Kommuner og region tager sagen i egen hånd: Pårørende til minkavlere kan blive hjemsendt
Region Nordjylland og flere nordjyske kommuner vælger nu at gøre det muligt for medarbejdere at blive hjemsendt med løn, hvis de har tæt relation til minkfarme.
Minkfarmene i Nordjylland er lige nu ekstra hårdt ramt af smitte med coronavirus.
Det har medvirket til, at Brønderslev Kommune tirsdag besluttede, at personer, der har tæt relation til arbejdende på minkfarme, kan få lov at blive hjemsendt fra arbejde. Fredag fulgte Region Nordjylland trop.
Den tætte relation definerer Brønderslev Kommune som værende, hvis den ansatte har bopæl på en minkfarm eller bor sammen med en person, der arbejder på en minkfarm.
For kommunernes vedkommende betyder det dermed, at eksempelvis lærere og medarbejdere i ældreplejen kan blive hjemsendt med løn, hvis deres samleverske er minkavler eller arbejder på en minkfarm.
Hos Region Nordjylland er det blandt andet sygeplejerskerne og lægerne, der kan blive omfattet af ordningen.
Handler på egen hånd
Regionsrådsformand Ulla Astman (S) ser meget alvorligt på den nuværende situation omkring minkfarmene, og derfor har hun valgt at agere på området.
- Der er nogle af vores medarbejdere, der er nære pårørende til folk med en minkfarm, så derfor har vi lavet tiltaget for at skabe en tryghed, og for at de ikke medbringer smitte ind på hospitalerne, siger Ulla Astman.
Regionsrådsformanden har tidligere opfordret Styrelsen for Patientsikkerhed og Statens Serum Institut til at komme med nogle klare retningslinjer, så de fem regioner ikke skal handle egenrådigt.
- Jeg synes egentligt, at det er en uskik, at vi skal det (handle egenrådigt,red.), da det kan skabe en masse forvirring, når retningslinjerne ikke gælder alle steder, siger regionsrådsformanden, inden hun oplyser, at hun forventer, at der kommer en tilbagemelding fra de to parter i næste uge.
Lignende tiltag kan være på vej til Jammerbugt Kommune
Hjørring og Aalborg Kommune har ligesom Region Nordjylland og Brønderslev Kommune rullet tiltaget ud. Jammerbugt Kommune har endnu ikke taget skeen i egen hånd, selvom de er den kommune, der har det højeste antal af smittede målt per indbygger i Danmark.
Mandag skal beredskabsgruppen i Jammerbugt Kommune imidlertid drøfte om et lignende tiltag skal gennemføres.
- Jamen det har været drøftet i den lokale beredskabsstab i Nordjylland, og jeg ved også, at der kommer en anbefaling fra dem, og det er det, vi skal drøfte på mandag. Så vi lægger os nok lige i baghjulet i forhold til den lokale beredskabsstab, og hvad de anbefaler overfor Jammerbugt Kommune, siger borgmester Mogens Gade (V).
Borgmesteren har dog visse forbehold, som han mener, det er værd at tage in mente.
- Vi skal også passe på med, at vi ikke marginaliserer, og at vi ikke fører en hetz imod nogen, som der ikke er grund til at føre hetz imod. Så vi skal også være mere sikre på, at det, vi gør, også giver god mening, siger han.
Borgmester Mogens Gade mener ligesom Ulla Astman, at instanserne højere oppe i systemet må tage affære på området. Den holdning deler Mikael Klitgaard, der er borgmester i Brønderslev Kommune, ikke.
- Nu har vi stort smittetryk i Brønderslev, og der skal vi så gøre de rigtige ting. Og det gør vi så. Det ansvar kan vi godt tage. Jeg er ikke altid enig i, at det hele skal komme centralt fra, siger Mikael Klitgaard.