Borgmester: - Ejer bør hegne skole ind
Foto: Christian Henriksen / TV2 Nord
Skolen er en skamplet for en by som vores, siger formanden for Dybvad Borgerforening Jesper Koldtoft.
Skoleruinen, som engang var Dybvad Real Skole, bør hegnes inde, så det ikke er farligt at færdes tæt på den. Sådan lyder det tirsdag fra borgmesteren i Frederikshavn Kommune, efter at naboer til skolen mandag på TV2 Nord klagede over, at man frit kan gå ind i skolebygningen, som de mener er livsfarlig at være i nærheden af.
Midt i Dybvad på Idskovvej ligger Dybvad Real Skole eller snarere resterne af det, som for 20 år siden var en flot skolebygning. Døre og vinduer er fjernet, og indenfor i bygningen er gulvene taget op og væggene har slået store revner.
- Det er livsfarligt at være i skolen, og jeg kan ikke forstå, at kommunen ikke griber ind, sagde Alf Poulsen, som er nabo til skolen, mandag til TV2 Nord.
Borgmesteren i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen, vil efter TV2 Nords reportage se på sagen.
- Vi skal ud at kigge på grunden. Det skal være sådan, at man ikke kan komme ind på grunden. Vi kan som myndighed gå ind at sige, at der skal sættes hegn op, så der ikke kan flyve ting ud, og så børn ikke kan komme derind og komme til skade, siger borgmester Birgit S. Hansen (Socialdemokratiet).
Planer blev aldrig til virkelighed
Dybvad Real Skole lukkede i 1998. Året forinden havde den daværende Sæby Kommune solgt skolen for tre millioner kroner til Askovhus, som ville bruge skolebygningerne til institution for udsatte børn.
Planerne blev aldrig realiseret på grund af forskellige omstændigheder. Man nåede dog at renovere dele af skolen. 15 værelser blev sat i stand. I en kort periode fra 2006 til 2007 var der opholdssted for grønlandske unge på skolen. Det projekt blev på grund af besparelser lukket af det grønlandske hjemmestyre, og skolen blev sat til salg igen.
I 2007 blev den solgt til et københavnsk ejendomsselskab for halvanden million kroner, hvilket var det halve af købssummen 10 år tidligere. Det lykkedes aldrig at få skabt nye aktiviteter i skolen. I 2013 måtte ejendomsselskabet opgive alle planer i Dybvad. Skolen blev solgt på tvangsauktion for 66.000 kroner til en ejendomsinvestor.
Det skulle være en ny begyndelse i Dybvad, og planerne var store for området. Der skulle bygges op mod 60 billige og energivenlige lejligheder på skolegrunden. I sommer blev skolen eller ruinen handlet igen. Købsprisen var 15.000 kroner. Den nye ejer bor i Odense og har et iværksætterfirma, som har til formål at drive transport, rengøring og bygningsservice. Ifølge naboerne har han sagt, at han vil lave hotel på skolen.
Kan ikke bare rives ned
I Dybvad opfordrer borgerforeningen til, at skolen bliver revet ned, men det kan vise sig ikke at være så let. Ejeren kan ikke få del i nedrivningspuljen, da det har været en offentlig bygning, og hvis han vil rive skolen ned, så kræver det kommunal accept og høring hos flere instanser.
Skolen er klassificeret som bevaringsværdig i kategori tre. Det betyder, at hvis ejeren søger om at rive skolen ned, så kan det kun ske, hvis kommunen siger ja og sagen har været i høring hos museer og andre instanser, som skal vurdere om bygningen har historisk betydning.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den nye ejer af skolen i Dybvad. Center for Teknik og Miljø i Frederikshavn Kommune tager ifølge borgmesteren på inspektion i Dybvad i begyndelsen af januar.