Breddeidrætten er presset
Udsigterne til, at der kan komme aktivitet i de nordjyske haller i den kommende tid, ser ikke lyse ud. Det presser breddeidrætten – blandt andet håndboldklubben Sæby HK.
Det runger i den tomme hal, når man kaster bolden hen ad gulvet. Der er helt stille, og der er ikke ligefrem lyse udsigter til, at håndboldhallen snart kan fyldes op igen.
Vagn Frimer Jensen har arbejdet med breddeidrætten i 51 år i et væld af forskellige roller. Siden 2014 har han været formand i håndboldklubben Sæby HK.
- Jeg tror ikke, at vi får noget op at køre før til august, hvis vi er så heldige, siger formanden i håndboldklubben.
Siden foråret 2020 har håndboldklubben været i knæ, for økonomisk har nedlukningen store konsekvenser. Formanden spår, at klubben taber over en halv million kroner. Det er især arrangementer som Rødspætte Cup og Open by Night, der denne gang ikke sørger for penge til klubkassen. Derfor tænkes der nu i andre baner.
- Vores indtjening, ja der er vi ude at sælge strømper lige nu. Det er sådan set det eneste vi kan, fordi dem kan vi sælge online. Vi skulle have samlet flasker og sådan noget, men det kan vi ikke, siger Vagn Frimer Jensen.
Online pilates
Der er dog anderledes gang i biksen hos Center for yoga og mindfullness i Skørping. Mandag, onsdag og fredag har Helle Hansen hold online på zoom på en time.
- Vi skal ud at røre os, og det her det er en mulighed for os alle sammen. Tingene behøves jo ikke at lukke ned, vi kan bare finde alternativer som det her, siger Helle Hansen, der er pilatesinstruktør.
For de fem deltagere på mandagens træning betyder det meget, at de fortsat kan få sig rørt. Og så er det lidt mere spændende at dyrke pilates med andre.
- Der er et andet nærvær. Lidt følelsen af at være sammen - ligesom hvis vi er nede i centret, siger Helle Hansen.
DGI hjælper gerne
Peter Otte Yde Thomsen, der er formand i DGI i Nordjylland, ved godt det er svært for de nordjyske foreninger.
- Det er da alvorligt, det vi går igennem lige nu, og med de kommende udsigter er det jo ikke særlig godt. Jeg håber dog, at det nordjyske foreningsliv vil holde gang i nogle fællesskaber gerne online. De stærke unge mennesker, de skal nok komme tilbage, men vi ved jo alle sammen godt, at der er en to til tre på hvert hold, som skal tages mere i hånden, og dem kan man da godt frygte lidt for.
Han ser positivt på initiativer som online træning, og håber, at dette kan være en mulig for foreningerne til at tænke ud af boksen.
- Der er flere måde, vi kan forsøge at hjælpe på. For det første er der lige kommet en nu corona-hjælpepakke, så rent økonomisk kan vi hjælpe med at få søgt, så økonomien bliver holdt i gang i foreningerne, så de er klar til når de igen må åbne, siger han og fortsætter:
- Vi kan jo godt forstå, at foreningerne synes, det kan være lidt svært lige nu. Vi opfordre til online træning, hvis man kan det, og så opfordrer vi nordjyderne til at holde sig i gang. Til de foreninger, der har overskuddet, kunne det jo være nu, man skulle prøve at nytænke foreningen. Det vil vi gerne hjælpe med.