Kritik: Skrotfirma slap for miljøundersøgelse i Frederikshavn
Foto: Frederikshavn Kommune
Havneudvidelsen på Frederikshavn skal blandt andet give plads til ophugning af boreplatforme, skibe, tungmetaller og radioaktivt materiale fra boreplatforme.
Kritikere undrer sig over, at amerikansk skrotgigant lynhurtigt kunne få en miljøgodkendelse uden forudgående VVM-undersøgelse. Den var nemlig slet ikke nødvendig, mente byrådet.
Var Frederikshavn Kommune for hurtige til at uddele miljøgodkendelse til et amerikansk firma, der stod klar til at rykke ind med flere hundrede arbejdspladser på den nye havn i Frederikshavn?
Det, mener kritikere, er tilfældet.
Modern American Recycling Services - eller MARS - vil i fremtiden ophugge 15 store skibe og fem boreplatforme om året på Frederikshavns nye havneareal. Enhedslistens byrådsmedlem, Ida Skov, er positiv over for projektet, men synes alligevel, at processen er gået for stærkt.
- Vi mener, der skulle foretages en VVM-undersøgelse - altså en grundig undersøgelse af virkningen på miljøet, inden der blev givet en miljøgodkendelse. Der er kun lavet en miljøscreening, og den undersøger jo slet ikke tingene til bunds, siger Ida Skov.
Borgmester afviser
Når ophugningsarbejdet er i fuld gang, bliver der job til 200 mand på det nye havneareal. Udover metalskrot skal MARS også håndtere radioaktivt materiale fra boreplatforme, tungmetaller fra bundmaling, asbest og diverse oliestoffer og så videre.
- Jeg er bange for, at nogen har været for ivrige efter at få arbejdspladser til Frederikshavn
Ida Skov, Enhedslisten
Alligevel mener Frederikshavn Kommune ikke, det er nødvendigt at få vurderet, om det kan få væsentlige virkninger for miljøet - altså en VVM-undersøgelse.
- Vi er bekendt med, hvad virksomheden skal arbejde med, og vi er også bekendt med det at have skrot på en havn. Vi går ikke på kompromis med miljøet i denne sag, siger borgmester Birgit S. Hansen, (S)
Ifølge Frederikshavn Kommune var det ikke nødvendigt, at få lavet en ny VVM-undersøgelse i forbindelse med miljøgodkendelsen af MARS. Den blev nemlig lavet allerede, da det nye havneareal blev projekteret.
- Der ligger en fuld VVM-redgørelse fra 2014. Der ligger en ny miljøscreening, og vi har undersøgt tingene i forbindelse med miljøgodkendelsen. Med de tre ting i ryggen mener vi, at vi har været hele vejen rundt i denne sag. Jeg vil ikke skydes i skoene, at vi har tilsidesat miljøet for at få arbejdspladser på havnen, for det gør vi ikke, siger borgmester Birgit S. Hansen.
I tvivl om kommunens motiver
Men den forklaring er flere partier i byrådet og en forening ikke enige i.
Enhedslisten, Alternativet og Danmarks Naturfredningsforening har derfor påklaget Frederikshavn Kommunes miljøgodkendelse af MARS, og Ida Skov er ikke overbevist om sin kommunes motiver.
- Jeg er bange for, at nogen har været for ivrige efter at få arbejdspladser til Frederikshavn, og så tror jeg måske, at der har været usikkerhed om, om MARS bare ville finde et andet sted at drive virksomhed, hvis de ikke kunne komme i gang nu, siger Ida Skov.