M.A.R.S er i gang med historisk ophugning
Foto: Hans-Christian Lauritzen
Den første borerig er lige nu ved at blive ophugget på det nye havneareal i Frederikshavn.
Verdens første specialbyggede recyclingværft er nu i gang på havnen i Frederikshavn. Værftet er specialbygget til at genindvinde skibe og offshore-platforme. Bag det står Modern American Recycling Services, M.A.R.S., der er en af verdens største recycling-virksomheder, og nu er første boreplatform i gang med at blive hugget op.
En flere tusinde tons tung boreplatform, er lige nu i gang med at blive ophugget og genbrugt i Frederikshavn. Målet er at genbruge 97 procent.
- Alt lige fra håndvaske til køkkengrej, små fjernsyn, el-dele og lignende. Mange af tingene er helt nye, så det giver ikke mening, ikke at få dem brugt igen, siger chefen for Modern American Recycling Services i Europa Kim Thygesen til TV 2 Nord.
Det er firmaet Modern American Recycling Services, forkortet M.A.R.S, der er i gang i Frederikshavn med at ophugge den første borerig nogensinde på det nye havneareal.
- Det er ikke alt, der er i brugbar stand, men hvis det ikke er i brugbar stand, så kan det i hvert fald forædles til at give nye materialer, og det er jo det, der er hele ideen i det, forklarer Kim Thygesen fra M.A.R.S.
Den første borerig, der bliver hugget op, vejer 10.000 tons. De første ansatte er i fuld gang efter at have været på kursus i USA.
- Det er en ny og spændende oplevelse. Det er anderledes. Jeg er jo vandt til at bygge skibe. Nu prøver vi at skille dem af i stedet, siger nedbryder Jacob Dalager.
Det er forbudt for andre end de ansatte, at komme ombord af hensyn til det firma, der får skrottet boreriggen. Til gengæld må TV2 Nord gerne filme de ting, som er pillet ud af boreriggen. På pladsen, hvor boreplatformen ligger til kaj, kommer fremtidens skrottede boreplatforme til at ligge, mens de venter på at blive genbrugt. Området er ifølge direktøren verdens mest moderne af sin slags. Blandt med en nedgravet membran, der stopper nedsivning til undergrunden.
- Jeg tror ikke på, du kommer til at se noget mere miljørigtigt, end det vi kommer til at gøre i Frederikshavn. Det er derfor den her site, som helt klart er den bedste i verden, er blevet udviklet, påpeger Kim Thygesen over for TV2 Nord.
Lige nu har Mars 14 ansatte i Frederikshavn. Til årsskiftet regner firmaet med at være 70, og målet er mellem 150 og 200 ansatte, når det hele er i fuld sving. Til den tid skulle der gerne komme så mange platforme og skibe ind til bæredygtig ophugning, at Mars kan opskærer 800 tons genbrugsstål om dagen.
Allerede 6. august i år kommer der nye platforme til Frederikshavn, når dele af det danske Thyrafelt fra Nordsøen skal hugges op.