Kom frit frem: Bortløbne krondyr skal drives hjem af droner og heste
Flere har set dem på stranden. Fire dage efter krondyrene løb hjemmefra, er de stadig på fri fod.
Ude godt, hjemme bedst? Det skal vise sig.
I fredags løb 13 krondyr hjemmefra, da en kraftig vind blæste porten til deres fold i Farm Fun-dyrepark op.
Nu løber de frit omkring på Ålbæks frodige marker og smukke strande knap syv kilometer væk, hvor indehaver af dyreparken, Søren Kristensen og hans datter Anette Klausen har sat alt ind på at lede dem hjem igen til det sted, de har haft hjemme i mere end 20 år.
Og tirsdag var det lige ved og næsten!
Med en drone i vejret og to af Farm Funs heste i galop, var der sat kurs mod dyreparken.
Det hele lovede godt, men men men...
- Vores håb var, at vi kunne flytte krondyrene med dronen, men den kiggede de bare på og blev gode venner med den.
Selvom dronen mest af alt gav et flot overblik over krondyrenes nye græsgange, kom de alligevel så langt, at far og datter kunne ane en ende på deres jagt.
De løb ud i vandet, og så løb jeg ud i vandet
Dyrepark-indehaver
- To ryttere var godt på vej med at guide dem i retning mod dyreparken langs stranden, da der desværre kom nogle mennesker gående, som krondyrene blev bange for, siger Søren Kristensen, hvortil hans datter tilføjer:
- I stedet for at gå væk, blev parret stående og tog billeder, inden krondyrene løb væk.
På trods af den fejlslåede mission, er far og datter positive over for dagens indsats set fra hestenes ryg, der er gamle venner med krondyrene.
- Hestene gjorde et godt job, men det kan knibe ved hegn, siger Anette Klausen.
Er græsset grønnere på den anden side?
Selvom krondyrene er på fri fod og kan flytte sig helt op til 75 kilometer om dagen, mener Søren Kristensen ikke, at det er en umulig opgave, de har sat sig for at løse. Tværtimod. Han er af den klare overbevisning, at krondyrene nok skal vende hjem. Det er blot et spørgsmål om tid.
- Det kan nemt blive et to ugers projekt, men det er ikke til at sige. Det kommer an på, hvordan vinden arter sig, og hvornår den skifter. Det ser den desværre ikke ud til at gøre i denne uge.
De spiser korn af min hånd og følger efter mig, men efter nogle kilometer bliver det uinteressant
Dyrepark-indehaver
For det er ikke lige meget om, det er vådt eller tørt, blæsende eller vindstille.
- De vil helst løbe mod vinden, siger Søren Kristensen, hvortil Anette Klausen tilføjer:
- Vejret var optimalt i dag, for der var næsten ingen vind, og sigtbarheden var god. Det er den desværre ikke i morgen, hvis man skal tro vejrudsigten.
Derfor ærgrer det også far og datter, at de ikke lykkedes med at lede krondyrene hjem tirsdag, da der på netop denne dag skulle være de bedste vejrforhold i lang tid til at guide dem hjem, vurderer Søren Kristensen.
Landmænd involveres i ny plan
- Vi ved, hvor de er, og vi fodrer dem der for at holde på dem, så de ikke løber længere væk, siger Søren Kristensen og fortsætter:
- De er vant til at blive fodret, så de er meget interesserede, når vi kommer med mad.
Derfor er god mad også en central del af planen for morgendagens leden.
- Vi laver en ny strategi. Vi vil tage en minilæsser med foder. De er vant til den lyd, og plejer at komme løbende, men først skal vi have styr på det omkring, så de har mulighed for at komme hen til den, siger Anette Klausen.
- Vi skal have fat i landmændene, som ejer de marker, krondyrene går på, så vi kan få lidt hjælp. Vi vil gerne have rullet noget hegn ned, så de lettere kan komme på stranden, siger Søren Kristensen og forklarer, at stranden er den nemmeste vej til dyreparken.
Dyrene er deres egne og gør, som det passer dem
Dyrepark-indehaver
Lever det vilde liv i sus og dus
På trods af flere dages regn og blæst i januar, lider krondyrene ingen nød, vurderer Anette Klausen.
- De har rigtig meget at tære på, så det er ikke fordi, de lider nogen nød. Der er masser af vand og græs til dem, så de skal ikke arbejde noget særligt for føden. De kan leve på meget lidt og er meget nøjsomme dyr. De er jo skabt til at leve frit, så det er ikke et problem, siger hun.
Der er derfor ingen fare for, at krondyrene kommer til at sulte eller tørste. Men det kan blive farligt, hvis de nærmer sig hovedvejen igen. For det vil ikke være første gang, det sker.
Skulle man ellers møde krondyrene på deres vej, er der ingen fare på færde.
- De er ikke farlige og er ikke i brunst. Bare lad dem være, siger Anette Klausen.