Afslag på en række havvindmølleprojekter: Nordjysk borgmester ærgrer sig
Foto: Kanal Frederikshavn
Energistyrelsen har i dag sendt afslag til seks havvindmølleprojekter rundt om i landet. To af dem ligger i det nordjyske.
Det får nu konsekvenser, at Energistyrelsen i februar satte sagsbehandlingen på pause for den såkaldte åben dør-ordning (en ordning, hvor alle kan ansøge om tilladelse til etablering havvindmøller, red.), men der var tvivl om, om ordningen er i strid med EU-retten.
En række projekter har siden fået genoptaget sagsbehandlingen, blandt andre projektet ud for Frederikshavn, men regeringen har siden meddelt, at de ikke ønsker at gå videre til de øvrige 24 projekter, der er ansøgt om tilladelse til.
Det betyder, at European Energy nu har fået officielt afslag på at opføre havvindmøller ved Skagen og Hirtshals, skriver de i en pressemeddelelse.
- Det er en brandærgerlig udvikling, at vi nu må konstatere, at vi alligevel ikke kan få lov at udvikle kystnære havvindmølleprojekter i samarbejde med en række ambitiøse kommuner i Vandkantsdanmark, siger Andreas Karhula Lauridsen, chef for havvind hos European Energy, i pressemeddelelsen og fortsætter:
- I alle kommuner har vi tilbudt lokalt medejerskab, og hele vejen rundt har vi fået lokalpolitisk opbakning til vores projekter. Derfor er vi på egne og også kommunernes vegne enormt ærgerlige over, at disse projekter ikke kan realitetsbehandlet.
Borgmester ærgrer sig også
Den lokalpolitiske opbakning, European Energy har oplevet, får også Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S) til at ærgre sig over beslutningen om afslag på havvindmøller ved Skagen.
- Vi har brug for store elementer som vindmøller til at lave el i fremtiden. Her forsvandt en mulighed. Vi har nu nedsat en gruppe af deltagere fra vores havne, Erhvervshus Nord, forsyningen og kommunen, der skal se på, hvordan vi får vedvarende energi til vores område, når nu staten lukkede døren, lyder det fra Birgit S. Hansen til Kanal Frederikshavn.
- Virksomheder, borgere og fremtiden kalder på den grønne omstilling, siger hun.
Udover projekterne i Frederikshavn Kommune og Hjørring Kommune får European Energy også afslag på projekter med havvindmøller i kommunerne Tønder, Guldborgsund, Stevns og Lolland.
- Det er ikke bare flere års spildt arbejde for os, men også et gedigent tilbageskridt for den grønne omstilling, slutter Andreas Karhula Lauridsen fra European Energy.