Fremtidsforsker forudser langsom genopbygning: Corona har ramt ind i hjertet af vores liv
Fremtidsforsker Marianne Levinsen forudser, at det kommer lang tid til at få gang det, der minder om det liv, vi kender fra tidligere, og hun sammenligner det med genopbygningen af tilværelsen efter Anden Verdenskrig.
Fremtidsforsker Marianne Levinsen forudser, at det kommer lang tid til at få gang det, der minder om det liv, vi kender fra tidligere, og hun sammenligner det med genopbygningen af tilværelsen efter Anden Verdenskrig.
Coronapandemien har ramt hele verden, og det er en pandemi, som samtidig også har ramt os i hjemmet, på arbejdspladsen og helt ind i hjertet.
Og spørger man fremtidsforsker Marianne Levinsen fra Center for Fremtidsforskning, så har pandemien vendt op og ned ikke blot for folks dagligdag, men også for måden at tænke på.
- Jeg tror, en del har ryddet op i deres liv i den her periode, og der er nogle ting, man ikke længere gider bruge tid på. Det kan være fritidsinteresser, og det kan være venner, men klart nogen, der når vi skal starte op igen, siger, det og det, det gider jeg ikke længere, forklarer Marianne Levinsen.
Og det er en krise, en sundhedskrise uden fortilfælde, som adskiller sig fra andre kriser som for eksempel finanskriser.
- Jeg tror, at vi i lang tid vil føle mangel på sikkerhed, og det er uvant i vores lille land, hvor vi er vant til tryghed og sikkerhed, men pludselig er vi blevet rystet, og den følelse, tror jeg, vi vil have i os i lang tid, siger Marianne Levinsen, der tilføjer, at følelsen kan være forskellig afhængig af, om man er gammel eller ung.
Får betydning for rejsemønster
Og det er ifølge fremtidsforskeren en følelse, der kommer til at få betydning også for vores kommende rejsemønster.
- Jeg tror, det, vi vil se, er, at rejsemønstret vil være som efter Anden Verdenskrig. Vi begynder at rejse ud i vores eget land og så lande lige omkring os, og hvis man er ung, så er man nok ikke så bekymret for smitte og smittefare ude i verden, som når man er ældre, men vores rejsemønster kræver helt klart tålmodighed hos rejsebranchen, for jeg tror ikke, vi alle bare rejser ud, som vi gjorde tidligere, siger Marianne Levinsen.
Hendes vurdering af fremtidsscenariet er hentet blandt andet i det, at coronasituationen det seneste år har ændret sig markant, efter corona for alvor ramte det danske samfund i marts sidste år, og mange troede, at der var tale om en midlertidig og kortvarig nedlukning af landet, og nogle sundhedsfaglige anbefalinger, som vi skulle leve med en kort periode.
- Men i takt med udviklingen af forskellige virus-varianter, tyder meget på, at det er noget, vi skal leve med længe. Og det kommer til at påvirke os længe både i følelser og handling, forudser fremtidsforsker Marianne Levinsen.