Frederikshavn kommune overtager milliardgæld fra havn: Skal allerede betale 35 millioner i år

Nu er det kommunens problem at betale milliardgælden.

Frederikshavn Havn overgår til at blive en kommunal havn. Det gør den 15. maj.

Det fortæller borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit Hansen (S), på et pressemøde. 

Havnen har en milliardgæld og en lav likviditet både i år og i de kommende år, og det er baggrunden for, at havnen nu overgår til kommunen. 

Desuden fortæller borgmesteren, at det iværksættes en advokatundersøgelse for at se, om noget af der, der er foregået, er ansvarspådragende. 

Førhen var havnen en kommunal selvstyrehavn, men det er nu slut. 

- Når det er sådan, at en kommunal selvstyrehavn ikke længere har likviditet, altså penge til at betale regningerne, så lander nøglerne billedligt talt på rådhuset, og det gør de 15. maj, siger Birgit Hansen. 

Med på pressemødet er bestyrelsesformanden for havnen, Karsten Dybvad. Han forklarer, hvorfor havnen nu overgår til kommunen.

- Vi ser ind i ret stor negativ likviditet, fortæller han og fortsætter:

- I budgettet, det kan også blive værre, men også lidt bedre, så mangler vi cirka 120 millioner kroner i de kommende 2,5 år - altså for 2024, 2025 og 2026. Og med likviditetsmangel i den størrelse kan vi ikke drive havnen videre, altså vi kan ikke betale vores regninger. Og det er derfor, vi er kommet til byrådet for at aflevere nøglerne til havnen. 

Kan betale gælden i første omgang

Når Frederikshavn Havn bliver kommunal, så overtager kommunen også den 1,6 milliarder store gæld. På den korte bane, i 2024, bliver det et 35 millioner kroner, fortæller borgmesteren.

- Det er vi i stand til, fordi kommunens økonomi er stabil. Vi er ikke rige, men vi har kørt sikker økonomistyring de sidste ti år, så vi vil være i stand til at betale det første, vi skal lægge på bordet, når det bliver en kommunal havn, siger Birgit Hansen. 

Borgmesteren bliver af TV2 Nord spurgt på pressemødet, at selvom pengene er i kommunekassen, om hvordan det påvirker kommunen at skulle betale gælden.

- For ti år siden, da jeg blev borgmester, var vi nede og bide i græsset, og hvor vi var tæt på at blive sat under administration. Sammen med byrådet har vi sikret, at hvis der kommer et bump på vejen, så er vi sikret, siger hun og fortsætter:

- Qua vores sikre hånd på rettet kan vi tage pengene fra kassen. Det kan vi jo ikke blive ved med, så vi skal i gang med en langsigtet plan. Og den går vi gang med, og vi skal straks sætte os sammen i byrådet. Vi har mange arbejdspladser og aktører, så der er løsninger. 

Hun kan dog ikke garantere, at der ikke bliver sparet på kernevelfærden.

- Det er dumt at give garantier. Det, jeg kan garantere, er, at vi er nogle, som er smerteligt bevidste om, at der er en stor opgave på et byråd og borgmester i forhold til, at vi som byråd arbejder sammen om at træffe de rigtige beslutninger, så det ikke som udgangspunkt går ud over dagtilbud, ældre, børn og så videre. Og der er nogle veje derhen, siger Birgit Hansen.

Har vaklet i årevis

I de seneste måneder har TV2 Nord kunnet dokumentere, at økonomien i havnen har været ganske usikker i flere år. 

Takket være lånegarantier fra kommunen til havnen på en kvart milliard kroner siden september, har den gældsplagede havn kunnet betale sine terminer. 

- Jeg har stået skulder ved skulder med ledelsen dernede, og jeg indrømmer gerne i dag, at jeg har tænkt tanken, har du været for naiv, Birgit Hansen. Har du været forblændet af en ledelse, som har sagt, at det bliver nok bedre i morgen, og der er jeg kommet frem til, at svaret er ja, siger Birgit Hansen. 

Advokatundersøgelse

I januar blev Mikkel Seedorf Hansen, daværende havnedirektør, og Kim Nielsen, vicedriftsdirektør, fyret med øjeblikkelig virkning.

De seneste måneder er økonomien derfor blevet endevendt af den nye bestyrelsen - og derfor kommer en advokatundersøgelse kommet på tale.

Tirsdag fortalte Birgit Hansen til TV2 Nord, at hun ønsker en advokatundersøgelse af Frederikshavn Havn i perioden fra 2012 til 2024, da der er mange spørgsmål, som skal finde svar på mange af de ubesvarede spørgsmål, der er om havnen.

- Vi kan bruge så bruge energi på at komme fremad, fremfor hvordan det kunne gå så galt. Og hvem var det, der ikke har været fagligt forankret til at sige, at det her ikke holder. Der er nogle fagfolk, som skulle have sagt til os for lang tid side, at det var ved at køre ud over kanten. Det skal vi have nogle svar på, siger Birgit Hansen på pressemødet. 

Det besluttes, om der skal iværksættes en advokatundersøgelse på byrådsmødet onsdag aften.

Tidligere har Hanstholm Havn også gået fra en kommunal selvstyrehavn til en kommunal havn - med en gæld på lidt over 600 millioner kroner - og de erfaringer vil byrådet og borgmesteren også udnytte til at sikre de bedste løsninger.

Birgit Hansen vil dog ikke anbefale andre borgmestre og kommuner at komme i samme situation, som den Frederikshavn Kommune nu står med.


Seneste nyt

fra Nordjylland