Mor til konkurrencedeltager: - Jeg er skidehamrende nervøs
Foto: Sol over Gudhjem
Her ses Nicolai Ellitsgaard Pedersens forret i konkurrencen.
I konkurrencen 'Sol over Gudhjem' svedte Nicolai Ellitsgaard Pedersen i kokkekonkurrencen. Hjemme i Frederikshavn sad hans mor Lise Ellitsgaard Pedersen og svedte ligeså meget.
Hun har forberedt sig hele morgenen. Champagnen ligger på køl. Og spændingen er til at tage og føle på.
- Jeg er skidehamrende nervøs. Det har jeg altid været, når han har været til et eller andet, jeg har en klump i halsen, fortæller Lise Ellitsgaard Pedersen, der er uddannet køkkenassistent.
Hun er mor til Nicolai Ellitsgaard Pedersen. Du ved, ham der har stået i spidsen for Europas første undervandsrestaurant i den norske by Båly. Og ham der har arbejdet på Henne Kirkeby Kro under Allan Paulsons ledelse.
- Han har hjulpet mig med at lave mad, siden han var syv år gammel, fortæller en tydeligt stolt Lise Ellitsgaard Pedersen.
- Første gang, han fik en Michelinstjerne, drak jeg to glas hvidvin, inden de annoncerede vinderen - jeg var simpelthen så spændt.
Og selvom kokkekonkurrencen 'Sol over Gudhjem' alligevel er mindre prestigefyldt end at få sådan en stjerne, er stoltheden og spændingen tydeligvis ikke mindre for Lise Ellitsgaard Pedersen.
Også selvom Nicolai Ellitsgaard Pedersen 'kun' indkasserer en fjerdeplads for sine retter i konkurrencen.
- Det er godt gået. Jeg er så stolt, at jeg er ved at give mig til at tude, fortæller Lise Ellitsgaard Pedersen, der begynder at snøfte lidt i den anden ende af røret.
Han er uddannet på kok og tjenerskolen i Aalborg og på Teknisk Skole i Hjørring. Begge steder, hans mor også har gået, ja faktisk har de haft samme faglærer på Hjørring Teknisk Skole.
Her fik Nicolai Ellitsgaard Pedersen også en pris for at være den sjove i køkkenet.
- Det er jo fordi, det er stort, at jeg reagerer sådan. Jeg er stolt af ham. Han er meget interesseret i at lave noget nyt, siger den stolte mor, inden hun fortæller hvordan stjernekokken Nicolai både kan maskere smagen af tang og blæksprutte, så alles tænder løber i vand.
Den nordjyske stjernekok fik med Europas første undervandsrestaurant allerede en Michelinstjerne efter et år. En stjerne som de har beholdt.
Nu mangler moren hjemme i Frederikshavn bare at åbne den champagne, som blev lagt på køl i morges.
- Min far har fødselsdag i dag. Og ligeså snart gæsterne kommer, så åbner vi den flaske. For det skal da fejres, siger Lise Ellitsgaard Pedersen.