Efter blodbad i Danish i Crown: Kommune kæmper for at skaffe jobs
Frederikshavn Kommune står over for en stor opgave, når slagteriet i Sæby lukker til sommer.
800 medarbejdere.
Så mange står til at miste jobbet, når Danish Crown i Sæby lukker til sommer. Omkring 450 af de 800 personer er bosat i Frederikshavn Kommune.
På borgmesterkontoret i Frederikshavn har chokket knap nok lagt sig efter torsdagens besked.
- Vi er med den ene side af hjernen stadig i følelsernes vold, men med den anden side af hjernen er vi gået i gang med fornuften og at være handlingsorienteret, siger Frederikshavn Kommunes borgmester, Birgit S. Hansen.
Skal finde nyt arbejde
Arbejdshandskerne skal på, hvis kommunen skal sikre, at så mange som muligt kommer i nye jobs.
- Det handler om at få talt med a-kassen, uddannelsesinstitutioner og at få talt med virksomheder, der kunne have nogle jobs, vi kan henvise dem (red. slagterimedarbejderne) til, fortæller Birgit S. Hansen.
Én af dem, som skal søge nyt job, er Jesper Christensen fra Sæby. Han har arbejdet på slagteriet i Sæby i 21 år.
- Jeg skal i hvert fald skifte branche. Det er én ting, der er helt sikkert. Om det bliver med unge mennesker, eller hvad det bliver, det ved jeg ikke helt endnu, siger han.
Men det kræver hjælp at tage skridtet videre. Jesper Christensen fortæller, at flere af hans kollegaer har arbejdet på Danish Crown det meste af deres liv og nærmest aldrig har skrevet en jobansøgning.
- Det kunne jo være en god idé, at kommunen og de forskellige instanser kommer ud på vores arbejdsplads og kommer med en masse jobopslag. Og at de vejleder og guider folk til at komme videre, siger Jesper Christensen.
Og det er netop, hvad kommunen har tænkt sig at gøre.
- Vi har bedt om at få et kontor ud på slagteriet, så vi kan møde medarbejderne på vej ind og måske få en aftale om, at de kan komme i en pause, hvor de kommer til at tænke på: "Hvad skal jeg dog?" Og så er det vigtigt, at Danish Crown viser storsind og taler med medarbejderne om deres muligheder.
Nogle har sagt op
Tillidsmanden på slagteriet, Jens Hansen, fortæller, at der har været trykket stemning på arbejdet, siden overbringelsen af nyheden.
- Der er stadig en masse spørgsmål, som jeg skal svare på, og ting jeg skal hente informationer omkring, så det fylder meget for kollegerne her.
Selvom slagteriet først lukker hen over sommeren, så har beskeden allerede fået nogle medarbejdere til at søge væk.
- Jeg har fået henvendelser fra nogle i fredags, der har fundet andre jobs, og jeg har fået henvendelser fra nogle, der skal til jobsamtaler. Det er dejligt for dem, at der er lidt lys forude, siger Jens Hansen.
Vil have national hjælp
Det glæder borgmesteren, der også selv har fået en håndfuld henvendelser fra virksomheder, der melder klar til at tage folk ind.
- Noget af det kræver efter- og videreuddannelse, og der vil vi søge nogle midler til, at vi kan få videreuddannelse til nogle af de jobs, der mangler hænder, siger Birgit S. Hansen.
Borgmesteren er også i gang med at undersøge, om man nationalt kan hjælpe.
- Vi skal politisk have rakt hånden op i forhold til Folketinget, fordi det her kan få store konsekvenser, i forhold til den måde man økonomisk afregner på antallet af ledige i kommunerne. Der står vi til at få en over nakken, så vi skal have gjort dem opmærksom på, at 800 arbejdspladser rammer hårdt, siger Birgit S. Hansen.