Efter hærværk og vold: Frederikshavn vil have overvågningskameraer
Foto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix
Ønsket om mere overvågning i Frederikshavn er inspireret af regeringens tryghedspakke.
Frederikshavn Kommune vil undersøge mulighederne for at få overvågningskameraer i det offentlige rum efter flere episoder med hærværk og vold.
Det skal være slut med hærværk og uhensigtsmæssige samlinger i Frederikshavn Kommune. Derfor vil kommunen nu i dialog med politiet om at få overvågningskameraer i det offentlige rum.
- Vi skal ikke ud og lege politi, men vi vil gerne signalere, at vi siger fra, siger Birgit S. Hansen fra Socialdemokratiet, der er borgmester i Frederikshavn Kommune.
Ønsket kommer efter flere konkrete episoder. Blandt andet blev juletræet Rådhuspladsen i Frederikshavn udsat for hærværk otte gange i træk, ligesom der er blevet smadret ruder ved udsigtspunktet på toppen af Pikkerbakken.
Vi skal ikke ud og lege politi, men vi vil gerne signalere, at vi siger fra
Birgit S. Hansen, borgmester
- Det er simpelthen for dyrt, og det er ikke rimeligt. Vi vil gerne sige fra overfor, at skatteborgernes ting bliver ødelagt, siger Birgit S. Hansen.
Kommunen oplever også, at der er folk i Bangsbo Skov, der sidder og tager stoffer.
Også Venstres Mette Hardam kan se fordelene ved mere overvågning.
- Det skal ikke tage overhånd, men det er fint, at vi benytter os af det på steder, hvor det er fornuftigt. Det er lige så meget tryghedsskabende og præventivt, som det kan være opklarende, siger Mette Hardam, der er gruppeformand for Venstre i Frederikshavn Kommune.
Planerne om mere overvågning er inspireret af regeringens tryghedspakke, hvor statsminister Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet lægger op til, at politiet skal opsætte ”markant mere tv-overvågning” i form af 300 flere kameraer, mens mulighederne for at overvåge eksempelvis offentlige bygninger skal udvides.
Det handler både om menneskeskæbner og økonomi
I Frederikshavn Kommune håber de på, at man med overvågningen kan hjælpe dem, der har en uhensigtsmæssig adfærd.
- Sammen med politiet vil vi kunne se, hvem det er, og så kan vi som kommune gå ind og yde en indsats for at få dem ind på en anden sti, siger Birgit S. Hansen.
Hun understreger, at byrådet har diskuteret problematikken i, at almindelige mennesker overvåges mere.
- Ingen af os er interesserede i et overvågningssamfund, men vi vil sige fra overfor den tendens, vi har set med hærværk, ødelæggelser og vold. Det handler både om menneskeskæbner og økonomi, siger hun.
Ifølge Sikkerhedsbranchen er der omkring 1.500.000 overvågningskameraer i Danmark.