Lotte har knoklet som fys i 22 år: Vil gerne være sygeplejerske, men det er både langsommeligt og dyrt
Foto: Michael Aarup / TV MIDTVEST
Den 42-årige nordjyde vil have politikerne i tale.
Lotte vil gerne gøre som Pia.
Pia på 44 år tog nemlig det modige spring og blev SOSU-studerende i Aalborg, fordi der er elevløn i den nordjyske kommune.
Men Lotte kan ikke – trods gigamangel på sygeplejersker og tilbud om at fortsætte sit arbejde ved siden af opkvalificeringen på et plejehjem – hvor de også mangler hænder.
Lotte Jørgensen har forsøgt at råbe politikerne op.
Men forgæves.
Hun hører ikke noget.
'Lille Lotte' drukner
Sundhed fylder ellers i valgkampen, hvor det i flere rundspørger er klart vigtigste emne.
Torsdag aften var det hovedemnet i debatten, men for Lotte Jørgensen fra Saltum, der i 22 år har arbejdet som fysioterapeut og i to år har ønsket at blive sygeplejerske, er der ikke nogen hjælp.
Hun er det, de skriger på, men det er for bøvlet og bureaukratisk.
- Jeg vil gerne have nogle muligheder, men det føler jeg ikke der er. ’Lille Lotte,’ hun drukner bare, lyder det fra den erfarne fysioterapeut.
Hun mener faktisk,det er så godt som umuligt med et relevant sporskifte i en tid, hvor der er så stor mangel på sundhedsfagligt personale.
- Der findes meritlærer og meritpædagog – men ikke en meritsygeplejerske? spørger hun retorisk.
Ingen løsninger
42-årige Lotte Jørgensen bor i Saltum og har tre børn. Hun arbejder på et plejehjem – et sted, der også mangler ’varme hænder’, ’indianere’ og ’folk på gulvet’ – kært barn har mange navne, men titel af sygeplejerske er for svært, mener Lotte Jørgensen.
- Jeg synes jo ellers, jeg gør en masse sygeplejefagligt relevant i mit arbejde, men jeg får aldrig nogen papir på det.
Hun har ellers forsøgt sig. Hun har skrevet til både politikere og ministere. Været forbi Sofiendalsvej i Aalborg, hvor fysioterapiuddannelsen holder til for at høre om mulighederne. Hun har haft fat i sundhedsordfører Per Larsen (K) og S-minister Flemming Møller Mortensen, der selv er sygeplejerske.
- De taler hele tiden om fastholdelse og rekruttering. Jeg kan jo ikke forvente man bare kan ændre noget, men har ikke hørt en eneste sige merit. Har bare hørt om for få og for lidt i løn.
- Vi skal være så innovative, omstillingsparate og fleksible – det mangler jeg bare politikerne er. Systemet er for rigidt, og jeg syntes, der er for lidt fokus på kompetencer, lyder kritikken.
For Lotte Jørgensen er det ikke muligt at flå tre-og-et-halvt år ud af budget eller kalenderen for at hoppe på skolebænken.
- ’Men Lotte, du kan da bare gå på SU’, siger de. Men det er bare ikke særlig nemt nu med familie, tre børn og hus. Så skal jeg vente 10 år, for så er børnene flyttet hjemmefra.
Bare sidste år var der 4700 ubesatte sygeplejestillinger i Danmark – det tal er steget, viser en kortlægning fra Berlingske.