erklærede han offentligt i blandt andet avisen B.T., at han ville lukke festen i Skagen og flytte den til Tisvilde i Nordsjælland.
Han vil omdanne den lille nordsjællandske badeby Tisvilde til det nye Skagen.
"Krigserklæringen" fra blandt andre Casper Christensen blev i Skagen modtaget med ophøjet ro.
Eller rettere med endnu mere gang i festen. For jo mere der blev talt Tisvilde versus Skagen, jo mere reklame fik Skagen for sin traditionsrige uge 29.
Og gæsterne kvitterede ved at starte bilen og køre nordpå - eller blev fløjet ind med private helikoptere til det nordjyske.
- Det virker for os, så det kan ikke være bedre, lød det fra Jesper Winther fra Skagen Fiskerestaurant om den åbne konkurrence fra Tisvilde.
Det er vigtigt for mig at være her på grund af stemningen og energien, og Skagens lys, det er helt specielt, når man er her
Dennis Knudsen, kendis-frisør
Heller ikke på Ruths Hotel havde man noget at være ked af. Antallet af bookinger bare steg og steg. Det samme gjorde omsætningen i hele byen.
Måske også godt hjulpet på vej af, at TV2 i 2010 havde premiere på serien "Kaos i Skagen".
Det var en dokumentarserie, der fulgte livet i uge 29 i Skagen.
Første afsnit havde et gennemsnitligt seertal på 383.000 seere og hele 443.000 til genudsendelsen.
TV2 Nord fangede en sværm af private helikoptere i 2015:
Stjernefrisør på visit
En af de kendisser, der ikke har skiftet kurs i uge 29, er den kendte stjernefrisør Dennis Knudsen.
Han har holdt ferie i Skagen i uge 29 i omkring 20 år, og han plejer at lukke og slukke festen klokken syv om morgenen på byens diskoteker.
TV2 Nord mødte ham på Ruths Hotel for et par år siden med sin nyfødte søn, og den unge mands ankomst havde da også gjort Dennis Knudsens ophold i Skagen anderledes end tidligere. Nu var det slut med de vilde fester - men så kan Skagen så meget andet, mente den kendte frisør.
- Det er vigtigt for mig at være her på grund af stemningen og energien, og Skagens lys er helt specielt, når man er her, fortalte han.
Det særlige lys på Skagen
Og det særlige lys i Skagen er kendt langt ud over landets grænser. Lyset og naturen der fik malere fra ind- og udland til at sætte kurs mod den dengang lille fiskerby højt mod nord.
I 1880´erne blev der skabt en særlig kunstnerkoloni med blandt andre P.S. Krøyer, Marie Krøyer, Anne og Michael Ancher - alle blev de verdenskendte, og det særlige lys og kunstnerkolonien i Skagen er der siden kommet flere musicals ud af - til hele landet.
Første gang tilbage i august 2007, da musicalen Lyset over Skagen havde verdenspremiere. Og musicalen blev vist i 37 byer over hele landet. Det betød, at Skagen fik et boost som ferieby - ikke blot i den berømte uge 29.
Men skinner solen mere i Skagen end andre steder - og er lyset over Skagen virkelig noget særligt ?
Det har Poul Kattler, projektleder og udstillingsudvikler ved Experimentarium ved Hellerup faktisk forsøgt at finde ud af. I et forsøg udført i forbindelse med DR-udsendelsen ”Danmark Kyst til Kyst” tilbage i 2011 målte man, at der rent faktisk er mere lys på Sønderstrand ved Skagen end på en mark nær Sindal.
Så er der det med solskinstimerne. Der skal vi tilbage til 2007 for at finde Skagen som den by i landet, der kan prale af de fleste solskinstimer.
Dengang skinnede solen i 1974 timer, mens resten af landet måtte nøjes med 1710 timer i solsin. Siden har både Bornholm og Læsø vippet Skagen af førstepladsen i antallet af solskinstimer.
Skulle man så sidde i Skagen i uge 29 og have lidt ondt i sluet over, at solen skinner mere på de to danske ferieøer, så kan man, mens man nyder det søde sommerliv med smarte biler, god mad og store både, se med her, da TV2 Nord i 2009 stillede spørgsmålet i Skagen:
Er du lidt misundelig?