Gymnasieelever skal teste sig selv: - Vi er klar til at påtage os meget besvær for at få dem tilbage
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST
Elever med fysisk fremmøde på blandt andet gymnasier skal efter planen fra 6. april kunne teste sig selv med en kviktest i næsen.
Mandag aften kom en aftale om genåbningen af Danmark på plads. I den lyder det blandt andet, at eleverne på ungdoms- og voksenuddannelser kan vende tilbage med 50 procent fysisk fremmøde fra den 6. april.
Derfor vil eleverne på de nordjyske gymnasier få mulighed for at teste sig selv for coronavirus. Det sker med en simpel test med en vatpind i næsen.
- Hvis det er det, der skal til for at få eleverne tilbage igen, så er vi positive overfor tiltaget. Vi tror godt på det kan fungere på den måde, som scenariet er lige nu, siger Thomas Svane Christensen, der er rektor på Frederikshavn Gymnasium.
Næsetesten skal foretages to gange om ugen, når eleverne møder fysisk op på skolen. Alternativt kan eleverne også fremvise en negativ coronatest, der maksimal er 72 timer gammel.
- Vi glæder os bare til de kommer tilbage. Det bliver godt for både elever og ansatte at få lidt mere hverdag igen, siger rektor.
De endelige direktiver er endnu ikke kommet fra Børne- og Undervisningsministeriet, men ministeriet har bedt gymnasierne om at finde personale, der skal supervisere de mange selvtests.
- Vi har ansat tre personer, som skal indgå i et lille uddannelsesforløb, så de kan være klar efter påske. Vi lavede et opslag på de sociale medier, og det gik ret stærkt, så hade vi fundet dem. Det er både tidligere elever og nogle der er lidt ældre, siger Thomas Svane Christensen.
Danske Gymnasier er også positive
Søren Hindsholm, der er næstformand i Danske Gymnasier er ligesom Thomas Svane Christensen positiv over for tiltaget.
- Vi er rigtig glade for, at det giver eleverne muligheden for at komme til den fysiske undervisning, og vi er klar til at påtage os meget besvær for at få dem tilbage, siger han til TV2.
- Det bliver mere fleksibelt, og det vil samtidig øge sikkerheden. Det er mere risikofyldt, at gymnasieeleverne går derhjemme.
Han peger dog på, at det kan blive en logistisk udfordring for nogle gymnasier at finde medarbejdere, der skal hjælpe med at supervisere eleverne, når de skal udføre en selvtest. Alligevel mener han, at der er gode muligheder for langt de fleste.
- Vi har meget frie hænder, og nogle vil hyre tidligere gymnasieelever, som man stoler på, ind til opgaven, siger Søren Hindsholm, der også er rektor på Nørresundby Gymnasium.
Han vurderer, at et typisk gymnasium på omkring 600 elever vil få brug for en håndfuld personer til dels at supervisere, sørge for hygiejnen i testlokalet samt indberette testresultaterne.