Nordjyske virksomheder er bedst: Angsten holdt Rikke hjemme, men nu har hun drømmejobbet
Nordjyske virksomheder er særligt gode til at ansætte psykisk sårbare. Det viser et EU-støttet projekt, som skal kortlægge, hvordan man hjælper en gruppe, som ellers står langt væk fra arbejdsmarkedet.
Der kommer hurtigt noget på hylderne, når 42-årige Rikke Østerlund er på arbejde i Rema 1000 i Frederikshavn.
Svær angst har i mange år, holdt hende uden for arbejdsmarkedet, men den tid er ovre nu.
- Jeg har lyst til at komme på arbejde, fordi jeg føler mig mere stabil, og jeg er vokset med opgaven, så for mig er det win-win, fortæller Rikke Østerlund, der er flexjobber.
Stort potentiale
Rikke Østerlund er bare en af flere psykisk sårbare, som har fået varig beskæftigelse gennem det EU-støttede projekt: Jobstyrke i Nord. Blandt aktørerne er den socialøkonomiske virksomhed Topvirk i Frederikshavn, som ser stort potentiale i målgruppen.
- De er nogle gode og stabile medarbejdere, der er trofaste og loyale overfor den arbejdsplads, de kommer på, pointerer Børge Landgrebe, der er direktør for Topvirk.
Topvirk har syv værksteder, hvor 29 fastansatte løser forskellige opgaver for andre virksomheder. De ansatte er måske nok psykisk sårbare, men med overskud nok til også at tage andre psykisk udfordrede ind i kortere perioder for at gøre dem klar til nordjyske virksomheder.
- Det skal jo ende med, at de skal have et job og ud i virkeligheden, det skal ikke ende med at de skal være her, og det er vi gode til her,
Succesen ligger ifølge direktøren i nære kontakter og gode netværk i Nordjylland. Topvirk henvender sig direkte til virksomhedsejere med konkrete bud på arbejdskraft - og det bliver i langt de fleste tilfælde til et ja tak.
- Man tager et ansvar, for det kunne lige så godt være mig, som dig, understreger han.
Glad for beslutningen
Det er også præcis det, som gør, at Rikke Østerlund er landet på sin drømmearbejdsplads.
- Hvis man har noget, man går med, så er man altid velkommen til at komme, der er ikke noget der, fortæller Rikke Østerlund.
Chefen har heller ikke et sekund fortrudt, at hun åbnede dørene for en psykisk sårbar som Rikke Østerlund.
- Jeg oplever det, som værende en kæmpe success. Mig og Rikke har et godt samarbejde, og hun er både dygtig til at udføre de opgaver, hun får, og kunderne, samtidig er hun meget mødestabil, Line Dannow Nielsen, der er købmand.
Den nordjyske model for at få psykisk sårbare ud på arbejdsmarkedet ser ud til at virke - og uden tvivl i Rema 1000 på havnen i Frederikshavn, hvor samarbejdet mellem Rikke Østerlund og Line Dannow er begyndt at minde om et ægteskab.
- Jeg tror, det her er ende stationen for mig, så mig og Line har planer om at blive gamle sammen, griner Rikke Østerlund.
Nordjylland er bedst
Grunden til, at Nordjylland er landets bedste til at få psykisk sårbar i job, skyldes flere ting, ifølge Carsten Lunden, der seniorkonsulent for Cabi, der er projektleder af Jobstyrke i Nord.
- Det er så stor en success i Nordjylland, fordi de to store socialøkonomiske virksomheder Topvirk og og Huset Venture Nordjylland har formået at afklare den her målgruppe, sådan at de har fået mod på at komme ud på arbejdsmarkedet igen, og det er der ikke så stor erfaring med i resten af landet, forklarer Carsten Lunden.
Man tager et ansvar, for det kunne lige så godt være mig, som dig
Børge Landgrebe
Virksomhedernes arbejde i Nordjylland giver også især mening for især borgerne, virksomhederne og samfundet, ifølge seniorkonsulenten.
- Det giver klart mening for borgerne, da de på grund af psykiske sårbarheder har haft svært ved at være en del af sociale relationer og sociale fællesskaber, dermed også arbejdsforhold. Nu har de fået nogle redskaber, så de har mod på at komme ud på arbejdsmarkedet. Det giver et mere indholdsrigt liv og følelsen at bidrage til samfundet
- Samfundet får jo det ud af det, at de her borgere, som tidligere har fået passiv forsørgelse, faktisk kan trives på arbejdsmarkedet. Virksomhederne får nogle medarbejdere, der er i stand til at håndterer de opgaver, som de er ansat til. Virksomhederne er også med til at løfte nogle mennesker, hvilket kan give arbejdsgiveren noget selv, men også medarbejderne, der kan se, at arbejdspladsen tager ansvar og løfter i flok.