Er det en albino? Hvidt dådyr set ved Voerså
Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
De hvide varianter af dådyr er ikke ualmindelige i den danske natur.
Hvide dådyr er ikke så sjældne, som de måske kan lyde. I weekenden blev et af slagsen set ved Voerså.
De fleste mennesker vil, hvis man spørger dem, hvilken farve et dådyr, svare, at rådyr er brune. Det har vi både lært i skolen og set i naturen.
Derfor var overraskelsen da også til at tage at føle på, da Steen Sørensen fra Sæby sammen med sin datter Astrid på en gåtur i weekenden så et dådyr, der ikke var brunt, men derimod kridhvidt.
Dådyret blev set ved Voerså og foreviget på lidt afstand. Og derefter meldte spørgsmålet sig: Var det en albino? Eller hvad var der sket med dådyret, som skilte sig markant ud fra de to andre dådyr, det gik rundt med.
Ifølge vildtkonsulent Mogens Sonne Hansen ved Naturstyrelsen Vendsyssel har det nok næppe været et albino-dådyr, men derimod bare et hvidt dådyr - og det hvide rådyr er slet ikke så sjældent i den danske natur, som man måske skulle tro.
- Det kan meget vel bare være et almindeligt hvidt dådyr, som man siger. De findes rundt om i forskellige områder, især ved Klosterskoven ved Frederikshavn løber der en del rundt, siger Mogens Sonne Hansen.
Dådyrene kan være helt flødefarvede, eller de kan være hvide i større eller mindre pletter. Og faktisk findes der også helt sorte dådyr i den danske natur.
- Farven skyldes en genetisk variation, som dådyrene bærer i sig. Det er lidt på samme måde, som vi mennesker kan bære på gener for en bestemt øjen- og hårfarve, så vi måske får børn med en helt anden hårfarve, end vi selv har. Så der kan sagtens gå en brun og en hvid dåkalv rundt sammen, som har den samme mor, siger Mogens Sonne Hansen.
En nordjysk naturfotograf, Kim Henriksen, har igennem årene fotograferet ikke så få af de hvide rådyr og dådyr, der færdes i Nordjylland. Billeder af dem kan ses på hans hjemmeside.