Dorte frygter for fuglelivet, hvis vindmøller bliver sat op tæt på naturreservat
Foto: Simon Mølgaard / TV2 Nord
Dorte Tofting er formand for foreningen Hirsholm Uden Møller, og hun er bange for, hvad der sker med det rige fugleliv, hvis der kommer havvindmøller op tæt på Naturreservatet Hirsholmene
Planer om fem havvindmøller ved Naturreservat Hirsholmene gør forening bekymret for dyre- og fugleliv.
Lige på grænsen til et stort naturreservat og 4,5 kilometer øst for Frederikshavn er store planer under opsejling.
- Et stort fredet fugle- og naturreservat bliver fuldstændig skæmmet af de der monsterstore møller.
- Dorte Tofting, Formand, Foreningen Hirsholm Uden Møller.
Det private firma Europe Energy har planer om at opsætte fem havvindmøller tæt på det fredede område, Naturreservatet Hirsholmene.
Naturreservatet er kendt for at være yngleplads for mange forskellige fuglearter, og derfor bekymrer det foreningen Hirsholm Uden Møller, der tæller 450 medlemmer, at havvindmøller måske kommer til at stå tæt op af naturreservatet.
- Det er en skændsel for vores natur. Det er nærmest tyveri af naturen, siger Dorte Tofting, der er formand for foreningen Hirsholm Uden Møller.
Hun frygter for fuglelivet i området, hvis møllerne bliver sat op.
Stadig for vindmøller
Projektet foregår til vands, og derfor er det staten og Energistyrelsen, der i sidste ende kan bestemme om, projektet skal blive til noget eller ej, men i Frederikshavn Kommune har man mulighed for at komme med indsigelser overfor projektet.
- Vi har vurderet alle aspekter i den her sag, og vi er stadigvæk for vindmøller, siger Karsten Thomsen, der er gruppeformand for Socialdemokratiet i Frederikshavn Kommune og formand for teknisk udvalg.
Øgruppen Hirsholmene og omliggende søterritorium blev fredet som naturreservat tilbage i 1981.
Fredningen af Hirsholmene er en såkaldt totalfredning, som skal sikre både landskabet, de omliggende havområder både over og under vandet, vegetationen, dyrelivet og kulturværdierne. Derfor er der mange regler og forbud i fredningskendelsen. Der må ikke ske yderligere bebyggelse, terrænændringer må ikke finde sted, og udvinding af råstoffer som sand og sten er heller ikke tilladt.
- Et stort fredet fugle- og naturreservat bliver fuldstændig skæmmet af de der monsterstore møller, som man påtænker at sætte op, siger Dorte Tofting.
Placeres uden for fredning
Det er staten, der skal vurdere om placeringen af vindmøllerne er den rigtige, og om de vil komme for meget i karambolage med dyrelivet i naturreservatet.
Holdningen til projektet har hele vejen igennem været positiv fra et flertal i Frederikshavn Kommune, og det er stadig.
- Jeg forstår alle synspunkter, men man skal veje det op mod det hele, hvor er det, vi vinder mest, og vi vinder mest ved at få grønenergi flest mulige steder, siger Karsten Thomsen (S).
Vindmøllerne skal heller ikke placeret inden for fredningen af naturreservatet, men så tæt på at Dorte Tofting frygter for havbundens beskaffenhed og fuglenes trækruter.
Ligesom hun frygter for den ene beboer, der bor på Hirsholm.
Er det ikke et oplagt sted at placere møllerne, hvor det ikke generer så mange?
- Det er stadigvæk et fuglereservat, et naturreservat, det hele er fredet. Hirsholm, Græsholm, de andre øer og det omkringliggende søterritorium er jo stadig fredet, svarer Dorte Tofting.
Håber fuglene kan få lov at passe sig selv
Et flertal i Frederikshavn Kommune håber, at de første tre ud af fem havvindmøller ved Hirsholm vil gå i drift i 2024, og hvis det står til Socialdemokratiet, bliver møllerne heller ikke de sidste.
- Vi er nødt til at finde flere steder, vi kan lave grønenergi, og det kommer til, lige godt hvor man laver grønenergi, så er der altid nogen, der bliver lidt kede af det, og det skal man altid veje op mod hinanden, siger Karsten Thomsen (S).
I den anden ende af det politiske spektre mener Venstre, at det er for tidligt at sige noget om projektet, fordi myndighedshøringen først for nylig er afsluttet, og de lokale politikere har derfor endnu ikke haft mulighed for at orientere sig ind i sagens kerne.
- Vi afventer og skal læse rapporten igennem, siger Venstres gruppeformand i Frederikshavn Kommune, Mette Hardam (V).
Alt imens håber Dorte Tofting, at fuglene kan få lov at passe sig selv, og vindmølleprojektet bliver skrottet.
- Vi kæmper videre, for vi vil gerne bevare Hirsholm med alt hvad det indebærer, siger Dorte Tofting.
Efter planen skal VVM-redegørelsen for projektet sendes i offentlighøring til sommer.