Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lukket slagteri solgte ud med stor succes

Per Hegaard fra IF Skjold Sæby fik hurtigt solgt ud af inventaret, Danish Crown havde efterladt.

Idrætsforening har i samarbejde med Danish Crown afholdt succesfuldt og anderledes loppemarked.

Det var et atypisk loppemarked, der udspillede sig lørdag i Sæby. I stedet for at sælge tøj, figurer eller bøger, blev der solgt ledninger, rustfri rulleborde og kontorstole. 

Det var nemlig det nu lukkede slagteri i byen, Danish Crown, der solgte ud af inventaret, der har stået uberørt siden lukningen i juni. 

Og det var et stort hit. 

- Næsten det hele er ved at være tomt. Man kan se, at folk stadig står og leder i ledninger og noget, men ellers har det hele været fyldt helt op.

- Så det er gået rigtig godt, lyder det fra Per Hegaard, der er medlem af idrætsforeningen IF Skjold Sæby. 

Ib Kristensen fra Ørum var så ihærdig, at han to gange mødte op for at gøre en god handel.

En af dem, der ikke ville gå glip af et godt tilbud, var Ib Kristensen fra Ørum.

- Jeg skulle til Sæby alligevel, og så kunne jeg lige dreje indenom, siger han med henvisning til den invitation til loppemarkedet, han så på Facebook. 

Ib kunne ikke nøjes med at besøge loppemarkedet en enkelt gang. Der skulle mere til.

- Nu endte jeg med det læs her. Jeg har lige været hjemme med et læs, så det er anden gang, at jeg er her i dag, siger han.

Rustfrit stål, der skal bruges til skrot, var i høj kurs hos manden fra Ørum. 

Se hele indslaget fra Sæby her:

Giver til hinanden

Indtjeningen fra loppemarkedet bliver delt mellem IF Skjold og Danish Crown. Idrætsforeningen står for loppemarkedet, mens Danish Crown har efterladt stort set al inventaret. 

- Danish Crown kan jo ikke flytte rundt på alt det her, så alternativet var, at inventaret nærmest skulle destrueres. Så når vi finder ud af det her sammen, giver det jo lidt til dem, og det giver lidt til os, forklarer Per Hegaard. 

Der har været inventar fra alt Danish Crowns smedeafdeling, elafdeling, og der har været kontorartikler med blandt andet borde og stole. 

Loppemarkedet sluttede klokken 16, og det vides ikke, om alt blev tømt, men i timerne inden var Per Hegaard i hvert fald optimistisk om at få alt fra loppemarkedet solgt.


Breaking

Kommune i langstrakt lovbrud: - Det er en pis-sag

Formand for Plan & Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune Peter E. Nielsen erkender, at kommunen ikke har fulgt loven i en langvarig sag om støj i Skagen. Nu skal kommunen rette ind, lyder det.

En afgørelse fra Miljø- og Fødevareklagenævnet i december sidste år slog fast, at Frederikshavn Kommune ikke fulgte loven i den restaurantionsforskrift, som sætter rammerne for musik-støj på kommunens restauranter.

I modsætning til kommunen så mente nævnet, at restaurationsforskriften var omfattet af miljøvurderingsloven, som betød, at kommunen skulle have gennemført en vurdering af, om planen kunne få væsentlig indvirkning på miljøet. Derfor skulle der have været lavet en såkaldt screeningsafgørelse.

- Jeg er nødt til at lægge mig fladt ned, for jeg har også misforstået det, og forstået det som om, at der var lavet en administrativ screening. Det viser sig efterfølgende, at det er der ikke, siger formanden for Plan- & Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune, Peter E. Nielsen (Socialdemokratiet).

Tre måneder efter Miljø- & Fødevareklagenævnets afgørelse blev sagen behandlet i byrådet 20. marts i år. Her besluttede politikerne, at kommunen fortsat skulle administrere efter restaurationsforskriften.

- Hvad tænker du om det?

- Det er en pis-sag. Den har rullet frem og tilbage, og nu må vi gøre det ordentlig den her gang, så det er lovmedholdeligt, fastslår Peter E. Nielsen.

I Skagen har en lokalgruppe med Mogens Bandholm i spidsen i flere år klaget over støjgenerne, og at Frederikshavn Kommune ikke overholdt lovgivningen.

Afgørelsen i Plan- & Miljøklagenævnet i 2023 var således stor sejr til støj-kritikerne. De har utallige gange siden forsøgt at råbe politikerne og forvaltningen op, for at gøre dem opmærksom på, at nævnets afgørelse ikke blev efterlevet, og at kommunen handlede ulovligt.

Nu erkender kommunen, at de tog fejl, og at loven ikke blev fulgt.

- Det viser sig, at det vurdering, som der efterfølgende har været er, at vi ikke havde ret, siger Peter E. Nielsen.

Restaurationsforskriften som blev vedtaget i 2010 giver restaurationerne mulighed for at få dispensation fra de generelle regler. Når restaurationsforskriften suspenderes, skal restaurationerne følge miljøbeskyttelseslovens bestemmelser.

Kan få store konsekvenser for sommerbookinger

Det betyder, at uden restaurationsforskriften vil de generelle regler i miljøbeskyttelsesloven gælde, og her kan der gives påbud om, at væsentlige støjgener skal afhjælpes. Kan de ikke det, kan der nedlægge forbud imod virksomheden eller aktiviteten.

Dermed kan suspenderingen af restaurationsforskriften få store konsekvenser for de forskellige musikarrangementer i kommunen.

- Vi er nødt til at tage skeen i den anden hånd og sige, at de her dispensationsansøgninger er desværre ikke lovlige på det nuværende grundlag, siger Peter E. Nielsen.


Smadret kæmpe-kran: Arbejdstilsynet har undersøgt uheldsstedet

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Efter at en knap 190 meter høj kran væltede torsdag aften, har Arbejdstilsynet fredag formiddag undersøgt uheldsstedet.

Fra morgenstunden fredag har der været aktivitet omkring Testcenter Østerild, hvor en 184 meter høj kran torsdag aften væltede

Omkring uheldsstedet har medarbejdere fra kranfirmaet BMS arbejdet iklædt reflekstøj, mens en lignende kran har arbejdet ved siden af den væltede kran. 

Lokalpolitiet i Thisted fortæller til TV MIDTVEST, at den 200 tons tunge kran væltede, idet den var ved at rulle sin arm ud. Men hvad der har forårsaget faldet er endnu uvist. 

Selvom kæmpekranen er væltet ned over førerhuset, så den ligger med de gigantiske larvefødder i vejret, er der ikke kommet nogle personer til skade. 

Det bekræfter BMS over for TV MIDTVEST. Derudover har kranfirmaet ikke nogen kommentarer til sagen, før Arbejdstilsynet er klar med en rapport over uheldet.

Kranens fører var en 23-årig lokal mand, der blev kørt til skadestuen i Thisted efter uheldet. Han havde fået olie ud over sig og i øjnene, men derudover oplyser Politiet, at manden er okay efter omstændighederne. 

Kranen væltede under arbejdet med at montere en vinge på en vindmølle fra Siemens Gamesa. 

Siemens Gamesa oplyser over for TV MIDTVEST, at der ikke er sket nogen skade på hverken vindmølle eller vinge. De afventer nu undersøgelserne fra myndighederne og deres underleverandør BMS.


Færre tog i weekenden: Det skal du være opmærksom på

Det er som om, at historien gentager sig selv.

Togdriften i Nordjylland er, som tidligere beskrevet, gået i stå og medfører forsinkelser og aflysninger grundet signalfejl. Sådan har det set ud siden torsdag, og weekenden bliver også ramt.

Banedanmark har aflyst en tredjedel af de afgange, der normalt kører i weekenden.

- Det er mere, hvilket tog man skal rejse med, man skal holde øje med, end det er rejsetiden. Fordi den vil være uændret, siger Peter Svendsen, trafikdirektør i Banedanmark.

Derudover oplyser togdirektøren, at man har aflyst afgangene for at være på den sikre side.

- Vi gør det for at have en stille og rolig togdrift, der kan afvikles, i stedet for at lukke det helt ned, siger trafikdirektøren.

Det er altså for at forhindre, at systemet bryder sammen igen, at togdriften er begrænset. Banedanmark forventer ikke, at de planlagte afgange vil opleve hverken forsinkelser eller længere rejsetid.

Banedanmark opfordrer til, at man holder sig orienteret på DSB, Rejseplanen eller NT, hvis man skal rejse med offentlig transport de kommende dage.


Skal de være ekstra bekymrede på Læsø efter muligt sabotageforsøg?

Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Det er dette kinesiske skib, som lige nu ligger stille i Østersøen.

Et kinesisk fragtskib mistænkes for at ville sabotere to kabler ud for Læsø, ligesom det mistænkes for sabotagen af kabler i Østersøen.

Helt tilbage til 7. november sejlede det kinesiske fragtskib Yi Peng 3 forbi Læsø, hvor det sejlede med nedsat fart lige over de to kabler, der ligger gravet ned på havbunden mellem Læsø og Sverige.

Ingen af kablerne har taget skade, men fragtskibet mistænkes for at ville have saboteret dem, hvis de kunne.

På Læsø er Tobias Birch Johansen (V) borgmester, og han forstår godt, at der på landsplan er bekymringer om, at kritisk infrastruktur bliver saboteret af udenlandske kræfter.

Men netop når skibet sejler tæt forbi Læsø, har borgerne på øen så grund til at være ekstra bekymrede?

- Jeg tror, det sætter nogenlunde de samme tanker i gang hos os, som det gør hos resten af nationen, begynder borgmesteren og fortsætter:

- Vi er mere udsat i forhold til oversejlingen af de her kabler, end resten (af Danmark, red.) er. Det er klart, vi er tættest på, og det rejser nogle spørgsmål omkring, hvad det kunne betyde for os.

Bekymrer det borgerne?

Tobias Birch Johansen uddyber også, at hvis man helt holder sig på den østlige side af Læsø, vil det ikke have nogen indflydelse, hvis kablerne tog skade - det ville være værre, hvis den vestlige side blev beskadiget, da både strøm og dataforbindelse kommer via et kabel fra Lyngså.

Men han mener ikke, at man på Læsø skal være bekymrede - og heller ikke, at borgerne er det.

- Nej, de (læsøboerne, red.) skal ikke være mere bekymrede, end resten af nationen er det. Jeg synes, vi skal have en generel bekymring i nationen omkring, hvad der er, der foregår i vores verden lige nu. Men ellers nej, jeg ser ikke, at der er nogen grund til bekymring i højere grad på Læsø end andre steder.

Borgmester Tobias Birch Johansen er ikke bekymret for Læsø, hvis kablerne skulle blive saboteret. I det tilfælde mener han, at man i hele Danmark skal være bekymret. Foto: Simon Mølgaard / TV2 Nord

Det samme fortæller læsøboerne til TV2 Nords reporter på Læsø. Ingen af dem har dog ønsket at stille op til interview om den mulige sabotage. De fortæller, at det generelt ikke er noget, de tænker over eller er bekymrede for.

Kan være bedre på Læsø

Faktisk kan det være, at man på Læsø skal være mindre bekymret i tilfælde af sabotage. På Læsø har de nemlig en nødgenerator, hvis energikablet bliver saboteret.

- Jamen hvad sker det egentlig, hvis vi mister strømmen? Så tænder generatoren, og så har vi i strøm igen. Der er vi egentlig bedre stillet end resten af Danmark er, hvis vi ser bort fra nogle enkelte andre øer. Jeg tænker, at hvis man vil have tryghed og strøm døgnet rundt, så er man velkommen til Læsø, slutter Tobias Birch Johansen med et smil.


Historisk EM: Aalborgenser hiver to medaljer hjem

Foto: Dansk Tennis Forbund

Aalborgenser havde afgørende betydning for Danmarks resultat i historisk konkurrence.

For første gang nogensinde har man nu afholdt EM i pickleball og med stor succes for aalborgenseren Karin Ptaszek-Kochis. Hun tog nemlig hjem med hele to medaljer.

Hvad er pickleball?

  • En er en ketsjersport, der spilles med en let bold og et paddle.

  • Pickleball kan ses som en blanding af badminton, tennis og bordtennis.

  • Det spilles både single og double.

  • Pickleball sammenlignes ofte med padeltennis, men er mindre aggressivt. I pickleball er banen mindre, og bolden bevæger sig i lavere hastighed. Derfor er der mere fokus på præcision, placering og taktik, end man ser i padeltennis.

Dansk Tennis Forbund havde udtaget et landshold bestående af 12 spillere og sendt dem afsted til Southampton i England, hvor det europæiske mesterskab blev afholdt. En af spillerne var den 52-årige stjernespiller, der nu kan kalde sig for både sølv- og bronzemedaljevinder.

Karin Ptaszek-Kochis i kampen, hvor hun sammen med holdkammeraten Anders Bergholdt fik en sølvmedalje i mixed double. Foto: Dansk Tennis Forbund

Pickleballspilleren talte med Dansk Tennis Forbund umiddelbart efter finalen, hvor det blev til sølv i mixed double.

- Vi er rigtig stolte. Det betyder meget. Jeg mener, der er 24 lande med, og vi bliver nummer to, sagde Karin Ptaszek-Kochis til Dansk Tennis Forbund.

Dagen efter vandt hun bronze i damedouble (+50) sammen med makkeren Pia Falch. Hver vunden medalje gav et antal point, og de to medaljer Karin Ptaszek-Kochis var med til at vinde, gjorde, at Danmark tog en fjerdeplads i holdkonkurrencen.

En historisk præstation og begivenhed udspillede sig i sidste weekend under EM i pickleball. Foto: Dansk Tennis Forbund

Karin Ptaszek-Kochis er tidligere professionel tennisspiller og har repræsenteret det danske kvindelandshold i tennis flere gange. Til dagligt bor hun i USA, hvor hun siden 2023 har spillet pickleball. På USA's pickleball-rangliste indtager hun førstepladsen som singlespiller, nummer otte i double og tolv i mixed.