Supersygehuset lader lyset brænde hele natten: - Det er ikke godt nok
I en tid, hvor regeringen opfordrer til stømbesparelser, lyser supersygehuset i Aalborg Øst op i mørket - men ikke som et godt eksempel. Det kan ifølge projektafdelingen gøres bedre.
- Situationen er nu så alvorlig, at tiden er kommet til at tage næste skridt.
Sådan lød det fra regeringen på torsdagens pressemøde om de forbrugsudfordringer, landet står i. Det næste skridt er besparelser på strømforbrug: Mindre lys og mindre varme.
I udgangspunktet har regeringen undtaget hospitaler, men alle forventes at spare, hvor forbruget ikke er nødvendigt. Derfor undrer det borgere i Gistrup og Sønder Tranders, at de hver nat kan se det endnu ikke færdigbyggede supersygehus lyse op som et fyrtårn i natten.
- Jeg tænker, at det er energispild, og om det er nødvendigt. Jeg håber da, at der er en grund til det, siger Søren Rigborg, der fra sit hjem har udsigt til det store byggeri.
Kan gøres bedre
Den gode grund kommer Mads Nibe med. Han er er kontochef i projektafdelingen på det nye sygehus, og forklarer, at noget af lyset er nødvendigt:
- Der er lys, der skal være der. På byggepladsen skal det være der, fordi der kommer vagter om natten, men vi skruer det ned på fem procent. I bygningen er der noget belysning, som slukker efter arbejdstid, men vi har heldigvis nogle arbejdere, der gerne vil arbejde om natten, og de tænder lyset manuelt, og det er ikke altid, de lige får det slukket.
I en tid, hvor vi skal passe på energien, er det så godt nok, at de ikke lige får slukket lyset?
- Nej, det er det ikke. Det er noget, vi kigger nærmere på. Vi er glade for, at der er nogen, der kommer og arbejder om aftenen, men vi skal finde et system, så det også bliver slukket igen.
Spørgsmål omkring lyset er også poppet op flere gange i Mads Nibes indbakke den seneste tid - både fra folk på og omkring byggeriet.
- I en tid hvor vi skal spare på energien, men også hvor vi har et sygehus, der er løbet lidt løbsk på økonomien, giver det jo god mening, at man tænker over, hvad man bruger pengene på, siger naboen Søren Rigborg, der undrer sig over, at man ikke har noget intelligent styring, så der kun er lys, hvor det er nødvendigt.
Mads Nibe er enig i, at det kan gøres bedre:
- Vi sætter ind i næste uge og får kommunikeret ud til de forskellige entreprenører. Og så håber jeg, at inden for kort tid vil man meget sjældent kunne se, at der er lys. Jeg skal ikke kunne garantere, at det ikke vil ske.
Sikkerhed og belysning omkring supersygehuset er lige nu udliciteret til virksomheden Niras.