Østervrå Andelskasse meldt til Bagmandspolitiet
Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix
Østervrå Andelskasse er politianmeldt af Finanstilsynet.
Finanstilsynet mener, at andelskassen ikke har været tilstrækkelig forudseende i sin kapitalplanlægning. Opdateret med udtalelse fra banken.
OPDATERET 11.10 med udtalelse fra bankens administrerende direktør, Brian Grønnegaard, og direktørens oprids af historikken i sagen.
Finanstilsynet har i forbindelse med tilsynet med Østervrå Andelskasse konstateret, at andelskassen ikke har været tilstrækkelig forudseende i sin kapitalplanlægning og derfor gentagne gange har brudt med kapitalkravene.
Det oplyser Finanstilsynet i dag på sin hjemmeside over politianmeldelser.
Østervrå Andelskasse ikke har et tilstrækkeligt overblik over andelskassens samlede risici.
Finanstilsynet, 26. september 2019
- Finanstilsynet vurderer, at gentagne brud med kapitalkrav, herunder minimumskapitalkrav er et resultat af utilstrækkelig analyse af den virkning, som implementering af nye forretningsområder har på andelskassens kapitalgrundlag i en periode, hvor andelskassen både har en svag indtjening og styringsmæssige mangler, skriver tilsynet på sin hjemmeside.
Finanstilsynet har endvidere konstateret, at Østervrå Andelskasse ikke har et tilstrækkeligt overblik over andelskassens samlede risici. Dette har gentagne gange resulteret i påbud, om at andelskassen løbende og minimum en gang årligt skal foretage en gennemgang af risici.
- Finanstilsynet bemærker dog, at andelskassen har udført en række justeringer i løbet af 2018. Justeringerne ændrer dog ikke ved, at der er konstateret de ovennævnte overskridelser. Finanstilsynet finder derfor, at der er grundlag for at foretage en politianmeldelse.
Finanstilsynet har derfor anmodet Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) om at indlede politimæssig efterforskning af Østervrå Andelskasse.
Østervrå Andelskasse blev også politianmeldt tilbage i 2012, hvor Finanstilsynet politianmeldte tre nordjyske pengeinstitutter, fordi de var for dårlige til at oplyse, hvad lån reelt kostede. Det kan du læse om i artiklen herunder.
Andelskassen er et af Danmarks mindste pengeinstitutter, og banken har gennem en årrække modtaget en række påtaler fra Finanstilsynet for blandt andet manglende information og fejl i årsrapporter og brud på solvensbehovet.
Bankens nuværende direktør ærgrer sig over, at banken er blevet politianmeldt for forhold, som ifølge ham ligger år tilbage.
- Det er selvfølgelig irriterende at skulle håndtere en politianmeldelse her næsten to år senere, hvor ledelse og de ansvarlige er udskiftet. Vi arbejder dog uhindret videre med genopretningsarbejdet, der desværre fortsætter med at være noget mere omfattende end forventet, skriver Brian Grønnegaard i en pressemeddelelse.
- Vi er selvfølgelig tilfredse med, at Finanstilsynet anerkender der er sket justeringer, men en politianmeldelse, og så endda for historiske forhold, ødelægger en del af det gode rygte, vi har arbejdet på at opbygge blandt kunder og samarbejdspartnere i forbindelse med vores genopretning af Andelskassen.
Direktøren garanterer, at Andelskassen fortsætter som pengeinstitut - også efter politianmeldelsen.
Bankens syn på sagens baggrund: Der er fortsat behov for oprydning
Bankdirektør Brian Grønnegaard har fremsendt følgende baggrund og historik, der ligger til grund for politianmeldelsen:
Da Andelskassens tidligere ledelse trak sig på venlig opfordring fra Finanstilsynet, var Andelskassen i en meget ringe forfatning, hvilket kan beskrives ved nogle af følgende forhold:
- Håndskrevne og ufuldstændig bestyrelsesprotokol
- Ingen rapportering til bestyrelsen
- Forældet IT system
- Uden en kreditfunktion eller blot simpel opfølgning på overtræk
- Uden reel risikofunktion, compliancefunktion, økonomifunktion, likviditetsstyring eller anti-hvidvask- og terrorfinansieringsfunktion
- Kreditbog med primært erhvervslån uden sikkerheder og mere end 30% til landbrug
- Ledelsen, bestyrelsen og de største andelshavere bestod af personer uden relevant erhvervs- eller bestyrelseserfaring, alle med væsentlige låneforhold i Andelskassen, med fokus på udlån til venner og familie
- Kapitalmæssigt var Andelskassen kapitaliseret uden nogen nævneværdige søjle 2 tillæg, uden nogen form for buffere og med supplerende kapital der var ugyldig
Ydermere havde ledelse og bestyrelse accepteret et system med skyggebogføring for at sløre tilbagekøb af andelsbeviser og bestyrelsen havde anvendt kundemidler til at dække Andelskassens omkostninger.
Alt i alt en kæmpe opgave som den nye ledelse har påtaget sig at rette op på. Andelskassen er fortsat ikke i mål, men kan nu konstatere følgende forhold:
- Andelen af erhvervslån er nu under 40% fra tidligere over 60% og andelen af udlån til landbrug er nedbragt fra over 30% til omkring 10%
- Der lånes alene ud mod sikkerhed, primært fast ejendom
- Bestyrelsen er udskiftet med personer der har relevant erhvervs- og/eller bestyrelseserfaring.
- Væsentlig forbedring og digitalisering af bestyrelsesprotokollen samt reel strukturering af bestyrelsens arbejde
- IT platform skiftet til SDC og alle bankens dokumenter er digitaliseret
- Der er etablering direkte samarbejde med Totalkredit og DLR (foregik tidligere via samarbejdsbanker)
- Implementeret daglig likviditetsstyring via egen clearing i Nationalbanken
- Rapportering til bestyrelsen professionaliseret så der rapporteres indenfor alle væsentlige risikoområder. Gennemsnitligt materialeomfang til bestyrelsesmøderne er nu over 600 sider
- Der er etableret en kreditfunktion, risikofunktion, økonomifunktion, compliancefunktion og antihvidvask- og terrorfinansieringsfunktion
- Organisationen er genopbygget med markedssvarende kompetencer og ressourcer
- Der er indført et omfattende kontrolsystem i alle afdelinger
- Andelskassen har nu betydelige søjle 2 tillæg
- Der er etableret kapitalbuffere og Andelskassen har nu en overdækning på mere end 5% til de regulatoriske kapitalbufferkrav
- Den supplerende kapital, der ellers var godkendt på to tidligere inspektioner er refinansieret
Kilde: Administrerende direktør Brian Grønnegaard, Østervrå Andelskasse