BLOG: #Metoo!
Foto: Mick Anderson
Peter Christian Jensen er til dagligt administrerende direktør på Ruths Hotel i Skagen.
Peter Christian Jensen frygter, at #metoo debatten har medført en negativ påvirkning i mængden af komplimenter mellem kønnene. Må man ikke længere komplimentere en smuk kvinde, spørger han.
Jeg foragter vold og krænkelser. Det er utilgiveligt og ganske uden respekt for et andet menneske. Det skal der overhovedet ikke herske tvivl om!
Men efterhånden ved jeg snart ikke, om jeg skal le eller græde, her tænker jeg på ”#metoo” bevægelsen, der er bølget ind over os. Forargelsen vil ingen ende tage, kvinde efter kvinde melder sig i koret af #metoo ofre. Prominente kvinder, kendte kvinder, almindelige kvinder. Kvinder, der føler sig krænket af mænd med magt.
Mange af de historier, der følger med #metoo bølgen, ligger 30-40 år tilbage i tiden, og selvfølgelig er det ikke i orden, at magtfulde mænd udnytter deres position på denne måde. Men at kalde det hele for krænkelser er måske så meget sagt, og det kan jo gå begge veje mellem kønnene.
Er komplimenter til smukke kvinder bandlyste?
Når det er sagt - i ligestillingens hellige navn - så skal man passe på, at tingene ikke bliver helt paranoide. At man som mand ikke kan give en smuk kvinde en kompliment af skræk for at ende i byretten med alverdens prædikater i panden.
Der findes næppe noget mere livsbekræftende kønnene i mellem end flirt og komplimenter mellem ligeværdige arbejdskollegaer. De fleste af os, hvad enten man er kvinde eller mand, bliver da glade, når vi bliver mødt med et: ”Du ser godt ud”, ”Flotte sko”, ”Hvor ser du glad ud” etc., uden at vi straks hører klokker og tænker, hvad er vedkommende mon ude på? Og sådan skal det også være!
I visse brancher -her tænker jeg specielt restaurations- og luftfartbranchen, som jeg personligt har et indgående kendskab til -har man en helt speciel jargon kønnene imellem- en slags ”værkstedshumor på anabolske steroider”. Når mennesker bruger så meget tid på deres arbejde, opstår der en helt særegen kultur. En kultur, hvor sprogbrug og insinuationer for udenforstående kan virke noget grænseoverskridende, men for medarbejderne imellem gør arbejdsdagen sjovere, hvor arbejdsglæde giver et godt arbejdsmiljø og glade gæster. Indførte man #metoo her, bliver bøfferne ikke nødvendigvis serveret med samme glæde, og i flyene vil de ansatte måske blive lidt mutte.
En verden uden flirt?
Et helt land ville stå stille, hvis det blev bandlyst at flirte og nyde; Frankrig. Og for ganske nyligt var en af landets største skuespillerinder Cathrine Deneuve på barrikaderne, og hun lavede direkte en bevægelse i protest mod alt det #metoo. Kvinder vil flirtes med, elskes, komplimenteres, tages med storm og hengive sig…
Husk på, at i et moderne samfund som vores, går flirten begge veje.
Peter Christian Jensen
Og hvad med alle de mænd, der gerne vil flirte, elske og komplimentere en kvinde? Tør han snart det? Af frygt for at der bliver råbt kvindeundertrykkelse, krænkelse og magtmisbrug i samme sekund, han sender en buket blomster med et digt vedhæftet? Husk på, at i et moderne samfund som vores, går flirten begge veje. Det kan i dag ligeså godt være en mand, der får tilnærmelser af en kvinde, men uanset hvilken vej det vender, må magtmisbrug og krænkelse aldrig accepteres.
#Metoo, kunne jo også være: #wetwo, #some, #kissme, #loveme, #lookgood, #iloveyou.