Allerede i 2018 kaldte naboerne bygningen en skændsel: Kommune begærer nedstyrtet skole på tvangsauktion
Foto: Jesper Christiansen TV2/Nord
Ejeren af skolen har ikke betalt sine regninger til kommunen og derfor har kommunen begæret skolen solgt på tvangsauktion.
I januar styrtede dele af den gamle skole i Dybvad sammen, og står det til Frederikshavn Kommune, så skal skolen rives ned.
Ingen døre og vinduer, ingen gulv i bygningen og en delvist kollapset bygning. Det er det sørgelige syn på Idskovvej 19. Et billede på forfald og en bygning i livsfarlig forfatning med træplader for adgangsvejene og byggehegn, som skal forhindre adgangen.
Dybvad Skole har i årevis været en skamplet i Dybvad, og ejeren af skolen Mindret Memet har trods utallige påbud fra Frederikshavn Kommune om at sikre skolen forsvarligt mod blandt andet nedstyrtning intet gjort.
Der er jo ingen, som vil bo sådan en rotterede
Nabo
- Jeg håber, at vi finder ud af, hvad det område skal, så der bliver sat et punktum for en rigtig grim og også rigtig farlig ruin, siger Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune.
Utilfredse naboer
Alf Poulsen har boet nabo til Dybvad Skole både da skolen fungerede som skole med et levende børnemiljø og nu, hvor den står spøgelsesforladt tilbage.
- Den er en skændsel, at have sådan en bygning liggende. Der er jo ingen, som vil bo sådan et sted i en rotterede, sagde han i 2018 til TV2 Nord.
Også Borgerforeningen i Dybvad har i flere år forsøgt at få myndighederne til at kræve skolen revet ned.
- Det er en skamplet på en by som vores. Bygningen er fuldstændig i forfald. Det er der ingen tvivl om, når man ser på den, sagde Jesper Koldtoft, formand for Dybvad Borgerforening og genbo til skolen til TV2 Nord i december 2018.
Han har derfor på nærmeste hold set, hvordan skolen de sidste 20 år er forvandlet fra en flot gammel bygning til en spøgelsesruin.
Det fik i januar Frederikshavn Kommune til at sætte byggehegn op omkring ruinen, og regningen for leje af det hegn vokser måned og for måned, da ejeren ikke betaler. Derfor har kommunen nu begæret skolen solgt på tvangsauktion.
Jeg håber, at den skole kommer væk.
Birgit S. Hansen
Regning på flere tusinde kroner
Skolen kommer under hammeren i Fogedretten i Hjørring den 13. oktober kl. 10.00, og byrådet i Frederikshavn Kommune skal på byrådsmødet onsdag tage stilling til, hvorvidt kommunen skal afgive købstilbud på skolen.
Her behandles sagen for lukkede døre, men af dagsorden fremgår det, at byrådsmedlemmerne skal tage stilling til "Forhåndsgodkendelse til afgivelse af købstilbud på ejendommen Idskovvej 19 Dybvad på tvangsauktion".
- Det er en lukket sag, så jeg kan ikke sige om Frederikshavn Kommune vil byde, men jeg kan sige for mit vedkommende, at jeg håber, at den skole kommer væk, siger Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune.
Økonomiudvalget i Frederikshavn Kommune drøftede i sidste uge sagen, og det er den sag, som nu er sendt videre til byrådets endelige godkendelse.
Dyr nedrivning
Hvis Frederikshavn Kommune erhverver sig skolen på tvangsauktionen den 13. oktober, så vil man efterfølgende rive skoleruinen ned. Det skal ske med midler fra nedrivningspuljen. Det har tidligere været vurderet, at en nedrivning af skolen skal koste over 1 million kroner.
I følge salgsopstillingen ligger ejendommen på en grund på 5.921 kvadratmeter, og ejendommens samlede areal er på 1.778 kvadratmeter fordelt med 1.673 m2 erhvervsareal og 105 m2 boligareal. Der er registreret 422 m2 kælderareal til ejendommen.
- Vi har en interesse i, at der sker noget, for den kan ikke blive ved med at stå, som den står nu, siger Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune.
I salgsmaterialet påpeges det, at ejendommen er vurderet til at være i nedstyrtningsfare, hvorfor den er afspærret, og interesserede bør ikke gå indendørs i ejendommen. Den er derfor ikke besigtiget indvendigt, men auktionskøber må påregne at skulle renovere kraftigt på ejendommen eller alternativt at skulle rive den ned.
Tilgodehavender på skoleruinen
- Ejeren af ejendommen skylder Frederikshavn Kommune 87.289 kroner for opsætning og leje af byggehegn omkring skolen.
- Kommunen har desuden 7.643 kroner tilgode for manglende betaling af ejendomsskatter.
- Frederikshavn Forsyning har et tilgodehavende på 4.031 kroner for manglende betaling af renovation, miljø- og genbrugsafgifter.
- Qred Erhvervslån har et udlæg på 67.116 kroner.
- Norlys Energi har udlæg i ejendommen på 22.402 kroner.
Fra skole til ruin
Den gamle realskole i Dybvad var engang en flot rød murstensbygning. Skolens hovedbygning er fra 1918. I dag er den forvandlet til en ruin og en skamplet, som sætter sit negative præg på hele byen.
Kun skelettet af bygningen er i dag tilbage. Vinduer, gulve og alt inventar er fjernet, og natten til lørdag kom det foreløbige lavpunkt, da en af skolens bygninger gav efter for flere års misligeholdelse. Væggene styrtede sammen og ligger nu spredt ud på marken med taget hvilende tungt over sig.
Gennem mange år samlede den private realskole elever ikke bare fra Dybvad, men også en lang række andre sognekommuner i Østvendsyssel.
Inden kommunalreformen i 1970 var skolen overtaget af kommunen, og i mange år havde Dybvad en todelt kommuneskole, Østre (realskolen) og Vestre på Ørnevej. De yngste elever gik på den gamle realskole, som først blev nedlagt i 1998.
Institutionen Askovhus havde i 1997 købt den 1778 kvadratmeter store skolebygning og tilhørende grund af den daværende Sæby Kommune for tre millioner kroner.
Hjem for grønlandske unge
Planen var at oprette en institution for utilpassede unge, og 1. og 2. sal blev bygget om, og her blev der lavet 15 værelser. Projektet strandede imidlertid, og i stedet blev skolen i 2006 og 2007 lavet om til et grønlandsk skolehjem, Illu Paarsivik.
Ideen var tage grønlandske unge væk fra et belastet miljø hjemme for at give dem en ny start. Det grønlandske Hjemmestyre ville dog ikke i længere betale for at anbringe unge grønlændere på en institution i Danmark, så institutionen i Dybvad måtte lukke, og skolen blev sat til salg.
I 2007 blev den solgt til et københavnsk ejendomsselskab for halvanden million kroner, hvilket var det halve af købssummen ti år tidligere. Det lykkedes aldrig at få skabt nye aktiviteter i skolen. I 2013 måtte ejendomsselskabet opgive alle planer i Dybvad. Skolen blev solgt på tvangsauktion for 66.000 kroner til en ejendomsinvestor.
Det skulle være en ny begyndelse i Dybvad, og planerne var store for området. Der skulle bygges op mod 60 billige og energivenlige lejligheder på skolegrunden. De store visioner savnede dog handling. I stedet for at renovere blev skolen strippet for inventar, døre, klinker, gulve og vinduer.
Mange advarsler
Fundamentet begyndte at slå revner, mursten faldt af toppen af gavlen i den store bygning fra 1918. Det store forfald var i gang, og måned for måned blev bygningerne tilstand dårligere og dårligere.
Naboerne og borgerforeningen i Dybvad har flere gange de senere år advaret om, at skolen var farlige at færdes i, og at der var risiko for at bygningerne ville styrte sammen.
Udviklingsplanerne for skolen blev aldrig til noget. I stedet blev skolen eller snarede resterne af skolen solgt, og selv om man ikke skulle tro, at prisen kunne sænkes yderligere end de 66.000 kroner den lokale ejendomsinvestor havde betalt, så var købspris i 2018 sølle 15.000 kroner.
Den nye ejer bor i Odense og har et iværksætterfirma, som har til formål at drive transport, rengøring og bygningsservice. Ifølge naboerne fortalte han ved et af sine sjældne besøg i Dybvad, at han vil lave hotel på skolen. I Dybvad vil de bare gerne have skolen revet ned uden held, og i 2019 blev skolen handlet igen. Den fynske mand foretog en såkaldt familieoverdragelse til sin kone Mindret Memet, som købte skolen for 66.000 kroner.
Hun ejer stadig skolen. På TV2 Nord har vi mange gange siden 2018 forsøgt at komme i kontakt med familien, men det har ikke været muligt. I januar var familien i Dybvad for at besigtige skaderne efter sammenstyrtningen af dele af skolen, og ved den lejlighed afslog familiens repræsentant at udtale sig om sagen.
Se hele TV-indslaget om skoleruinen her: