Debat om 'valgkampens vigtigste emne': Ét citat fik kandidaterne op ad stolen
Der var masser af enighed om at sundhedsvæsenet og personalet skal have et voldsomt løft - men ét eksempel tændte op i kedlerne.
Ventelisterne tårner sig op. I Nordjylland skal patienterne vente over 100 uger på nogle operationer, og samtidig er manglen på sygeplejersker og speciallæger massiv.
Det betyder blandt andet, at over 21.000 nordjyder sidste år måtte henvises til privathospitaler på grund af mangel på kapacitet.
Hvad kan man gøre politisk for at hjælpe det trængte sundhedsvæsen?
Torsdag aften inviterede TV2 Nord seks folketingskandidater i studiet til årets første nordjyske valgdebat med sundhed og psykiatri som omdrejningspunkt.
Se hele debatten øverst i artiklen.
Manglende hænder er den største udfordring
En af de største udfordringer i sundhedsvæsenet er manglende personale, og debatten handler derfor hurtigt om, hvordan man tiltrækker og fastholder personale i sundhedssektoren.
DE DELTOG I DEBATTEN
Jacob Axel Nielsen (K), Anne Honoré Østergaard (V), Peder Hvelplund (E), Rasmus Prehn (S), Anne-Marie Jørgensen (KD) og Martin Bech (LA).
- Det handler grundlæggende om anerkendelse, om løn og arbejdsvilkår, lyder det fra Peder Hvelplund (E), som uddyber:
- Hvis ikke vi får givet et lønløft til det personale, vi har så desperat behov for, så forsvinder de simpelthen - særligt i de kvindedominerede velfærdsfag. Hvis ikke vi får løst det, så bliver det en bombe, ikke bare i vores sundhedsvæsen, men i hele vores velfærd.
Rasmus Prehn (S) er enig:
- Det lykkedes jo faktisk at få 1000 flere sygeplejersker, men så forsvandt de igen. Man kommer ind i en virkelighed, hvor arbejdsvilkårene ikke er særligt attraktive - der er stress, der er jag, der er nogle vagter, der ikke hænger sammen, der er overarbejde og lønnen har et efterslæb, lyder det fra socialdemokraten.
Giv fagligheden fri
- Vi har en meget sikker flysikkerhed, fordi vi har lært af fejl og registreret fejl. Du får aldrig en læge eller sygeplejerske til at sige, at de skal slække på journalkravene. Men du kan godt få dem til at sige, at de journaliserer og arbejder efter nogle rytmer, som ikke giver faglig mening, siger Jacob Axel Nielsen (K), og giver et eksempel:
- Hvis en ældre dame i hjemmeplejen intet fejler, andet end at hun har lidt gigt i hånden, så skal hun stadigvæk spørges til sin seksualitet, sin ensomhed og tusind andre ligegyldige ting.
- Det er forsimplet, afbryder Peder Hvelplund.
- Vi skal give fagligheden fri, protesterer Jacob Axel Nielsen.
- Der er penge nok, men stillet en masse krav fra oven, som har gjort, at fagligheden ikke har fået plads, siger han.
Og det er Martin Bech (LA) enig i:
- Det kan godt være, at det private kun fylder to procent, men det er måske noget af problemet, fordi der ikke er konkurrence nok på sundhedsvæsenet i Danmark. Konkurrence øger kvaliteten, og når vi betaler over tohundrede milliarder kroner i skat til det her område, så kan vi også forvente en rigtig høj kvalitet, lyder det.