Frederikshavn bliver centrum for grøn omstilling: Får Danmarks første anlæg til produktion af biogas
I 2023 flytter biogasproducenten Nature Energy ind på havnen i Frederikshavn, når de sammen med MAKEEN Energy opfører Danmarks første anlæg til at producere flydende biogas
Det ligner mest af alt en ufærdig parkeringsplads, men det hullede grus-areal på havnen i Frederikshavn bliver inden længe til Danmarks første anlæg til produktion af LNG, som er flydende biogas.
- Det er kæmpestort, det underbygger også vores strategi om at være et bunkersupermarked, altså et sted, der kan levere forskellige typer brændsel til de skibe, der passerer ind og ud af Østersøen, siger den begejstrede administrerende direktør i Frederikshavn Havn, Mikkel Seedorff.
Allerede 2023 skal anlægget være klar til at producere flydende biogas, og biogassen skal være et grønt alternativ til diesel og benzin for lastvogne og færger – en grøn omstilling Frederikshavn nu skal være centrum for.
- Det er jo skønt, at der er en virksomhed, der kan se, at der er muligheder både ved at være på Frederikshavn Havn, men også den beliggenhed vi har i forhold til den blå motorvej, siger Frederikshavn Kommunes borgmester Birgit Stenbak Hansen (S).
Rummer stort potentiale for tung transport
Hvert år passerer mellem 60.000 og 100.000 skibe Frederikshavn Havn, hvilket gør havnen til et knudepunkt for skibstrafik. Derfor er havnen et sted, hvor mange skibe i fremtiden kan komme ind og få tanket op.
Mens lastvogne, der kører på flydende gas, er udbredte i blandt andet Tyskland, Norge og Sverige, er de endnu et særsyn i Danmark.
Det er nemlig ikke muligt for lastvogne at tanke hverken flydende naturgas (LNG) eller flydende biogas (LBG) på danske tankstationer, og det afholder mange gasdrevne lastvogne fra Danmark. Men det bliver ifølge Ole Hvelplund, der er administrerende direktør i Nature Energy, forhåbentligt ændret nu.
- Flydende biogas er særligt efterspurgt i den tunge del af transporten, hvor der er stort behov for et grønt alternativ til de fossile brændstoffer, som stadig dominerer på vejene i dag. Derfor er vi stolte af at gå foran med opførelsen af dette anlæg, som vil gøre gavn i hele transportsektoren.
Forventer flere anlæg
For bare en uge siden præsenterede Frederikshavn Havn et grønt samarbejde med Stena Line.
- Vi ser nogle ringe, der bliver sluttet, og vi ser en masse synergier og symbioser, der passer rigtig godt sammen, og ikke mindst er det rigtig dejligt, at virksomheder ude fra investerer i Frederikshavn, siger Mikkel Seedorff Sørensen.
I første omgang skal Frederikshavn være hovedstad for flydende biogas i Danmark, men de skal ikke være alene.
- Frederikshavn er nok det første sted af flere, men jeg tænker, at vi kommer til at lave flere anlæg andre steder.
Opførelsen af anlægget begynder i Frederikshavn i slutningen af 2021, og i 2023 begynder de første medarbejdere på havnen.
Anlægget vil i første omgang kunne producere 20.000 tons flydende biogas årligt. Herefter vil der være potentiale for at udvide anlægget til at producere op mod 120.000 tons flydende biogas per år. Til sammenligning bruger Samsølinjen, der sejler mellem Samsø og Sjælland, alene mellem 3000 og 4000 tons flydende naturgas i dag per år.