Varmeværk kan slukke i flere måneder - og det er en succes
Foto: Hans Christian Lauritsen / TV2 Nord
En ny virksomhed er skudt op i Skagen, og nu er der taget skridt, som kan udnytte overskudsvarme fra virksomheden.
En lidt atypisk konstellation har fundet sammen. Et lakseopdræt og et varmeværk.
Skagen Salmon åbnede i 2020, og nu er de klar til at sælge den overskudsvarme virksomheden producere videre til Skagen Varmeværk.
Virksomheden opdrætter nemlig laks, og når de tager havvand ind i sommermånederne, er det oftest meget for varmt til laksene. Det skal være 12 grader varmt, og derfor bruger de store energi på at køle vandet ned, og det producerer varme. De tog kontakt til varmeværket for at høre, om det var en mulighed.
- For os er det vigtigt at reducere vores energiforbrug så meget som muligt. Hvis ikke vi kan reducere det, må vi sørge for at genbruge den energi, som vi nu har mulighed for, fortæller Jens Petri Petersen, direktør i Skagen Salmon.
Varmeværket og Skagen Salmon ligger kun et par hundrede meter fra hinanden i den nordlige del af Skagen, og nu er der gravet et rør ned, som gør, at overskudsvarmen kan sælges til varmeværket.
- I den første periode, hvor vi har lavet aftalen, der er det nok en nulforretning for os. Men det vigtige for os er, at vi er ansvarlige i den produktionsform, vi har her, og at vi får genbrugt energien, siger Jens Petri Petersen.
Forventer at kunne slukke
Når Skagen Varmeværk nu kan købe overskudsvarmen, mens havet er for varmt, er der også fordele for dem. Faktisk forventer varmeværket, at den kan slukke sin egen produktion af varme fra maj til september.
- Jeg kan jo ikke stå her og levere lavere varmepriser, men jeg tror på, at det i hvert fald er med til at holde hånden under vores varmepriser i Skagen, så vi kan holde dem på et lavt og attraktivt niveau, siger Thomas Rasmussen, der er direktør på Skagen Varmeværk.
I loven er varmeværket også forpligtiget til at sikre så lave priser som muligt for forbrugerne. Så kan varmeværket selv producere eller købe billigere varme andre steder, skal det gøre det.
Men Thomas Rasmussen er også glad for, at fjernvarmen kan blive grønnere og håber på, at man vil kopiere den investering, der er lavet i Skagen.
- Skal man ud og købe et nyt køleanlæg, og man har et halvstort kølebehov, er det måske nærliggende at tage kontakt til det varmeværk, der ligger i sit nabolag og hører, om der var en interesse. Ligesom Skagen Salmon gjorde det, fortæller han.