Nordjyske hoteller vil ikke lukke ned: - Vi skal spare os ud af krisen
Foto: Anne Christensen, TV2 Nord
Til vinter regner kæden blandt andet også med at lukke et antal værelser helt ned på hotellerne, ligesom der bliver konverteret fra oliefyr til gas -og fjernvarme, hvor det er muligt.
Flere danske hoteller forbereder sig på en hård vinterperiode med nedlukning og energitillæg. Kæden Danske Hoteller A/S, der har otte hoteller i Nord og Vestjylland, tager dog andre metoder i brug.
Der skal mange nye initiativer til, når hotellerne skal spare penge de næste måneder. Vinterperioden bliver svær, for mens energipriserne bare stiger, falder temperaturen ligeså.
- Vores frygt er, at omkostningerne kommer til at løbe hurtigere end indtægterne, siger Anette Jespersgaard, der er regionsdirektør for Danske Hoteller A/S i Nordjylland.
Modsat hoteller andre steder i landet, der har valgt helt at lukke ned hen over vinteren, har hotellerne under Danske Hoteller valgt at igangsætte en række initiativer, der skal spare på energien og dermed pengene.
Deres energiregninger er i år tre gange så store som sidste år.
- Ingen af hjælpepakkerne har kunnet hjælpe os endnu, så det er et rigtig stort problem, siger Anette Jespersgaard.
Flere initiativer skal hjælpe
På alle hotellerne har de allerede påbegyndt initiativer, der skal ændre på de dårlige vaner. For eksempel ved at reducere vandforbruget og ved at slukke for lyset, når der mulighed for det.
- Vi er meget forkælede i dag, hvor alt lyset står og brænder, så det får vi lavet om på for at spare på strømmen, siger Anette Jespersgaard.
Til vinter regner de blandt andet også med at lukke et antal værelser helt ned på hotellerne, ligesom der bliver konverteret fra oliefyr til gas -og fjernvarme, hvor det er muligt.
- Det hele skal ses som et forsøg på at effektivisere så meget som muligt, siger Anette Jespersgaard og fortsætter:
- Vi kommer dog ikke til at skrue ned på 19 grader som i det offentlige, for vores gæster skal have det godt, så tiltagene skal ikke gå ud over dem, siger hun.
Vores frygt er, at omkostningerne kommer til at løbe hurtigere end indtægterne
Anette Jespersgaard, regionsdirektør, Danske Hoteller
I brancheorganisationen for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, Horesta, kan man tydeligt mærke, at hotellerne er bekymrede for situationen, da antallet af bekymrede opkald fra hoteller er steget, siden energikrisen tog fart.
Det fortæller politisk direktør, Kristian Nørgaard.
- Mange hoteller er udfordrede lige nu. Når der kommer så høje omkostninger, er det svært at få tingene til at hænge sammen, siger han til TV 2.
Ifølge Kristian Nørgaard er vinterpakken ikke nok til at lette presset på hotellerne.
Derfor foreslår han blandt andet, at hotelmomsen på 25 procent sænkes. I Tyskland ligger den kun på syv procent, lyder hans vurdering.
Vil holde på hoteller og ansatte
Hos Danske Hoteller er der ingen planer om at lukke ned i vinterperioden. For det kan ifølge Anette Jespersgaard få større konsekvenser efterfølgende.
- Hvis først vi lukker hoteller ned, bliver det hurtigt dyrere for os, når vi skal åbne dem igen. I stedet driver vi hoteller med omtanke de næste måneder, siger hun og fortsætter:
- Vi er nødt til at spare os ud af problemerne, og vi kan ikke sætte prisen op, for så kommer der ingen kunder, siger Anette Jespersgaard.
Politisk direktør i Horesta, Kristian Nørgaard, er bekymret for den kommende periode.
- Det er ikke alle, der kan blive ved med at drive forretning. Nogle vil gå konkurs eller lukke ned i en periode. Det er en krise, vi befinder os i, siger han til TV 2.