Tvunget til at nedlægge minkfarme: - Vores far vender sig i sin grav
Tre brødre på Gjøl gennemlever netop nu deres livs værste mareridt. De skal i de kommende uger aflive familiens livsværk - 100.000 mink. Dermed slutter en livsepoke for familen.
- Det startede i 1945 med fem tæver og en han.
Sådan fortæller Erik Westergaard, mens vi står og kigger på, at Eriks lillebror Poul kommer kørende med en traktor fyldt med døde mink, der er blevet aflivet.
- Det er som at være med til en begravelse, så kan I selv regne ud, hvordan vi har det, siger Erik Westergaard fra farmen på Gjøl.
Det var brødrenes far, Birger Westergaard, der i 1945 startede op med mink, og derfor voksede alle tre sønner op med at hjælpe til med netop mink.
I dag er brødrene så i gang med at aflive de 100.000 mink på familien Westergaards minkfarme, og det er ikke et rart syn.
- Følelsesmæssigt er det svært at styre. Vi har ikke sovet i næsten to måneder, og vi forstår stadig ikke, hvorfor vi skal aflive minkene, som ikke er smittede, siger Erik Westergaard, mens hans viser for TV2 Nords udsendte hold, at han sagtens tør kysse en af minkene.
- De fejler ingenting, siger Erik Westergaard.
Når vi er færdige med at aflive minkene, køber jeg en krans og lægger op på vores fars grav.
Erik Westergaard, minkavler
- Jeg tør næsten ikke tænke på, hvad min far ville have gjort, hvis han så, hvad der sker i dag, siger lillebror Poul Westergaard, og fortsætter:
- Han ville have vendt sig i graven, hvis han så, hvad der skete her i dag, siger Poul.
- Nej, han ville have fået et hjerteanfald, supplerer en rørt storbror, Erik.
Når de 100.000 mink er aflivet, står alle familien Westergaards minkfarme tomme, og det bliver de ved med.
- Vi lader dem stå. Det er 50 års livsværk, der står der, og vi skal bruge familiens formue på at få dem fjernet. Det er total uoverskueligt, siger Erik Westergaard.
- Når vi er færdige med at aflive minkene, køber jeg en krans og lægger op på vores fars grav, siger en meget berørt lillebror, Poul Westergaard.