Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rystet zoo-direktør må igen ikke genåbne: - Det er uforståeligt

Foto: Aalborg Zoo

Den 4. marts kiggede Maliks to isbjørneunger ud til verden i Aalborg Zoo for første gang.

Aalborg Zoo må alligevel ikke genåbne d. 14. maj, som de havde planlagt efter. De er nemlig ikke med i aftalen om fase 2 af genåbningen af Danmark.

Først fik de tilladelse til at genåbne d. 1. maj af Rigspolitiet, men så satte regeringen sig imod. Så havde Aalborg Zoo gjort klar til at genåbne i næste uge d. 14. maj på baggrund af en ny rapport fra Statens Serum institut, men det er med dagens aftale om fase 2 af genåbningen af Danmark nu blevet udskudt endnu engang

- Det vil jeg sige, det er jeg meget overrasket over. Vi havde begrundet håb efter en god dialog med kulturministeriet, så det kommer meget bag på mig. Det er uforståeligt, fortæller en skuffet direktør i Aalborg Zoo, Henrik Johansen.

Aftalen om fase 2 af genåbningen blev torsdag aften indgået mellem regeringen og Folketingets partier. Og her fremgår det altså ikke, at zoologiske haver må genåbne endnu.

Aftale for fase 2 af genåbningen af Danmark

  • Butikker (11. maj)
  • Restauranter og caféer (18. maj)
  • Folkeskolen for eleverne i 6.-10. klasse (18. maj)
  • Efterskoler (18. maj)
  • Undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde. (18. maj)
  • STU, EUD og FGU (18. maj)
  • Hjemmearbejde i private virksomheder (straks)
  • Professionel idræt uden tilskuere (straks)
  • Ind- og udlån på biblioteker (18. maj)
  • Udendørs idræts- og foreningsliv (straks)
  • Folkekirken og trossamfund (18. maj)
  • Zoologiske anlæg, hvor gæsterne transporterer sig i bil, kan være åbne (når retningslinjer er på plads)

Det fremgår til gengæld at zoologiske haver, hvor gæsterne kan transportere sig i bil som Knuthenborg Safaripark og Givskud Zoo, må genåbne, når retningslinjerne er på plads.

Zoo-direktør Henrik Johansen er skuffet og overrasket over den nye aftale.  Foto: TV2 Nord

Henrik Johansen er ikke den eneste zoo-direktør, der have regnet med en genåbning i næste uge.

- Alle Zoo-direktørerne er noget rystede. Det er nu vi skal tjene penge. Uvisheden er jo den værste følelse, man kan have. Hvad ender året med? Vi har vidst, vi ville ende med et underskud, men nu bliver det endnu større, end vi har regnet på. Det sætter os i stå. Sidste år havde vi det bedste år siden 1935. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan 2020 bliver. Det kommer total bag på mig det her, siger en skuffet zoo-direktør, da TV2 Nord snakker med ham kort efter statsministerens pressemøde.

Var klar til genåbning

Aalborg Zoo havde gjort klar, så det, ifølge Henrik Johansen, ville være forsvarligt at komme på besøg og kigge på dyr i Aalborg Zoo.

- Der er festivalhegn ved indgangen, legepladsen er hegnet ind, der er sat tællere op og dispensere med håndsprit. Alle de ting der gør, at vi kan give folk en forsvarlig oplevelse ved at komme i zoologisk have, siger Henrik Johansen til TV2 Nord og fortsætter:

- Jeg har medarbejdere, der går hjemme på lønkompensation. De vil bare gerne tilbage på arbejde og formidle om dyr. Det bliver en svær en af skulle forklare medarbejderne den her.


Hvert år glemmer nordjyderne livsvigtig tidsbestilling, men i år er det anderledes

Sidste års snestorm har sat sine spor hos nordjyderne i år.

Nordjyderne har en lang og stolt tradition for at udskyde vinterdækkene til det nærmest er for sent. Men sidste års snestorm, hvor mange blev fanget på de glatte veje, har fået rekordmange til at sætte det vigtige kryds i kalenderen i år.

- Man kan sige, at fra den ene dag til den anden var der jo snestorm, og da vi så mødte ind om morgenen, der havde vi halvanden til to timers ventetid på telefonen. Og folk vil jo gerne have skiftet hjul samme dag, som de ringer, påpeger Martin Sørensen, der er butikschef for Dækbutikken i Aabybro.

'Det er jo ubehageligt'

Hos Dækbutikken i Aabybro opbevarer man henved 1000 sæt vinterdæk og fælge for kunderne. Næsten 70 procent af kunderne har allerede nu fået styr på dækmønsteret, hvilket er et helt ekstraordinært højt tal.

- Vi er kommet i gang i rigtig god tid i år i forhold til, hvad vi plejer. Vi har været godt i gang siden uge 41, forklarer Martin Sørensen.

- Det er jo ubehageligt at være i sidste øjeblik. Så det har jeg prøvet, så det skal jeg ikke prøve mere, påpeger Margit Nielsen, der tirsdag fik sat vinterdæk på bilen.

Men hvorfor skal nordjyderne sne inde eller køre i grøften, før de lærer lektien. Indehaver af Dækbutikken, Jens Vestergaard Andersen, har skiftet nordjydernes dæk i mere end 25 år, og han er ikke i tvivl.

- Jeg tror ikke, at den almindelige danske tænker på dæk., og folk vil ikke skifte dæk før tid. Så længe der er lunt og godt vejr udenfor, så vil de ikke køre rundt på deres vinterdæk. De ikke bruge tid på det, og de vil ikke bruge penge på det. Og så opdager de det først, når frosten er der, pointerer han.

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Nordjysk kommune giver nu børnefamilier penge for at passe egne børn

Tilskudsordningen gælder til og med den måned barnet fylder tre år.

6.812 kroner om måneden.

Cirka så meget kan du få, hvis du vælger at passe dit barn hjemme i Vesthimmerlands Kommune.

For Vesthimmerlands Kommune vil fremover give tilskud til hjemmepasning af egne børn. Det sker, fordi kommunen ønsker at understøtte familiers frihed og fleksibilitet.

Men også for at lokke flere til.  

- Vi vil gerne medvirke til at gøre det så attraktivt som muligt for børnefamilier at bosætte sig i Vesthimmerlands Kommune, siger Jeppe Korreborg Pedersen, der er konstitueret formand i Børne- og Familieudvalget i Vesthimmerlands Kommune.

Får mere tid sammen med forældre

Byrådet i Vesthimmerlands Kommune har i den forbindelse besluttet at sætte gang i et toårigt forsøg med tilskud til pasning af eget barn.

Tilskuddet kommer til at være på 75 procent.

- Det bliver interessant og se, hvor mange familier der ser hjemmepasning som en god familieløsning. Det giver en ekstra mulighed for frihed og fleksibilitet for den enkelte familie og ikke mindst får vesthimmerlandske børn mulighed for at bruge mere tid sammen med deres forældre, siger Jeppe Korreborg Pedersen.

Hjemmepasning i Vesthimmerlands Kommune

  • Aldersgruppen er fastsat til børn fra 0-2 år. Altså fra 24 uger til og med den måned barnet fylder 3 år.

  • Tilskudsprocenten er fastsat til 75 % af den billigste driftsudgift i et dagtilbud til samme aldersgruppe i kommunen. For 0-2-årige giver det ca. 6.812 kr. pr. måned (12 måneder årligt).

  • Tilskudsperioden er minimumsperiode på 8 uger og maksimum på 1 år. Der kan ydes tilskud til forældre frem til og med 31. december 2026.

  • Frister for afbrydelse af tilskudsperioden fastsættes til løbende måned + 1 måned.

 Pressemeddelelse, Vesthimmerlands Kommune

Ordningen kommer kun til at gælde børn fra 0-2 år, og er blot én af flere tiltag, kommunen har besluttet i forbindelse med at gøre det lettere at være børnefamilie.

Uover tilskud til hjemmepasning er der nu også gratis buskørsel på lokale- og regionale ruter og nedsat forældrebetaling i dagpleje, vuggestue og børnehave.

Borgere i kommunen kan allerede søge om tilskud nu. Ordningen vil blive evalueret i januar 2026.


Sidste chance: Vil du stadig have fingrene i en gratis båd?

Foto: Vesthimmerlands Kommune

Den sidste båd skal fjernes fra pladsen inden 1. december 2024.

TV2 Nord har flere gange kunnet fortælle om forladte både i det nordjyske, som har været til gene for borgerne og kommunerne.

Det fik blandt andet Vesthimmerlands Kommune til tilbage i starten af oktober at komme med en alternativ løsning, hvor de tilbød, at man kunne hente bådene helt gratis, hvilket var en stor success.

Efter blot 17 timer var alle bådene på nær en nemlig revet væk.

Men selvom det gik hurtigt med de første fire både, så er den ene båd fortsat tilgængelig.

"Gennem hele 2024 har vi forsøgt at finde ejerne til fem efterladte både i Hvalpsund. Det er nu næsten lykkes, men hvide Vega er stadig tilbage efter en "køber" sprang fra i sidste øjeblik. Derfor kan Vega nu afhentes helt gratis på den gamle opliggerplads i Hvalpsund."

Sådan skriver kommunen i et opslag på Facebook.

Så nåede du ikke at få fat i en gratis båd, så er det altså sidste chance.

Der skal rettes henvendelse til Team Havn, Natur og Byrum i kommunen, hvis man ønsker at hente Vega, som skal fjernes fra pladsen inden 1. december 2024.


Prestigefyldt pris går til Aalborg-virksomhed bag scanningsrobot

Foto: Life Science Robotics

Robotten Hera scanner gravide ved hjælp af synsteknologi og joystick-styring.

Aalborgensiske Life Science Robotics står ud over scanningsrobotten også bag en robot, der kan hjælpe patienter med genoptræning.

Robotarmen danser over den gravide mave - men i stedet for at det er sonografens hånd, der fysisk flytter scanneren, bruger hun et joystick til at bestemme robottens placering.

På den måde skåner hun sine hænder og skuldre fra uhensigtsmæssige arbejdsstillinger.

Hera, som er robottens navn, har netop i den forgangne måned haft sin debut på Aalborg Universitetshospital - nu har virksomheden bag fået overrakt årets initiativpris fra DI Aalborg.

- Danmark står stærkt inden for sundhedsteknologi, og det her projekt viser, hvordan innovation og digitalisering kan løse kritiske udfordringer både lokalt og globalt, siger Peter Birkegaard, bestyrelsesleder i DI Aalborg.

Hjælper også ældre

Ud over Hera står virksomheden også bag robotten Robert, som kan hjælpe patienter i genoptræningen med forskellige øvelser efter lammelser grundet hjerneskader. 

Den er solgt til 12 forskellige lande, mens den bruges 16 forskellige steder i Danmark.

Den vil også kunne hjælpe det stigende antal ældre, som kommer de kommende år.

- Virksomheder skaber udvikling og løser problemer. Det har sundhedssektoren stærkt brug for, da vi får færre unge og flere ældre. Life Science Robotics bygger en vigtig bro til sundhedssystemet og gør allerede en forskel, både nationalt og internationalt, siger Peter Birkegaard.

TV2 Nord så nærmere på Robert i april - se indslaget her.

Trods potentialet for robotterne Robert og Hera, hersker der også udfordringer, siger direktør for Aalborg-virksomheden, Keld Thorsen.

- Vi startede med fokus på internationalisering, og i Sydøstasien er teknologiintegrationen i sundhedssektoren langt fremme. Efterspørgslen her er høj, og markedsadgangen nem. I Europa og Norden er markedet mere konservativt, men vi er godt på vej, siger han.

Alligevel er håbet at færdigudvikle flere robotter og ende blandt de førende indenfor neurorehabilitering, lyder ambitionen fra virksomhedens direktør.


Købmand lukker: - Jeg føler mig som en fiasko

Foto: Jesper Lange/TV2 Nord

Følelserne er helt uden på tøjet hos lokal købmand, der er nødsaget til at lukke sin butik.

- Gælden har hobet sig op. Jeg har drevet min butik uden kassekredit, og grossisten har egentlig været overbærende længe, men nu vil de bare ikke længere.

Peter Leth er købmand i Spar i Vestbjerg, men det er han snart ikke længere, da han bliver nødt til at lukke butikken ned på grund af den store gæld til grossisten.

Og det er han dybt berørt over.

- Jeg har det rigtig skidt. Jeg har knoklet i 70-80 timer om ugen for at få den her butik til at kunne gå rundt, og jeg har troet på det til det sidste.

- Der var en lille åbning om, at vores konkurrent 365 skulle lukke, så vi håbede til det sidste, at vi kunne holde liv i det her, men det er desværre ikke muligt, lyder det fra en tydeligt påvirket Peter Leth.

- Føler mig som en fiasko

Medarbejderne i butikken blev informeret tirsdag morgen.

- Det var simpelthen ikke sjovt, siger han om at skulle overlevere den besked.

For fem år siden var Peter Leth købmand i Vejgaard, og der måtte han også lukke sin butik på grund af konkurs.

- Men så fik jeg lige pludselig muligheden for at blive købmand igen i Vestbjerg, og jeg var ikke et sekund i tvivl om, at det var det, jeg ville. Jeg brænder for at være købmand. Jeg brænder for at være i nærheden af mine kunder. Jeg brænder for det hele, fortæller Peter Leth.

- Men nu er jeg rigtig, rigtig ked af, at jeg igen må lukke en butik, og jeg føler mig som en kæmpe fiasko. Når man er blevet erklæret konkurs én gang og skal opleve det igen, så har jeg sgu lidt mistet troen på egne evner i forhold til at kunne drive butik. Og så må jeg kigge indad.

Men måske skal Peter Leth ikke føle sig som en fiasko, for der er også lagt et opslag op på Spar Vestbjergs Facebookside for at informere kunderne om situationen, og her er det væltet ind med ærgerlige, kærlige og støttende beskeder til Peter Leth og butikken.

- De tilkendegiver, at jeg har gjort det rigtig godt, men der er stadig et eller andet indeni mig, der er ramt af det. De første fysiske tilkendegivelser er også kommet fra kunder i butikken, og det er bare hårdt, siger købmanden.

Byen har brug købmanden

Peter Leth vil ikke afvise, at der kommer en ny købmand i Spar Vestbjerg, men han forventer det ikke.

- Den tidligere købmand kunne heller ikke generere overskud, og Dagrofa har i hvert fald ikke påtænkt sig at sætte en ny købmand ind.

- Men byen må bare ikke miste købmanden her, for det er et samlingspunkt, og vi har også pakkerne - vi har så mange ting. Byen må ikke miste sin købmand, men det er desværre sådan, det bliver, slutter den berørte købmand Peter Leth.

Den endelige lukkedag kendes ikke endnu, da der vil være åbent, til varelageret er solgt ud.