Conni Fristrup fra Sæby fik gode råd til fremtiden fra Tarotkortene. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Spirituel messe på slot: - Der er mere mellem himmel og jord

Spirituel messe udfordrede nordjyderne på deres tro.

Clairvoyance, rejser til tidligere liv, healing og tarotkort. Den spirituelle verden skal ud til nordjyderne, og der er masser af mennesker, der tror på, der er mere mellem himmel og jord, end man umiddelbart kan se.

- Jeg plejer at sige, at det spirituelle betyder, at man anerkender, at man har en sjæl. Vi har lægevidenskaben, som tager sig af kroppen. Vi har psykologerne, der tager sig af psyken, og så har vi sjælen, og for mig er det det spirituelle, forklarer spirituel vejleder Kristina Fjeldgaard Thorsen, efter hun har lagt tarotkort.

Conni Fristrup fra Sæby er en af dem, der får kigget på sit liv ved hjælp af netop tarotkort.

- Jeg ved, der er mere mellem himmel og jord, end man sådan lige regner med Jeg ved ikke., hvordan man skal forklare det, for det er bare noget, som giver noget, siger Conni Fristrup.

Hele weekendens har der været holdt spirituel messe på Sæbygaard Slot med fokus på alt det, man ikke sådan lige kan forklare. Messen tiltrak flere hundrede nordjyder.

- Vi skal ikke overbevise folk om noget. Det er folks egen overbevisning, der skal i spil her. Vi er her for at sprede ringe i vandet. Vi synes, det er mega vigtigt, at man får det spirituelle ud til andre folk, så man kan begynde at snakke lidt mere om det, og det ikke bare er noget, man går og gemmer og putter med alene, fortæller Susanne Bøg, der er en af arrangørerne af den spirituelle messe.

Kom med en tur ind i verden, der nogle gange kan være svær at forstå.

Ramte plet

Jacqueline Friis fra Aalborg er selv udstiller på den spirituelle messe. Søndag fik hun læst sin hånd for første gang. Håndlæser Christian Sejer ramte blandt andet plet på et parforhold, der sluttede, da Jacqueline Friis var 53 år.

- Jeg tror på det spirituelle, og jeg kan kigge dig i øjnene og sige, at det gør jeg, pointerer Jacqueline Friis, mens hun stirrer intenst på journalisten fra TV2 Nord.

Håndlæser Christian Sejr har levet af blandt andet at læse hænder, siden han var 16 år gammel. Ifølge ham er håndlæsning mere og mere på vej ind i videnskaben.

- Hænder skal aldrig være sandhed. Det skal være vejledende muligheder, for jeg er ret overbevist om, at mennesket har sin egen frie vilje. Det kan leve fuldstændigt, som det vil, men det er meget godt nogle gange at have nogle kort at gå efter, siger Christian Sejr.

Ved bordet ved siden af er spirituel vejleder Kristina Fjeldgaard Thorsen klar til den næste omgang Tarot, og der er kø for at komme til.

- Min oplevelse er, at mennesker har brug for noget at tro på noget, som er større end dem selv. Om de tror på gud, en anden religion, eller man tror på det spirituelle - det er egentlig ikke så vigtig. Jeg tror bare, det er vigtigt at have noget at tro på, påpeger hun.


Foto: Grafik TV2 Nord/Sue Ogrocki/AP/Ritzau Scanpix

Beskyldte Stine Rex for snyd: Nu er ultraløber selv taget i fusk

Ultraløberen har blandt andet pillet ved Stine Rex' rekord i 48 timers løb.

Ultraløber Camille Herron var hurtigt ude og beskylde Stine Rex for snyd, da hun slog verdensrekorden i seksdagesløb for omkring en måned siden, og da hun slog rekorden for 48-timers løb tilbage i juni.

Noget hun har gjort mange gange før - og det er ikke kun Stine Rex, som det er gået ud over.

Nu er hun dog selv blevet taget i at fuske og over flere år.

Running magazine skriver nemlig, at Camille Herron og hendes træner, Conor Holt, er blevet taget i at fjerne anerkendelser fra andre atleters Wikipedia-sider, men huns har opgraderet sin egen.

Ifølge magasinet har Camille Herrons to konti siden 2017 givet mere end 300 bidrag til sider på Wikipedia, hvoraf mere end halvdelen udelukkende er udsmykninger til Herrons side. Derudover ændrede hun i juni 2024 og september 2024 Wikipedia-siden under navnet “Ultramarathon” for at fjerne henvisninger til Stine Rex’ 48-timers og seks-dages verdensrekorder.

- Jeg bruger aldrig Wikipedia, men det må jo betyde noget for hende, konstaterer Stine Rex.

- Det rør mig ikke. Hvis hun vil snyde der, og hun sover bedre om natten, så lad hende gør det. Det er kun den officielle IAU godkendelse, jeg venter på, tilføjer hun.

Kommer ikke bag på ultraløberne

Udover at være efter Stine Rex, når hun har slået Camille Herrons rekorder, så har ultraløberen også været efter andre i fællesskabet - blandt andet David Stoltenborg, der også deltog i seksdagesløbet i Aabybro med Stine Rex.

- Under verdensrekorden i 48 timers løb, løb jeg sammen med Stine, og her beskyldte Camille Herron mig offentligt for pacing og skamfuld opførsel, selvom det var inden for reglerne, forklarer ultraløberen, der tilføjer.

- Det her kommer ikke bag på en, som det for eksempel ville, hvis det var en anden indenfor sporten. Vi ved, hvad hun har gjort før, konstaterer han.

Det er det samme, der går igen hos Stine Rex.

- Det kommer overhovedet ikke som et chok. Dem, der er efter andre, er ofte dem, der selv gør det, pointerer Stine Rex.

'Forlad sporten'

Faktisk går David Stoltenborg så langt, at han i et opslag på sin Facebook beder Camille Herron forlade sporten, da hun ikke hører til.

- Jeg håber, det kan være en håndsrækning til, at hun giver en offentlig undskyldning til de atleter, hun gennem tiden har behandlet dårligt, forklarer David Stoltenborg.

- Det er aldrig så slemt, man ikke kan komme tilbage, men det kræver en offentlig håndsrækning at komme tilbage, for det er en klam opførsel, konstaterer han.


Aalborg Kommune smider Hells Angels på porten

Aalborg Kommune følger nu i fodsporene på Odense Kommune, der smed Hells Angeles på porten sidste år.

Det sker efter et såkaldt samlingsstedforbud.

Det betyder, at Hells Angels ikke må opholde sig i deres klublokaler på Østergade i Nørresundby.

- Et samlingsstedsforbud giver kommunalbestyrelsen mulighed for at forbyde bestemte grupper i at samles på en ejendom eller dens tilhørende arealer, som for eksempel en parkeringsplads. Forbuddet kan udstedes, hvis gruppens tilstedeværelse skaber væsentlige ulemper eller utryghed for de omkringboende. Regelsættet forvaltes hos os i By og Land, og siden loven trådte i kraft i 2017, har vi haft en opmærksomhed på, om der kunne opstå en situation, hvor vi kunne bringe værktøjet i anvendelse, siger rådmand i By- og Land, Jan Nymark Rose Thaysen (V) i en pressemeddelelse.

Baggrund for samlingsstedsforbuddet

Efter Planklagenævnet i juni 2024 gav Odense Kommune lov til at lukke Hells Angels klubhus i Odense, har Aalborg Kommune arbejdet på at få Hells Angels klubhus i Nørresundby lukket. Frem mod samlingsstedsforbuddet trådte i kraft, har det påtænkte forbud mod at anvende ejendommen som samlingssted for Hells Angles, været i partshøring hos ejeren af ejendommen. Der indkom ingen bemærkninger i høringsperioden.

Klublokalerne i Nørresundby har været lukkede i et godt et år, siden Nordjyllands Politi i september 2023 nedlagde et forbud mod at opholde sig i klublokalerne med henvisning til den verserende bandekonflikt.

Siden er opholdsforbuddet blevet forlænget hver 14. dag, og nu følger Aalborg Kommune altså op med et samlingsstedsforbud.

- Det er vores helt klare opfattelse, at ejendommen bruges som samlingssted for rockerklubben Hells Angels. Det baserer vi dels på ejendommens fysiske fremtræden med skiltningen 'Angels Place', dels på oplysninger fra Nordjyllands Politi. Ejendommen ligger i et tættere bebygget område i det centrale Nørresundby med bl.a. private boliger i umiddelbar nærhed. Derudover er Østergade en primær hovedindfaldsvej til Nørresundby og Aalborg Midtby, der benyttes af både bilister, cyklister og fodgængere. Derfor er det - med baggrund i den verserende bandekonflikt i Danmark - vores vurdering, at forbud mod at samles på adressen vil bidrage til at skabe tryghed for de omkringboende, siger borgmester Lasse Frimand Jensen i en pressemeddelelse.

Samlingsstedsforbuddet trådte i kraft mandag 23. september, og gælder tre måneder frem.


Foto: Joanna Mikkelsen

Vil nedlægge 'den rigtige' karnevalsparade

Aalborg Karneval har planer om, at den helt store parade skal spares væk.

Ledelsen bag Aalborg Karneval har planer om at droppe den internationale parade, hvor professionelle dansere med forskellige farverige eller uhyggelige kostumer pryder gaderne i Aalborg.

Det er nemlig for dyr en fornøjelse - især nu, hvor Aalborg Kommune har trukket sin støtte på omtrent en halv million kroner.

- Vi gør det for at være økonomisk ansvarlige. Jeg har da lyst til, at vi holder sådan en parade hver dag, men vi skal have en ansvarlig forening, så vi tror på, at vi kan finde andre måder at have elementer fra den internationale parade med, siger talsperson fra Aalborg Karneval, Jeanett Kaare.

Hun fortæller desuden, at det koster foreningen mellem 800.000 kroner og en million kroner at afholde den internationale parade.

Onsdag er der generalforsamling for foreningen bag Aalborg Karneval, og her skal man beslutte, om forslaget skal vedtages. Forslaget går på, at der skal være en mindre international parade i forbindelse med stjerneparaden på selve karnevalsdagen, samt at fortsætte med at have international parade til børnekarneval.

- Vi vil ikke bare nedlægge, vi vil gerne fintune det lidt, og det er jo klart, at det har noget med penge at gøre. Vi har jo et ansvar for, at der også er karneval næste år, siger Jeanett Kaare.

Lidt for nærgående gæster

- Det er jo frygteligt. De her grupper repræsenterer jo hver deres traditioner fra oprindelige karneval.

Sådan siger Birgitte Kloster, der er formand for karnevalsgruppen Dunkelfolket. Gruppen deltager i forskellige karneval i hele Europa, og det eneste sted de oplever en drukfest, er i Aalborg. Derfor er hun ikke begejstret for kompromisløsningen.

Udenlandske gæster skuffet

Den tyske karnevalsgruppe Stelzen Art, rejser hele verden rundt. Og de har ofte deltaget i Aalborg Karneval, som de hidtil har været meget begejstrede for.

- Det er meget ærgerligt, at de vil droppe den internationale parade. Vi læste nyheden om det i morges. Det er jo en kæmpe ting i Aalborg, og det er vores oplevelse, at de grupper, der kommer i Aalborg, har et rigtig højt niveau, siger Janine Jaeggi, der er en af personerne bag Stelzen Art.

Hun er ikke afvisende overfor at skulle deltage i stjerneoptoget, men hun har dog nogle forbehold.

- Aalborg Karneval bliver nødt til at informere os i god tid på forhånd, fordi det kræver mere af os, når der er så mange mennesker samlet. Desuden får vi brug for både mere sikkerhed og support undervejs, siger hun.

- Uden den internationale parade er det bare en fest.

I 35 år har gruppen deltaget i Aalborg Karneval, og de deltog også dengang de professionelle dansere var en del af optoget på selve karnevalsdagen. Og det er netop det, der forslås nu.

- Vi syntes, at det var pinligt overfor de grupper, der kom fra udlandet. De er slet ikke vant til, at der er fulde folk rundt omkring optoget. Og det var jo ubehageligt, når der kom fulde folk og løftede i vores masker eller tog fat i os bagfra, fortæller hun og tilføjer:

- Men nogle af dem fra udlandet synes, at det var meget positivt, at så mange gæster var udklædt og deltog i karnevalet.

Hun håber på, at der kan findes en anden løsning. Selv foreslår hun at der søges midler til at fortsætte den internationale parade gennem forskellige fonde.

- Ellers ender det jo så bare med at Aalborg Karneval er for børn og fulde folk. Så går sjælen ud af karnevallet.

Dunkelfolket er et nordjysk gade-/ parade- og masketeater, der har eksisteret siden 1989.

Engagerede medlemmer

Allerede nu har forslaget givet anledning til debat på både sociale medier og gennem et læserbrev på Nordjyske.dk. Debatten er Jeanett Kaare glad for, for det betyder at medlemmerne er engagerede i Aalborg Karneval.

- Forslaget er jo at droppe paraden, og det bakker jeg op om. Og det er noget, der rører vores medlemmer dybt, så jeg er glad for, de gør noget, siger hun.

Men med den modstand, der er, hvordan tror du så afstemningen om forslaget kommer til at gå?

- Jeg ved ikke, om det stemmes igennem. Jeg kan bare sige, at vi i hvert fald lægger op til, at det skal droppes.


Foto: Vesselfinder

Omstridt sprængfarligt fragtskib ligger igen stille

En russisk kastebold, ingen kunne tænke sig.

Det omstridte sprængfarlige fragtskib, MV Ruby, der henover weekenden har fyldt medierne, ligger nu igen stille. Denne gang udenfor den dansk-tyske grænse.

Seneste melding løb på, at det russiske fragtskib skulle have lagt til ved havnen i Valletta på Malta, men det afviser en talsperson fra det maltesiske transportministerie til mediet MaltaToday.

- Skibet får kun lov at lægge til på havnen i Malta, hvis det tømmer dets last. Hvis ikke, får det ikke lov til at sejle på maltesisk territorium, fortæller talspersonen til mediet.

Skibet har, siden det 2. september fik afslag på at opholde sig i den norske havneby Tromsø, sejlet rundt på må og få. Skibet fik afslag på grund af sin sprængfarlige last af ammoniumnitrat, som er det samme stof, der eksploderede på havnen i Beirut i 2020, hvor det, udover store materielle ødelæggelser, kostede 200 mennesker livet.

Sagen kort fortalt

  • Det russiske fragtskib forlod den nordvestlige region Kola Peninsula i Rusland i august og satte kurs mod de kanariske øer. Ombord på skibet er omkring 20.000 tons ammoniumnitrat, som er det samme stof, der eksploderede på havnen i den libanesiske hovedstad Beirut i 2020.

  • Den 22. august støder MV Ruby på grund, kort efter, at det havde forladt havnen i Kandalaksja i Rusland. Ifølge skibets egen opgørelse var det under afsejlingen fra havnen i Kandalaksja, at skaden på skrog, propel og ror sker, skriver NRK. Besætningen fortsætter dog rejsen vestover.

  • Skibet når norsk farvand d. 25. august og anmoder om at komme i nødhavn på grund af en storm, skriver NRK. Derudover ønskede skibet at kunne udbedre skaderne på skibet efter, at det var stødt på grund.

  • 1. september: Efter nogle dage i havn i Vannvåg sejler skibet til Tromsø.

  • Den 2. september forvises MV Ruby fra havnen i Breivika i Tromsø, efter at norsk politi blev opmærksom på den farlige last, skriver NRK.

  • Skibet forlader den 4. september Tromsø og sætter kurs mod dansk farvand. Den 20. september befinder skibet sig uden for dansk farvand, hvilket får Søfartsstyrelsen til at udsende en generel navigationsadvarsel. "Skibene (MV Ruby og slæbebåden Amber II, red.) skal passeres med stor forsigtighed og størst mulig afstand", lyder det.

  • Det sprængfarlige skib skulle lørdag den 20. september have passeret Skagen. Den lods, som skulle have assisteret skibet gennem dansk farvand, ville ifølge Danpilot være gået ombord på MV Ruby lørdag og stå af igen, når fragtskibet passerede Gedser.

  • Skibet lå stille omkring Skagerrak fra den 21. - 23. september, hvorefter fragtskibet igen startede motorerne. Den 24. september satte det nu kurs mod havnebyen Valletta på Malta. Her er skibet nu igen blevet afvist og ligger stille ved den dansk-tyske grænse.


Bekymrende udvikling: - Børn skal ikke være mini-voksne

Børn i otteårsalderen skal ikke bruge make-up, mener coach Sophie Thelander og kalder tendensen dybt bekymrende.

- Det er dybt problematisk, hvis man synes, at det er okay, at børn i otteårsalderen går med make-up. Der ligger et kæmpe ansvar hos forældrene og skolen til at italesætte, at det er ikke i orden, siger coach og podcaster Sophie Thelander.

Sophie Thelander har selv en datter i 1. klasse, og hun kan slet ikke forestille sig, at datteren næste år skulle bruge tiden efter idrætstimerne på at tage mascara og pudder på. Noget, som influencer Emil Kondrup har oplevet sker på hans datters skole.

- Ved at give lov til det her, siger man, at det er okay, at børn er små mini-voksne, og det synes jeg, der er noget forkert i. Vi skal tage fat i det, inden det bliver en tendens, og inden det bliver normaliseret, siger Sophie Thelander.

Kulturformidler Søren Malthe Nielsen deler bekymringen og frygter, at det kan få konsekvenser for børn på sigt, hvis de allerede som 8-årige tænker, at de skal bruge make-up for at kunne være tilstede med de andre børn.

- Vi kæmper allerede med trivslen blandt unge, som skal leve op til et hav af idealer, så hvad kommer det her til at betyde på sigt?, spørger Søren Malthe Nielsen.

Ikke problemet i sig selv

Sophie Thelander mener, at der er brug for et større fokus på, hvad der driver de helt små børn i retning af make-up.

- Vi skal finde ud af, hvorfor er der behov for at tage den her maske på og hjælpe med at løse det problem og guide børnene i retning af at hvile i sig selv, siger hun.

Folketingskandidat for Socialdemokratiet Morten Ryom er en anelse mindre bekymret, men ser også behovet for at stikke et spadestik dybere.

- Make-up er jo ikke problemet. Ikke i sig selv. Men hvis børn burger det, fordi der ligger noget under, så skal vi adressere det. Ellers dukker der jo bare noget nyt op, siger han.

Se hele diskussionen om børn, der bruger make-up, her: