Ordrerne forsvandt, da coronavirussen kom: Nordjysk virksomhed har haft gavn af arbejdsdeling
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord
Ordrerne forsvandt i stor stil, da coronakrisen ramte.
Det nordjyske sikringsfirma Actas har gjort brug af arbejdsdeling under coronakrisen, og erfaringerne er gode.
Da store dele af samfundet blev coronalukket i marts, måtte sikringsfirmaet Actas i Aalborg fra den ene dag til den anden se ordre forsvinde. Derfor valgte virksomheden i seks uger at lave arbejdsdeling, så alle medarbejdere arbejdede i fire uger og var hjemsendt i to.
- Det gjorde, at vi kom over den værste periode, hvor det var rigtig kritisk og alt var lukket ned, og vi ikke kunne få lov at komme ud at arbejde hos vores kunder. Det gjorde, at vi kunne minimere de opsigelser, vi ellers skulle have haft, siger Actas' administrerende direktør Jørgen Brix Kronborg.
Arbejdsdelingen betød, at Actas kunne holde på de fleste af deres medarbejdere, indtil arbejdsopgaverne begyndte at komme til igen. Natten til mandag blev regeringen og arbejdsmarkedets parter enige om en trepartsaftale, som lægger op til, at flere virksomheder kan gøre som Actas og gøre brug af arbejdsdeling. I den tid, hvor medarbejdere er hjemsendt, vil de blive kompenseret med 143,5 kroner i timen.
Fornuftigt at lave ny ordning
Omkring 250.000 lønmodtagere har været hjulpet af aftalen om lønkompensation, som udløb i lørdags. 74.000 har mistet jobbet under coronakrisen, mens beskæftigelsen til sammenligning faldt med 160.000 under finanskrisen fra 2008 til 2010.
- Men der er fortsat et problem, og der ser det på alle mulige måder fornuftigt ud, at man laver arbejdsfordelingsordningen, som kan holde hånden under arbejdstagerne i den kommende tid, siger arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet.
Actas har ikke gjort brug af lønkompensationsordningen og forventer heller ikke, at de sender medarbejdere hjem i den kommende tid. Fremtidsudsigterne er dog usikre, og sikringsfirmaet forventer, at ordrebogen tidligst er fuld igen i 2022.
- Jeg håber ikke, vi får brug for aftalen igen. Med den tilpasning, vi har lavet, så har vi nok at lave lige nu, men skulle vi komme i en situation, hvor det hele lukker ned igen, så vil vi kigge på arbejdsdeling igen, siger Jørgen Brix Kronborg.
Hjælpepakker skal begrænses
Jørgen Brix Kronborg mener, at arbejdsdeling er en løsning, virksomheder og medarbejdere kan blive enige om at bruge i en kortere periode, og arbejdsmarkedsforskeren er enig med ham i, at den nye ordning ikke skal køre for længe.
- Der er virksomheder, som må lukke ned på grund af corona, men der er selv i en coronatid også virksomheder, som lukker ned af andre grunde, og det, der kan ske, er, at de andre grunde bliver usynlige, og så giver vi en masse støtte til nogle virksomheder, som dybest set ikke er rentable, siger Søren Kaj Andersen.
Den nye ordning om arbejdsdeling gælder frem til 31. december.