Imponerende syn: Verdens største skib bugserer kæmpe platform til Frederikshavn
Skibet Pioneering Spirit – verdens største skib – ligger lige nu få sømil udenfor Frederikshavn, hvor det skal levere første del af boreplatformen Tyrafeltet til genanvendelse, efter det har udtjent sin værnepligt med gasudvinding i Nordsøen.
Skibet Pioneering Spirit er verdens største med sine 477 meter i længde, og mandag aften ligger det ud for Frederikshavn, hvor det skal aflevere det første store modul fra gasfeltet Tyra i Nordsøen.
Skibet har fragtet Tyra Øst - en del af gasfeltet Tyra, til Frederikshavn. Først løftede det store skib modulet af sine støttepiller i Nordsøen, og siden har det sejlet det til Frederikshavn.
Her er det nu i gang med at læsse modulet over på en pram, der skal slæbes det sidste stykke ind i havnen - for verdens største skib er alt for stort og dybdegående, til det overhovedet kan nærme sig havnen i Frederikshavn.
Tyrafeltet skal bygges om, og derfor bugseres flere dele af gasfeltet ind til Frederikshavn til genindvinding på værftet Modern American Recycling Services (M.A.R.S.).
Det er et imponerende syn
Birgit Hansen, Borgmester i Frederikshavn Kommune
Mandag eftermiddag fik Frederikshavns socialdemokratiske borgmester Birgit Hansen selv mulighed for at se det imponerende syn på tæt hold, da hun blev sejlet ud til Pioneering Spirit ud for Frederikshavn.
- Det er et imponerende syn, og det er jo sådan, at nogen tænker sådan, at olie, naturgas, diesel, det er på vej ud, og det er det nok også, men på vejen derhen, der skal vi også sørge for at rydde godt op efter os, og det er det, vi medvirker til her, siger Birgit Hansen.
Tyra Øst vejer 14000 tons, og det er hovedmodulet på platformen. Tyra Øst har fungeret som blandt andet bolig og administrationsbygning. Men nu skal det skilles ad på havnen i Frederikshavn. En opgave, der skaffer flere hundrede arbejdspladser til byen, og som havnedirektøren er glad for er landet i Frederikshavn.
- Det er en kæmpe stor dag, siger Mikkel Seedorff Sørensen, Administrerende direktør, Frederikshavn Havn og fortsætter:
- Nu er Danmark med til at tage ansvar og rydde op efter os selv. Både som en shipping nation og som nogle, der har været med til at tage noget ud af Nordsøen, så rydder vi op efter os selv, og det er vi rigtig stolte over at være med til i Frederikshavn, siger Mikkel Seedorff Sørensen.
Det er energivirksomheden Total, der står for at nedtage alle platformene på Tyra-feltet, og Total forventer, at man kan genanvende mere end 95 procent af platformene.
Fakta om Tyra-genopbygningen
- Total er Tyra-feltets operatør på vegne af DUC – et partnerskab mellem Total (43,2%), Noreco (36,8%) og Nordsøfonden (20%).
- En genopbygning af Tyra-feltet er nødvendig på grund af naturlig nedsynkning af kridtreservoiret efter mange års produktion, som har ført til, at platformene er sunket ca. 5 meter over de seneste 30 år. Dette har reduceret afstanden mellem havet og platformenes dæk.
- Tyra er Danmarks største naturgasfelt, og feltet er center for forarbejdning og eksport af mere end 90% af naturgassen produceret i den danske Nordsø. Produktion og eksport fra feltet blev lukket i september 2019.
- Genopbygningen af Tyra-feltet omfatter tre hovedelementer: nedtagning samt genanvendelse og bortskaffelse af de gamle Tyra-platforme; Genbrug og 13 meters forlængelse af de nuværende platformben på seks platforme, som vil få nye overdele (topsites); samt en helt ny procesplatform og en helt ny beboelsesplatform.
- Det ventes, at Tyra vil nå en topproduktion svarende til 60.000 tønder per dag efter 2022, hvilket repræsenterer naturgasforbruget svarende til 1.5 millioner danske husstande.
Kilde: Total