Nordjyske elever rejser til Italien: - Vi har masker og håndsprit med
Fire klasser fra Nørresundby Gymnasium og HF skal på studietur til Italien. Derfor holder de ekstra øje med rejsevejledninger og coronasmitte.
På søndag rejser 2.B fra Nørresundby Gymnasium og HF på studietur til Italiens hovedstad, Rom. Her skal de opleve kulturen og se de største seværdigheder, men kufferten er pakket med mere end tøj og toiletsager.
- Vi har sørget for at have håndsprit med, og jeg har gummihandsker og masker med, så jeg har mulighed for at beskytte mig selv, hvis det bliver nødvendigt, siger Anne Colding, der er elev i 2.B.
Hun tager sprit og masker med, fordi Italien er det land, der er hårdest ramt af coronavirus i Europa. Indtil videre er flere end 600 italienere smittede, og 17 er døde af coronavirussen i landet. Alligevel gennemfører gymnasiet studieturene, fordi Udenrigsministeriet ikke fraråder rejser til Italien.
- Vi har valgt som statsinstitution at følge Udenrigsministeriets anbefalinger. Vi har ikke selv en lægefaglig ekspertise, men det har Udenrigsministeriet, og vi lever jo i et land, hvor man kan stole på myndighederne, siger Søren Hindsholm, der er rektor på Nørresundby Gymnasium og HF.
Intet fravær, hvis elever bliver hjemme
Gymnasiet valgte onsdag at sende en mail ud til elever og forældre med information om den aktuelle situation i Italien. Derudover har gymnasiet besluttet, at elever og medarbejdere gerne må blive hjemme, hvis de ikke har lyst til at rejse afsted.
- Vi skal ikke skabe unødig uro, men vi skal jo kunne rumme, at elever og medarbejdere kan blive bange. Det er en individuel ting, og derfor tvinger vi ikke nogen. Hvis der er medarbejdere, der ikke har lyst til at rejse, så finder vi en anden, og elever, der ikke vil med, får ikke fravær. De får en ekstra opgave, og så kan de blive hjemme, siger rektor Søren Hindsholm.
Frygter du ikke, at der er elever, der kommer tilbage og er smittede, og så skal flere på gymnasiet i karantæne?
- Jo, den mulighed foreligger, men jeg tænker også, at hvis Udenrigsministeriet vurderer, at det var en risiko, så ville de jo sige, at man ikke skal rejse. Når Udenrigsministeriet siger, at det er en meget lille risiko, så bekymrer det mig ikke, siger Søren Hindsholm.
Bange for at smitte bedsteforældre
Ingen elever eller medarbejdere har meldt fra til turene til Italien, men der bliver talt en del om bekymringerne i klassen.
- Min største bekymring har været at smitte mine forældre eller bedsteforældre, når jeg kommer hjem, eller at jeg bliver sat i karantæne dernede og ikke kan komme hjem. Det er det, der er min største bekymring og det, de fleste har været bekymrede for her i klassen, siger Liat Madelen Menachem, der er elev i 2.B.
Hendes klassekammerat Magnus Kragh Toft har også tænkt de værste scenarier igennem.
- Det er klart, at jeg er bekymret for at få virussen og komme hjem og så have den med hjem til sin familie, venner og bedsteforældre. Det er hovedsageligt det, der fylder. Hvad der kommer til at ske bagefter, hvis man får det, siger han.
Rektor og lærere har talt med eleverne, der skal afsted til Italien, og det har hjulpet på de værste bekymringer. Derfor er det mere glæden over at skulle til Italien med sin klasse, der fylder for eleverne i 2.B.
- Jeg forventer, det bliver en god tur og en god oplevelse som klasse, og vi skal opleve en masse kultur dernede. Jeg forventer egentlig ikke, at det kommer til at handle så meget om sygdommen, når først vi er der, men mere, at vi får den her oplevelse sammen som klasse, siger Anne Colding fra 2.B.
- Nu er jeg forholdsvis rolig. Vi ved, at vi skal tage nogle forbehold og huske nogle ting og være opmærksomme, så nu er det bare en normal studietur for mig. Jeg er sikker på, det nok skal blive hammerhyggeligt, siger Magnus Kragh Toft fra 2.B.