![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjQvMTIvMjcvaGVsbGUtc3RlbmJha2tlbi5qcGc/helle-stenbakken.jpg?fm=jpg&w=4032&h=3024&s=cbf95ddebc345de98b5a4f29a703b627)
![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjQvMTIvMjcvaGVsbGUtc3RlbmJha2tlbi5qcGc/helle-stenbakken.jpg?fm=jpg&w=4032&h=3024&s=cbf95ddebc345de98b5a4f29a703b627)
Helle har skaffet millioner: Nu kan kongevilla i Skagen blive renoveret
Helle Stenbakken står i spidsen for renoveringsprojektet af den gamle kongevilla i Skagen.
Helle Stenbakken er forstander på Klitgården Refugium og står I spidsen for den store restaureringsplan for den gamle kongevilla.
Klitgården Refugium var Kong Christian X’s gamle sommerbolig i Skagen og dermed en vigtig kulturarv for Skagen.
Stedet kan nu fremtidssikres takket være donationer fra fonde på i alt 13,5 millioner kroner.
Den store renovering sættes i gang i Skagen til april.
- Her kan du også se, hvordan vinduerne trænger, siger Helle Stenbakken, som viser nogle af de steder på den mere end 100 år gamle bygning, hvor det hårde vejr ved Skagen har sat sine aftryk på huset.
![](/img/asset/aW1hZ2VzLzIwMjQvMTIvMjcva2xpdGdhcmRlbi1yZWZ1Z2l1bS1za2FnZW4yLmpwZw/klitgarden-refugium-skagen2.jpg?fm=jpg&w=4032&h=3024&s=6b702744a8e3d676c99e37968ec34894)
Klitgården er tegnet af den kendte arkitekt Ulrik Plesner og opført i 1914. Den mere end 100 år gamle gule villa i første klitrække fungerede i mange år som privat feriebolig for Kong Christian X og Dronning Alexandrine.
- Sådan en væg får en masse vind og vand, siger Helle Stenbakken, som står ved væggen, som ligger få meter fra havet.
En del af Skagens DNA
Det store projekt med at skaffe fondsmidler til restaureringsarbejdet startede for mere end to år siden.
- Det er en del af Skagens DNA, at kongevillaen er placeret her, og det er også vigtigt for Danmark, fordi vi har så mange gæster fra hele Danmark, som kommer og har mulighed for at opleve det her unikke sted, siger Helle Stenbakken.
Intet er overladt til tilfældighederne i det store projekt.
- Vi har farvekonservator til at hjælpe med at finde ud af, hvad var de oprindelige farver var både ude og inde, for der er ingen tvivl om, at de farver der er malet nu ikke nødvendigvis, er de rigtige farver, siger Helle Stenbakken.
Kongens soveværelse er nu arbejdsværelse
Den gamle villa fungerer i dag som refugium og giver arbejdsro til kunstnere, forskere, forfattere og andre, der har brug for fokuseret tid til at arbejde på et projekt.
- Det her er Kongens sovegemak, forklarer Helle Stenbakken.
Værelset, som hun viser frem, er placeret på 1. sal i villa med altan direkte ud til havet.
- Jeg forstiller mig, at der her stod en stor kongelig seng. Nu er det arbejdsværelse og mødelokale, siger hun.
Kongens altan er mærket af alderen og ikke mindst det barske klima ved havet. Jernet, som bærer altanen, er under nedbrydning, og skal derfor renoveres og sikres.
- Det er meget tydeligt, at der simpelthen er rust, og der er jo nedbrydelse i gang her. Især i det ene hjørne ruster det. Det er graverende, og arkitekten har også set rust i armeringen, siger hun.
Kongens sommerhus solgt i 1997
Stedet var indtil 1997 I kongefamiliens eje. Her solgte arveprins Knud og prinsesse Caroline Mathilde ejendommen til Klitgården Fonden, som stod bag den seneste restaurering for 25 år siden.
- Nogle af klinkerne er begyndt at forvitre. Det er sandsynligvis fugt, som gør, at de forvitrer og de drysser af, siger Helle Stenbakken.
Kongevillaen er i dag fredet kulturarv og ligger på en 18 hektar stor og fredet grund, som på den ene side har udsigt til den tilsandede kirke og på den anden side til havet.
Derfor skal alt restaureringsarbejdet også nøje godkendes.
- Bygningsfredningsloven siger, at det skal gøres på en bestemt made. Det er en bestemt håndværker, man skal bruge, og man skal genbruge alt, hvad man overhovedet kan i sådan en restaurering, siger hun.
Det er kun anden gang på mere end 100 år, at kongevillaen skal gennemgå en så omfattende restaurering.
- Det er meget vigtigt, for Klitgården er en kulturarv for os alle sammen, og de mange gæster som besøger Klitgården, og jeg er bare så glad for, at vi sikrer så vigtig en kulturarv her i Skagen, siger hun.
Restaureringen begynder 1. april og vil strække sig over syv måneder, og i den periode vil stedet være lukket.