Masser af påbud fra arbejdstilsynet: Sikkerheden sejler på nordjysk arbejdsplads
Aktindsigt viser, at Karstensens Skibsværft 25 gange på fem år har fået et såkaldt strakspåbud fra Arbejdstilsynet.
Når Arbejdstilsynet har lagt vejen forbi Karstensens Skibsværft i Skagen, har det sjældent været forgæves. På fem år har tilsynene udmyntet sig i 25 strakspåbud, seks påbud, syv forbud, ni vejledninger og yderligere fire vejledninger vedrørende overtrældelser om arbejdsmiljø.
Ifølge en medarbejder på værftet er der tale om en decideret farlig arbejdsplads.
- Generelt er det farligt at arbejde på et værft, men der er ingen tvivl om, at det er farligere at arbejde på værftet i Skagen sammenlignet med andre steder, siger medarbejderen, der ønsker at være anonym.
Til sammenligning har TV2 Nord også fået indsigt i Arbejdstilsynets besøg hos Orskov Yard i Frederikshavn. På Orskov har Arbejdstilsynet uddelt tre strakspåbud på fem år.
Frygter flere dødsulykker
Medarbejderen har arbejdet på værftet i mange år, men særligt én tragisk arbejdsdag i april 2015, har sat store spor i ham.
Nemlig den dag en af hans kollegaer mistede livet i en arbejdsulykke.
- Det står bare lysende klart i erindringen. Det er ikke sådan noget, vi lige glemmer, os der var på arbejde den dag, siger han.
Efter dødsulykken fik Skibsværftet alvorlig kritik fra Arbejdstilsynet. En undersøgelse viste, at adskillige arbejdsmiljøregler var blevet overtrådt, og graverende fejl var blevet begået. Fejl, der i sidste ende kostede en 51-årig skagbo livet.
Ifølge medarbejderen er der flere på værftet, der frygter, at man endnu ikke har set den sidste dødsulykke.
- Det kan nemt ske igen, siger den anonyme medarbejder og fortsætter: Der er mange farlige situationer, og hvis man ikke er opmærksom, så kan dette gå galt på et splitsekund.
Vil ikke sikkerhedscertificeres
I dag er flere af de store skibsværfter Iso45001-certificerede. Det betyder, at værfterne har forpligtet sig til at følge en international standard for sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen.
Certificeringen betyder også, at virksomhederne åbent fremlægger deres interne registreringer om arbejdsulykker- og skader.
Denne certificering har Karstensens Skibsværft ikke, og det er derfor heller ikke muligt at få indblik i, hvor mange arbejdsulykker, der reelt forekommer på værftet.
Her er direktørens skriftlige svar
- Jeg er meget uforstående overfor et udsagn om, at ledelsen på Karstensens Skibsværft ikke prioriterer sikkerhed. Tværtimod lægger ledelsen meget vægt på sikkerhed, og der er og bliver investeret mange penge i sikkerhed.
- Alle strakspåbud er prompte efterkommet, og vi føler, at vi har en god og konstruktiv dialog med Arbejdstilsynet.
- Det er ikke vores opfattelse, at vi skulle have større sikkerhedsmæssige udfordringer end andre i vores branche, skriver Knud Degn, direktør i Karstensens Skibsværft, Skagen.
Ledelsen bør gå forrest
Medarbejderen fortæller, at mange af de farlige situationer sker, fordi medarbejderne er for sløsede med sikkerheden.
Han erkender, at der er mange, der selv kan gøre mere for at højne sikkerheden, men han fortæller også, at det kan være en svær opgave, hvis ledelsen ikke prioriterer sikkerhed og arbejdsmiljø.
Har man ikke selv et ansvar for sin egen sikkerhed på en arbejdsplads?
- Jo det har man helt sikkert. Men hvis man ikke føler, man har den fornødne tid til at bringe sikkerheden i orden, så kan man føle sig presset, og så er det, man kan finde på at springe nogle sikkerhedsforanstaltninger over, også selvom man ved, at det er forkert, siger medarbejderen.
Og til spørgsmålet om, hvorfor man ikke er bedre til at passe sig selv, er svaret klart og kontant:
- Hvis man brokker sig for meget, så er der kun én vej, og det er hen mod porten og så ud. Længere er den ikke, siger han.