BLOG: Folkemødet er uundværligt for det kollektive demokrati
Foto: Mick Anderson
Aabybro, Danmark, 20171214: BLOGGERE PÅ TV2 NORD - en række nordjyske personligheder blogger om dagligdagen, tendenser og begivenheder i Nordjylland. Freja Skinnerup - gymnasieelev. Foto: Mick Anderson.
Freja Skinnerup pointerer vigtigheden af Folkemøder. Hun mener, de forener politikere og borgere.
I dag klokken 11.30 igangsættes Folkemødet for ottende gang på solskinsøen Bornholm. Det bliver et Folkemøde, hvor de tunge debatter med mange meningsforskelle kommer til at fylde.
Debatter om klima og energi, uddannelse og forskning, integration og socialpolitik, kultur og unge samt meget mere. Det er helt fantastisk!
Jeg har armene i vejret og ligger mig fladt ned og kysser græsset over dette vidunderlige arrangement, hvor mennesker med forskellige erhverv, baggrund og hjemsteder møder hinanden. Det giver demokratiet et hak i den rigtige retning, og det formår at samle danskerne som et folk.
Folkemøder er uhyre vigtige i den demokratiske selvforståelse, og de bør prioriteres i langt højere grad.
Folkemøder for alle
Selv drager jeg til Folkemødet på Bornholm med Vesthimmerlands Ungeråd og Rebilds Ungdomsråd. Således har vi i fællesskab fredag fra 12.00-12.50 stablet et arrangement på benene, der hedder ’Hvorfor kan vi ikke være venner?’
Formålet med vores workshop er at styrke kommunikationen mellem de unge og byrådspolitikerne. De besøgende får mulighed for at skrive et postkort til deres byråd, og vi får mulighed for at snakke med dem om, hvad der kan skabe et federe kulturliv, ungdomsliv og byliv. Alt i alt – hvad der kan skabe et mere sprødt og blomstrende liv.
Det er herligt. Jeg glæder mig, som et lille barn glæder sig til at få slik om lørdagen. Jeg glæder mig til duften af sol og sommer, vind og vand. Jeg glæder mig til æblemost og latter, vigtige debatter og gode minder.
For hvor er Folkemødet bare en mageløs mulighed for at forene politikerne, der har hjemme på Christiansborg med almindelige mennesker, der har hjemme i Danmark. Det giver borgerne mulighed for at få indflydelse på demokrati og oplyse omkring tiltag fra politikernes side og deres virkning.
Et fabelagtigt arrangement
I almindelighed er folkemøder et bærende fundament for den demokratiske ånd. Hvor banalt det end lyder, er det efter min mening netop i folkemøderegi, at mødet mellem mennesker sker.
Et klokkeklart eksempel på folkemødeånden optrådte i Vesthimmerlands kommune. d. 20. april 2017, hvor ’Folkemødet for unge’ fandt sted.
Her havde nogle storartede initiativtagere gennem en længere periode kæmpet hårdt og dedikeret for at skabe et fabelagtigt arrangement for de unge borgere i kommunen. Målsætningen for folkemødet var, at de unge skulle møde erhvervs-, kultur-, uddannelses- og foreningslivet i det vesthimmerlandske.
På den måde styrkede man den demokratiske ånd sideløbende med, at man fik de unge introduceret til kommunens tilbud. Det var en rigtig win-win-situation. Selvom dagen bød på regnvejr og blæst, var humøret højt.
’Folkemødet for unge’ blev en kæmpe succes, og på rigtig vesthimmerlandsk manér støttede hele kommunen op. Det resulterede i, at der var mere en 70 workshops, som de unge kunne deltage i.
Ligeledes har det medført, at der i 2019 vil blive afholdt endnu et folkemøde i Nordjyllands perle Vesthimmerland.
Det er dét, som folkemøder kan. De kan samle os om noget fælles og virkelig formå at forstærke det kollektive demokrati. De kan skabe uanede mængder af muligheder for den enkeltes påvirkning af demokratiet. Og de kan få os alle til at være en del af noget. Noget større.
Om det er ’Folkemødet på Bornholm’ eller ’Folkemødet for Unge’ – så er folkemøder bare noget, der dur!