Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et år med corona: Her er tidslinjen over pandemiens 'dans' med Nordjylland

En ukendt virus dukkede i slutningen af 2019 op i Kina. Siden spredte den sig til resten af verden og nu har den i et helt år bestemt dagens orden i Nordjylland og resten af Danmark. Vores nordjyske historie starter i februar 2020.

27. februar 2020

Den første dansker bliver testet positiv for coronavirus. Der er tale om en mand, der har været på skiferie i Norditalien.

6. marts 2020

Statsministeren holder sit første pressemøde om coronavirus. Hun anbefaler, at alle arrangementer med flere end 1000 personer aflyses, og at alle stopper med at give hånd, kys og kram.

På Aalborg Universiteshospital viser overlæge Henrik Nielsen viser den nye ‘pandemi-afdeling’ frem. Det er få dage forinden blevet besluttet, at de fem regioner skal ruste sig til potentielt rigtig mange indlagte.

11. marts 2020

Regeringen annoncerer, at landet skal lukkes ned, så antallet af coronasmittede ikke bliver så højt, at sundhedsvæsnet ikke kan følge med. Skoler og institutioner lukker i to uger. Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem og forsamlinger på flere end 100 forbydes.

Samtidigt valfarter nordjyderne til butikkerne for at hamstre af alt fra toiletpapir til kakaomælk, selvom statsministeren på pressemødet forsikrer om, at det ikke var nødvendigt; forsyningssikkerheden er ikke i fare.

12. marts 2020

I Meny i Skalborg gør butikschef Anders Mogensen status dagen derpå. En kunde købte 100 pakker gær, fortæller han.

-Vi må håbe, han er bager, fordi ellers er det lidt usmageligt

Samme dag opfordrede dagligvarehandlen, erhvervsministeren og daværende fødevareminister til at handle ind, som man plejer.

13. marts 2020

Grænserne til landet bliver lukket.

En 80-årig mand, der var smittet med covid-19, døde natten til d. 13. marts på Aalborg Universitetshospital. Han var den første dansker, der døde, mens han var smittet med covid-19. Manden blev først testet positiv efter sin død.

En af de sidste passagerer på ColorLines færge i Hirtshals inden færgelejet lukker ned, lørdag den 14. marts. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

17. marts 2020

Tiltagene for at undgå smittespredning strammes. Statsministeren forbyder forsamlinger på over 10 personer og beder en lang række butikker og restauranter om at holde lukket.

Samme aften taler dronningen til folket.

En familie lytter til dronning Margrethes tv-tale fra Fredensborg Slot om den alvorlige situation i forbindelse med udbredelsen af coronavirus, tirsdag den 17. marts 2020. Foto: Thomas Sjørup / Ritzau Scanpix

20. marts 2020

Der er helt stille i Aalborg Lufthavn, hvor størstedelen af de ansatte er blevet sendt hjem.

En gate i Aalborg Lufthavn - helt affolket.

23. marts 2020

Regeringen forlænger nedlukningen - hverdagen er blevet markant anderledes i mange danske hjem.

27. marts 2020

Der er i Nordjylland konstateret 66 tilfælde af covid-19 i Aalborg Kommune og 10 i Mariagerfjord kommune. I de øvrige ni nordjyske kommuner er der konstateret under 10 tilfælde pr. kommune. Med til historien om første bølge af coronavirus i Danmark hører dog, at testkapaciteten var meget begrænset og at man skulle have tydelige symptomer samt en henvisning fra sin læge for at blive testet, så smitten har været mere udbredt end tallene fortæller. Den 27. marts var der 30 indlagte med covid-19 i Nordjylland.

Påsken 2020

Under nedlukningen bliver nordjyderne kreative.

Der bliver både afholdt drive-in gudstjeneste i Aalborg Lufthavn, dyrket gin-yoga på live-stream, udlånt poser med bøger fra bibliotekerne - og så bliver der indsat ‘coronavagter’ i SuperBrugsen i Løkken.

Politiet melder om rolige påskedage, mens ‘corona-politiet’ har en anden opfattelse på Facebook.

6-årige Jens spredte glæde i Biersted ved at pynte op til påske i hele byen. Flere hundrede perlekyllinger blev det til. Klik på billedet for at læse artiklen.

18. april 2020

Over hele landet bliver der sat hvide telte op, der skal bruges til test for coronasmitte.

20. april 2020

Første fase af genåbningen: De liberale erhverv, herunder frisører, kan åbne igen, og på skolerne forsøger de yngste elever at huske at holde afstand.

11. maj 2020

Indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer får mulighed for at genåbne.

18. maj 2020

Fase to af genåbningen gennemføres. Blandt andet kan de ældste elever vender tilbage til skolen den 18. maj.

Statsminister Mette Frederiksen sagde godmorgen til eleverne på Stolpedalsskolen i Aalborg.

21. maj 2020

Dele af fase tre fremrykkes, så blandet andet zoologiske haver kan åbne igen. Antallet af smittede er faldet støt måneden igennem, og det betyder, at Aalborg Zoo, som ellers havde håbet på en tidligere genåbning, nu kan åbne dørene for gæsterne.

Tidslinjen fortsætter efter videoen
Sommeren 2020 skulle, som i mere end 30 år forinden, have budt på Nibe Festival, men på grund af coronavirus kunne festivalleder Peter Møller Madsen holde fri de fire dage i starten af juli, hvor han normalt er 'på'.

En

Sommeren 2020

Rigtig mange danskere holder ferie herhjemme, og det betyder travlhed på de nordjyske feriedestinationer. Politikommisær Morten Axelsen fortæller, at de aldrig har set så mange mennesker i Skagen

8. juni 2020

Forsamlingsforbuddet hæves fra 10 til 50.

17. juni 2020

Der findes coronavirus i en minkbesætning ved Sindal. Dagen efter starter arbejdet med at aflive de 11.000 mink.

21. juni 2020

Selvom antallet af nye smittede ligger relativt lavt i sommerperioden er der stadig grund til bekymring. Smitten er kommet ind på to tredjedele af de danske sygehuse, og mobile testenheder opsporer smitte i sommerlandet.

1. juli 2020

Tre minkfarme er testet positive for covid-19.

3. juli 2020

Skyland Bech Camp i Øster Hurup lukker efter første uge med ungdoms-camp. Arrangørerne føler, at de er tvunget til at lukke for at undgå en shitstorm.

8. juli 2020

Forsamlingsforbuddet, der har ligget på 50 personer, bliver hævet til 100

Tidslinjen fortsætter efter videoen

Få befolkningsgrupper har været så isoleret som de ældre under corona. Men på Otiumgården i Aalborg fik de 3. juli besøg af 0. klasse fra Stolpedalsskolen, der brugte kunst til at hjælpe de ældre med afsavn. 

3. august 2020

Smitten spreder sig igen i samfundet og selvom antallet af indlagte i Nordjylland er på det laveste niveau i løbet af pandemien, ser man begyndende tegn på øget smitte i samfundet. Flere tester positive i det test-system, der nu udgør et meget finmasket net i forhold til at følge sygdommens udvikling.

I Nordjylland er 635 personer den 3. august blevet testet positive for covid-19 - 26 personer er døde af eller med sygdommen.

17. september 2020

Mens spekulation om, hvordan smitten sprede sig mellem minkfarmene pågår, bliver den 19. nordjyske minkfarm konstateret smittet med coronavirus

18. september 2020

Forsamlingsforbuddet sænkes til 50 personer. Det betyder, at landets caféer, restauranter og barer skal lukke for gæster klokken 22, og at gæster og ansatte skal bære mundbind, medmindre de sidder ned.

Samme dag indfører Nordjyllands Politi et midlertidigt opholdsforbud i Jomfru Ane Gade.

Det nye forsamlingsforbud påvirker blandt andet Louise og Henriks bryllupsfest dagen efter.

1. oktober 2020

Over en million mink skal aflives, oplyser daværende fødevareminister Mogens Jensen (S).

41 nordjyske minkfarme har smitte med coronavirus.

7. oktober 2020

De landsdækkende restriktioner forlænges til den 31. oktober.

13. oktober 2020

Smitten stiger eksplosivt blandt mennesker og mink i Jammerbugt Kommune. Samme dag udtrykker fødevareministeren bekymring for virusmutationer i mink.

29. oktober 2020

Der indføres krav om brug af mundbind i blandt andet butikker, biografer og på ungdomsuddannelser. Få dage forinden er forsamlingsloftet blevet sænket fra 50 til 10 personer.

31. oktober 2020

Sundhedsvæsnet indfører et nyt corona-varslingssystem, der skal give danskerne et overblik over restriktioner og risikoniveau.

  • Risikoniveau 1: Lav lokal smitte med mulighed for opblussen.
  • Risikoniveau 2: Lokale og regionale udbrud af smitte, der kan brede sig.
  • Risikoniveau 3: Udbredt samfundssmitte med potentiale for hurtig acceleration i smittetal.
  • Risikoniveau 4: Udbredt samfundssmitte og begyndende pres på kapacitet på sygehusene.
  • Risikoniveau 5: Udbredt samfundssmitte og risiko for, at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges.

4. november 2020

Regeringen beslutter at alle mink i landet skal aflives på grund af risikoen for at miste kontrollen med epidemien, fordi mutationer i mink kan påvirke vaccine-effektiviteten hos mennesker.

Daværende faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak er bekymret for, at pandemien starter forfra med udgangspunkt i Danmark.

5. november 2020

Regeringen isolerer syv nordjyske kommuner i fire uger, fordi der er bekymring for virkningen af en kommende vaccine.

Man skal altså ikke krydse kommunegrænserne mellem Vesthimmerland, Læsø, Frederikshavn, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Thisted Kommuner medmindre man har et ‘uopsætteligt behov’.

11. november 2020

To tredjedele af de danske mink er aflivet.

TV2 Nord udgiver dokumentaren 'Da Nordjylland smed pelsen'

18. november 2020

Efter massiv kritik har fødevareminister Mogens Jensen (S) valgt at fratræde ministerposten. En udmelding der kommer i kølvandet på skandalesagen om aflivning af mink.

26. november 2020

Sundhedsminister Magnus Heunicke fortæller, at de første danskere kan blive vaccineret mod corona en måneds tid senere - lige efter jul.

Den første vaccine ankommer til Nordjylland

16. december 2020

Storcentre skal lukke lige midt i julehandlen, de ældste folkeskoleelever sendes hjem og restauranter lukkes for servering.

21. december 2020

Liberale erhverv skal igen holde lukket. Det gælder tatovør-, piercing-, spa-, kropspleje, skønheds- og massageklinikker, solarier, frisører og køreskoler samt andre typer af liberalt erhverv, der indebærer tæt fysisk kontakt med kunder. Danmark er nu lukket næsten ligeså meget ned som i foråret - dog er daginstitutionerne stadig åbne.

25. december 2020

Resten af detailhandlen lukker ned.

Tidslinjen fortsætter efter billedet

Julemændenes 2020 blev også ødelagt af coronavirus. Og så alligevel. I Aalborg Zoo kunne man på sikker vis snakke med julemanden, der havde fået sin egen 'snow globe' i haven.

27. december 2020

Den første vaccine i Nordjylland gives til 92-årige Chresten Baisgaard på plejehjemmet Birkebo i Aalborg. Samme dag registreres der 2180 nye tilfælde af covid-19 i Danmark.

Nytår 2020/2021

2021 begynder med restriktioner og hjemmeundervisning.

5. januar 2021

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortæller på et pressemøde, at forsamlingsforbuddet sænkes til fem personer og afstandskravet ændres fra en til to meter. Risikoniveauet ændres fra niveau fire til niveau fem, der betyder ”udbredt samfundssmitte og risiko for at behandlingskapaciteten på sygehusene overstiges”.

16. januar 2021

Første tilfælde af den sydafrikanske variant af corona bliver fundet i Danmark, den er døbt B1351/501Y. Samtidig er andelen af smittede med B117-mutationen (den britiske coronavariant) stigende.

17.745 nordjyder havde denne dag modtaget første stik med enten Pfizer- eller Modernavaccinen. Endnu var ingen nordjyder færdigvaccinerede. På landsplan havde blot fem personer fået stik nummer to på denne dag.

23. januar 2021

Mads Albertsen og hans team på Aalborg Universitet sekventerer de positive coronaprøver og holder øje med mutationerne.

Han er mere bekymret for en mere smitsom variant end en mere dødelig variant.

Klik her for at se hele dokumentaren om Mads Albertsen og hans team.

8. februar 2021

En ny genåbningsproces tager sin begyndelse da de yngste elever (0. til 4. klasse) kan vende tilbage til skolen efter at have været hjemsendt siden 21. december.

Genåbningen kommer som reaktion på et stejlt fald i antallet af indlagte med covid-19. Den 8. februar er 44 nordjyder indlagt på samme tid. Det er flere end der var på noget tidspunkt under første corona-bølge i foråret 2020, men langt færre end de 71 indlagte der var i starten af januar, da der var allerflest indlagt på samme tid.

1.marts 2021

Næste fase i genåbningen føres ud i livet og butikker uden for storcentre kan igen holde åbent og julegave-bytningen, der har været godt to måneder, kan gå igang. Samtidig kan afgangsklasserne i grundskolen og på ungdomsuddannelserne møde fysisk op igen.

Genåbningen sker geografisk differentieret, så her i Nordjylland kan også efterskolerne byde eleverne velkommen tilbage.

3. marts 2021

Første tilfælde af den brasilianske corona-variant (kaldet P1) findes i Danmark.

6. marts 2021

For første gang er den sydafrikanske mutation fundet hos en borger i Nordjylland.

I dag - 11. marts 2021

Et år efter at statsminister Mette Frederiksen på det historiske pressemøde lukkede Danmark ned fordi en sundhedskrise, der ikke kender grænser eller race, skyllede ind over Danmark gør vi endnu en mellemregning. For vi kan ikke slå to streger under et facit endnu.

Sygdommen covid-19 har direkte og indirekte haft store både økonomiske og menneskelige konsekvenser. Men det lysner. Over 15.000 danskere modtager hver dag i øjeblikket en dosis vaccine, der skal beskytte mod covid-19. Og danskernes adfærd under det der har føltes som en årelang vinter, gør, at sundhedsmyndighederne anbefaler yderligere genåbning.


'Du' så lort': Skoleelever viser hadbeskeder frem

6.A med en række beskeder fra de sociale medier.

Skoleelever lærer at passe på sig selv på de sociale medier.

'Fuck I er klamme' og 'luder' er bare nogle af de udtryk, som børn og unge kan støde på på de sociale medier.

Derfor har Vesthimmerlands Kommune i denne uge sat fokus på børn, unge og sociale medier med kampagnen '#værtjekketpånettet'.

- Vi forsøger at lære børn og deres forældre, hvordan man begår sig bedst på de sociale medier, forklarer SSP-ungeteammedarbejder Tina Frost Petersen, mens hun er i gang med at styre en konkurrence for elever på Gedsted Skole.

SSP-ungeteamet er på besøg med deres kampagnemateriale, der skal få eleverne til at sætte ord på de oplevelser, de har på nettet. Mange unge bruger de sociale medier hver eneste dag, og for mange er det den vigtigste sociale kommunikation.

Tina Frost Petersen mener, at udelukkelse af fællesskaber er det hyppigste problem blandt unge.

- Det, vi oftest oplever som et problem, er udelukkelse. Altså at en ung holdes udenfor et fællesskab på de sociale medier. De er jo online 24-7, så de opdager meget let, hvis der foregår noget i en gruppe, og de ikke får lov til at deltage, forklarer Tina Frost Petersen.

Se indslaget her:

Kender til hadbeskeder

Den problematik kender eleverne fra 6.A på Aars Skole godt. De deltager i #værtjekketpånettets videokonkurrence, og mens de filmer en video om hadbeskeder, har de alligevel tid til at fortælle om deres egne oplevelser:

- Det er for eksempel, hvis der er nogen, som holdes uden for en Snapchat-gruppe, forklarer Andreas Stiller Jonasen, der er elev i 6. klasse, og han bakkes op af klassekammeraten Dicte Klitgaard Nielsen:

- Hvis man nu spiller et onlinespil med nogle andre, som man ikke kender, og de så pludseligt begynder at skrive grimme ting til en, 'du' så lort' og den slags. Det tror jeg alle i klassen har oplevet, forklarer hun.

SSP-ungeteamet på besøg på Gedsted skole

Begge elever fortæller, at det har været rart at have undervisning med fokus på onlinetilstedeværelse - også selvom Dictes forældre ikke har ladet hende oprette sociale profiler endnu.

- Her kunne jeg jo godt sige, at de var nogle dumme forældre, men jeg ved godt, at de gør det for at passe på mig, siger hun.


Lukning af fabrik løser udfordring hos konkurrent

Foto: Outline Vinduer

Fire medarbejdere er indtil videre skiftet fra den ene dørproducent i området til den anden.

I slutningen af august blev det meldt ud, at den dørproducent Jeld-Wen til nytår lukker sin fabrik i Løgstør efter 43 år. Det drager vindues- og dørfirmaet Outline Vinduer i Farsø nu nytte af.

De har nemlig indtil videre overtaget fire af de cirka 150 medarbejdere hos Jeld-Wen, som står til at miste deres job som følge af fabrikslukningen. Det fortæller Outline Vinduer i en pressemeddelelse.

- Jeld-Wen har været meget proaktive i forhold til at hjælpe folk videre, og det er virkelig glædeligt at se, når virksomheder gør en indsats som denne for at afhjælpe en ellers trist situation med produktionslukning. Vi har via deres jobmatch også været i kontakt med mange flere potentielle nye medarbejdere, som vi godt kunne være klar til at ansætte, så snart højsæsonen begynder igen, siger fabrikschef i Outline Vinduer, Michael Hejlesen.

Svære at finde

Gitte Jensen fra Vilsted er en af de medarbejdere, der er skiftet til den konkurrerende vindues- og dørproducent. Hun var i lære som maskinsnedker hos Jeld-Wen og får nu mulighed for at fortsætte sin uddannelse hos Outline Vinduer.

- Det var selvfølgelig en rigtig ærgerlig nyhed, da vi fik at vide, at vi ikke længere kunne arbejde ved Jeld-Wen, som ellers har været en god arbejds- og læreplads. Men virksomheden gør heldigvis meget for at få folk i job, og jeg er selv utrolig glad for at være kommet så hurtigt videre, siger hun og fortsætter:

- Jeg bor med min mand og tre børn, og derfor havde jeg heller ikke råd til at være arbejdsløs - og jeg nåede da også at overveje, om jeg kunne risikere at skulle droppe ud af uddannelsen. Heldigvis har Outline været meget fleksible i forhold til at finde en god løsning, siger Gitte Jensen.

Outline Vinduers fabrikschef glæder sig - trods de ærgerlige omstændigheder - over, at han har fået to maskinsnedkerlærlinge mere i produktionen.

- Vi oplever til tider, at vi skal kæmpe en del for at få maskinsnedkere og maskinsnedkerlærlinge, og det er vigtige kompetencer for os at have i huset. Derfor glæder vi os også meget over, at vi nu - udover de to lærlinge, vi allerede har - kan tilføje to mere til produktionen. De er allerede kommet rigtig godt fra start, siger Michael Hejlesen.


Borgerservice til Sæby-patienter uden MitID: - Ring på onsdag

Foto: Google Maps, grafik af Mie Leonora Heiberg

Patienter uden MitId kommer bagest i køen til at vælge læge, lyder bekymringen fra pårørende. Men borgerservice har løsning klar.

- Det er under al kritik.

Sådan lyder det prompte fra Christina Jensen. Hendes 79-årige far Kaj Jensen er én af de patienter, der er tilknyttet Lægehuset Sæbygårdvej i Sæby, og som onsdag i næste uge skal søge læge på ny.

Problemet er, at hendes far er fritaget for MitID.

- Han har ikke prædikatet som senil, men han er tæt på. Så han har brug for min hjælp, siger datteren.

Hun frygter derfor, at han og flere andre som ham bliver tilsidesat, når der 27. november klokken 9.00 åbnes op for, at lægehusets cirka 4850 patienter får mulighed for at søge ny eller eksisterende læge.

Det sker, fordi lægehuset på grund af lægemangel reducerer antallet af patienter til 4000. Patient-pladserne vil blive fordelt efter 'først til mølle'-princippet.

- Så kommer alle dem uden MitID bag i køen. De er jo fuldstændig på Herrens mark de her mennesker. Der er mange rigtig svage mennesker, som ikke kan få samme hjælp, som jeg kan give min far, siger Christina Jensen.

Og det kan i værste fald betyde, at hendes far komme til at få langt til læge og skal have hjælp med transport, lyder bekymringen.

Kan ringe ind

Men det maner chef for Center for Kultur og Borgerservice i Frederikshavn Kommune, Steen Lindgaard, til jorden. De patienter, der er frataget for MitID, kan nemlig ringe ind og ordne sagen.

- Alle patienter i lægehuset har modtaget information fra Region Nordjylland om, at man kan kontakte kommunen telefonisk, hvis man ikke er i stand til at lave lægeskift digitalt, skriver han i en mail til TV2 Nord.

Sådan gør Sæbygårdvej-patienter uden MitID:

  • Ring til Borgerservice på kommunens hovednummer 98 45 50 00, 27. november mellem 9.00-12.00. Det er ikke muligt at lave lægeskiftet før.

  • Efter klokken 12.00 kan du ringe til den digitale hotline, der er åben til klokken 20.

  • Pårørende har mulighed for hjælpe telefonisk. Borgerservice skal dog sikre, at den som skal skifte læge er indforstået. For eksempel ved at der er oprettet en fuldmagt – enten skriftligt eller digitalt.

  • Hav dit sygesikringsbevis klar, når du ringer.

Har ikke fået besked

Det er gode nyheder for Christina Jensen, der ellers har fået flere forskellige ting at vide, når hun har ringet til kommunens borgerservice om sagen.

Her fik hun i første omgang at vide, at hendes far skulle møde fysisk op på borgerservice i Sæby 28. november, altså dagen efter, der var åbnet digitalt op for lægesøgningen.

I anden omgang har hun dog også fået at vide, at hun kan få håndteret hendes fars lægevalg over telefonen 27. november.

Men den besked har de altså ikke fået andre steder.

- Jeg har været forbi min fars postkasse her til morgen, der lå ikke noget, så det var heldigt, at jeg ringede igen, siger hun.

Steen Lindgaard vil ikke kommentere på den konkrete sag, men har sendt TV2 Nord det pågældende brev, borgerne skulle have modtaget fra Region Nordjylland og lægehuset. Til dem uden MitID skulle beskeden ligge i form af et fysisk brev i deres postkasse.

Brevet fra Region Nordjylland

Din nuværende lægepraksis, Lægehuset Sæbygårdvej, skal pr. 01.02.2025 have reduceret antallet af patienter. Du skal derfor vælge lægepraksis.

Lægehuset Sæbygårdvej videreføres på samme adresse

Du kan vælge mellem Lægehuset Sæbygårdvej eller en anden lægepraksis, der har åben for tilgang af patienter.

Vær opmærksom på at du gebyrfrit kan vælge lægepraksis i perioden fra og med den 27.11.2024 kl. 9.00 til og med den 17.12.2024. Valg af lægepraksis er kun gebyrfrit, hvis du vælger med virkning pr. 01.02.2025.

Du beholder din nuværende lægepraksis indtil da.

Valg af lægepraksis registreres i den rækkefølge valget foretages. Bliver Lægehuset Sæbygårdvej fyldt inden 17.12.2024, vil du ikke længere kunne tilmelde dig denne, men må vælge en anden lægepraksis med åben for tilgang af patienter.

På borger.dk/valg-af-læge kan du se, hvilke lægepraksis du kan tilmelde dig. Hjemmesiden viser dine aktuelle valgmuligheder og opdateres løbende.

Du skal vælge lægepraksis elektronisk med MitlD via borger.dk/valg-af-læge eller din kommunes hjemmeside.

Har du ikke mulighed for at vælge lægepraksis elektronisk, skal du i stedet ringe til din kommune. Valg af lægepraksis kan ikke ske ved henvendelse til regionen.

Hvis du ikke inden den 18.12.2024 har valgt lægepraksis, tildeler kommunen dig en lægepraksis.

Journal
Din journal vil automatisk blive overført til din nye lægepraksis.

Hvis du ikke ønsker din journal overdraget til din nye lægepraksis, kan du i forbindelse med dit valg af lægepraksis afkrydse i "Min læge skal ikke have overdraget journal". Din journal vil herefter blive overført til og opbevaret hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sundhedskort

Dit nye sundhedskort vil blive sendt til dig med posten. Dit gamle kort skal klippes itu efter 01.02.2025.

På vegne af

Region Nordjylland

Steen Lindgaard lover samtidig, at borgerservice sidder fuldstændig klar til at hjælpe, når telefonerne åbner klokken 9.00 den 27. november.

- Frederikshavn Kommune har indsat ekstra ressourcer til at håndtere ekstraordinært mange opkald, og der er afsat ekstra ressourcer til sagsbehandlingen for de borgere, der ikke har MitID, lover han.


Minister søgte svar på miljøproblem hos nordjysk fisker

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Nordjysk fiskeskipper fortalte fredag fiskeriministeren om sine nye fiskeredskaber.

Fiskeskipper Johnny Pedersen fra Hirtshals har taget nye redskaber i brug for at fiske mere skånsomt, og fredag viste han teknologien frem for fiskeriminister Jacob Jensen (V), der besøgte den nordjyske havn sammen med flere andre folketingsmedlemmer.

- Jeg er rigtig interesseret i, at vi kan udvikle et godt og robust fiskeri i Danmark med de mange arbejdspladser, der følger med, men hvor vi også samtidig udvikler erhvervet på en måde, så man også passer endnu bedre på havmiljøet og havbunden, siger Jacob Jensen (V), der er minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Se interview med ministeren her:

Slæber ikke på bunden

Det er såkaldte flydedøre, Johnny Pedersen i de seneste måneder har haft monteret på sit fartøj HG 281 Elin, som ministeren var kommet for at se. Tidligere brugte han redskaber, der slæber langs havbunden ved fiskeri med bundtrawl, men de nye trawldøre flyder cirka en meter over havbunden.

- Jeg forventer ikke, at vi fanger mindre ved at bruge sådan nogle døre, har fiskeskipperen tidligere fortalt til TV2 Nord.

- Det er rigtig interessant at opleve, hvordan man netop udvikler på redskaber, som i mindre grad rammer havbunden, men hvor man stadigvæk kan opretholde fiskeriet. Så det vil jeg selvfølgelig tage med videre i de politiske forhandlinger, der skal ske her om kort tid, siger Jacob Jensen (V).

For Johnny Pedersen betyder overgangen til flydedøre, at han kan spare 70.000 liter brændstof om året og udlede 178 tons mindre CO2. Fiskeriministeren håber, at man i den kommende tid også kan blive klogere på de miljømæssige fordele.

- Der skal selvfølgelig være et bedre datagrundlag, men det er ikke mere nyt, end der også er nogen ude i den store udland, som allerede bruger det. Vi skal blive endnu bedre til at kende det i Danmark på danske forhold, og vide, hvor effektivt det er til at fiske, men også i forhold til at passe bedre på havbunden, siger Jacob Jensen.


Nomineret til Reality Awards: Dolken og Knaldperlen er for alvor tilbage

De to reality-konger er nomineret til Årets Comeback, med programmet 'Fedt mand - tur!'.

I sommers gjorde de to gæve nordjyder Martin Vinther og Walid Bechara comeback, da de havde premiere med TV-programmet 'Fedt mand - tur!'

Og det er bemærket i branchen. Makkerparret har nemlig sikret sig en nominering til årets Reality Awards.

- Jeg synes, det er super fedt, at vi er blevet nomineret til Årets Comeback – det er kun grineren, siger Walid om nomineringen.

Blandede følelser omkring comeback

De to reality-konger havde forskellige følelser om deres comeback. Faktisk krævede det de helt gode overtalelsesevner at få makkerparret tilbage på skærmen.

Det tog nemlig over et år at overtale dem til et TV-comeback efter knap 10 års pause fra skærmen.

- Det har fandeme været sjovt, men også nervepirrende at være tilbage. Vi har jo været gemt lidt væk under Me Too, og der var vi lidt dem, man ikke måtte lege med. Så jeg var spændt på, om folk var klar til at lege med os igen, og det er jeg da ualmindeligt taknemmelig for, at de var, siger Martin Vinther, der er bedre kendt som Dolken.

Walid havde derimod nemt ved at skulle tilbage på skærmen.

- Jeg føler faktisk ikke rigtigt, at jeg har været væk fra at lave TV, selvom jeg egentlig har været væk i 10 år, fortæller Walid, der også går under navnet Knaldperlen.

Vil have guldet med hjem

Tilrettelægger Josefine Blicher Brader, der fik idéen om at lave et program med Knaldperlen og Dolken er meget glad for, at comebacket anerkendes.

- Jeg synes, at nomineringen af Walid og Martin til Årets Comeback er meget fortjent. De er i mine øjne et legendarisk makkerpar, som er helt fantastiske på TV, og jeg er meget glad for, at de sagde ja til at lave 'Fedt mand – tur!' med os, siger hun.

De to realitystjerner synes, at modtagelsen af TV-programmet er gået over al forventning, og spår deres vinderchancer til at være gode.

- Når vi alligevel skal derover, så kan vi ligeså godt gå efter guldet, siger Dolken.

- Jeg håber, at vi vinder, siger Knaldperlen.

Du kan se 'Fedt mand - tur!' via linket her.