Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lyset slukket for minkavl i Danmark: Avler er gal og frustreret efter ny risikovurdering

Tidligere minkavler Poul Frederiksen sætter spørgsmålstegn ved, om der er lavet en ny risikovurdering, før man melder ud, at det er for farligt at have mink i Danmark.

Det er fortsat risikabelt at have minkavl i Danmark - også fra efter nytår. Sådan lyder vurderingen fra Statens Serum Institut, erfarer TV 2.

Men den nordjyske minkavler Poul Frederiksen sætter spørgsmålstegn ved, om der er overhovedet er lavet en ny risikovurdering.

- Det er ikke lavet en ny risikovurdering, for de vurderer jo som om der er 15 til 17 millioner mink i landet, og der er altså nul lige nu, siger Poul Frederiksen.

Han er stadig gal, frustreret og sur på myndighederne i forhold til beslutningen om at alle mink i Danmark skulle slås ned.

- Og det vil jeg være resten af min tid, fordi det er et fåtal af politikere, der har bestemt det her, fastslår han.

Der er nogle få politikere, der ikke vil os, og det er faktisk det, der gør mest ondt, det er, at det er rent diktatur, vi lever under

Poul Frederiksen, tidligere minkavler

Nej til aflivning

Poul Frederiksen er tidligere minkavler fra Gjøl, og han var den første, som myndighederne besøgte, efter det kom frem, at minkfarme indenfor en radius af 7,8 kilometer fra en corona-smittet farm skulle aflive sine dyr.

Senere kom det frem, at samtlige mink i landet skulle aflives på grund af fare for at den muterede coronavirus i mink kunne ødelægge mulighederne for en effektiv vaccine mod pandemien. 

Heller ikke dengang var den tidligere minkavler imponeret af myndighederne. Han nægtede da også myndighederne adgang til hans ejendom, fordi han ikke er tilfreds med den økonomiske kompensation, han er stillet i udsigt i forbindelse med aflivningen af minkbesætningen. Så Fødevarestyrelsens aflivningshold kunne først med hjælp fra Nordjyllands Politi tiltvinge sig adgang til Poul Frederiksens minkfarm.

Flere er skræmte

Han er blandt de avlere, der fortsat håber, at myndighederne giver grønt lys til, at han igen vil kunne starte op med minkproduktion, men lige nu ved han fortsat ikke om, det nogensinde bliver en mulighed.

- Jeg tror, der er flere minkavlere, der gerne vil starte op igen, hvis politikerne ellers ville, men det vil de åbenbart ikke, siger Poul Frederiksen og tilføjer, at han tror, mange er blevet skræmt af politikernes ageren.

- Der er mange, der gerne vil have mink, men alt er gået galt i den proces her, fastslår han.

Politisk møde tirsdag

Tirsdag er Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg indkaldt til et møde, hvor Statens Serum Institut (SSI) mundtligt skal orientere partierne om risikoen ved minkhold i Danmark.

Orienteringen er en opdatering af SSI's seneste risikovurdering fra 14. juni 2021, der fandt, at hold af mink i Danmark "kan medføre en sundhedsrisiko for mennesker af ukendt størrelse".

En genetablering af minkhold kan ifølge SSI blandt andet udgøre en risiko for, at der udvikles nye varianter af coronavirus, som i værste tilfælde kan påvirke muligheden for at forebygge smitte med vacciner i mennesker.

Den opdaterede vurdering skal danne grundlag for Folketingets beslutning om minkavlernes fremtid, men hvornår en ny lov er på plads, er stadig usikkert.

- Det er diktatur

Imens kan Poul Frederiksen sidde på Gjøl og kigge ud i den store verden, hvor han ser, at flere lande satser på minkavl. 

En avl som Danmark igennem generationer har været førende indenfor - ikke mindst takket være de nordjyske minkavlere, der har stået for størstedelen af landets produktion og eksport af minkpels.

I dag aner Poul Frederiksen ikke, om han nogensinde kan kalde sig minkavler igen. 

- De kan bare melde ud, hvordan det er. Der er nogle få politikere, der ikke vil os, og det er faktisk det, der gør mest ondt, det er, at det er rent diktatur, vi lever under. Få politikere har bestemt, at vi ikke skal have pelsdyravl i Danmark. Det kan man i det mindste tage op i Folketinget. Det er det, jeg kalder demokrati. Hvis alle Folketingets medlemmer var enige om, at vi afvikle pelsdyravl, så må vi bare bukke og neje og så det er det, vi gør, men ikke på den her måde, hvor det er få politikere, der har bestemt, siger Poul Frederiksen fra Gjøl.


Hus stod i flammer: Natten til søndag mistede 64-årig kvinde alt

Den 64-årig kvinde er blevet sigtet for at have overtrådt beredskabsloven for uforsigtig omgang med ild.

Klokken 3.17 natten til lørdag blev både politi og brandvæsen tilkaldt til en adresse i Østervrå, hvor et hus stod i flammer.

- Det var en frivillig brandmand, der ringede, og huset var helt overtændt, da vi ankommer, forklarer vagtchef ved Nordjyllands Politi Christian Tilsted.

Huset tilhørte en 64-årige kvinde, der kom ud af huset ved egen hjælp, hun måtte dog ifølge vagtchefen til tjek på sygehuset for røgforgiftning.

Kvindens hund kunne man dog ikke finde, og derfor formoder politiet, at den er død.

Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Kvinden sigtet

Årsagen til branden var ifølge vagtchefen, at et stearinlys i vindueskammen havde taget fat i nogle planer, hvilket endte med at sprede sig.

- Man endte med at lave en kontrolleret nedbrænding, så der er kun brandtomt tilbage forklarer vagtchefen.

Den 64-årig kvinde er derfor blevet sigtet for at have overtrådt beredskabsloven for uforsigtig omgang med ild.

- Det er standard, påpeger vagtchefen og tilføjer.

- Når man vil bruge ild, er man nødt til at sørge for, at det ikke spreder sig.


Svømmehal forvandlet til 'Danmarks smukkeste juleudstilling'

Takket være 400 kilometer ståltråd, sækkevis af mos og mindst 80.000 kubikmeter vand er nedrivningsklar svømmehal i Aars forvandlet til en eventyrlig udstilling. Kom med indenfor i videoen herover.


40 år gammelt centers fremtid hænger i en meget tynd tråd

Forstanderen på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi er skuffet over, at det ikke lykkedes de lokale folkevalgte at få centret med på finansloven.

Fremtiden for Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi i Sydthy hænger i en tynd tråd.

Centret har de seneste tre år modtaget tre millioner kroner i støtte om året, men er ikke kommet med på den finanslov, som regeringen fredag har præsenteret sammen med SF, Radikale og Enhedslisten.

Dermed er det tvivlsomt, om centret overlever.

- Nu skal bestyrelsen ind over og beslutte, hvad der skal ske, men det vil som minimum betyde en meget, meget kraftig beskæring. Uden tilskud til driften er der ikke grundlag for at have ansatte, og alle 12 er nu sagt op med udgangen af december, siger forstander Jane Kruse.

Jane Kruse er forstander på Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi. Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Folkecentret har den seneste tid forsøgt at overtale Folketingets partier til at bevare støtten, og Jane Kruse udtrykker stor skuffelse over, at det ikke er lykkedes de lokale folkevalgte at sikre den fortsatte drift.

- Det vil få store konsekvenser for de mange små og mellemstore virksomheder, som vi hjælper med at udvikle produkter og teste energiløsninger. Vi er også i kontakt med og hjælper mange borgere, og så det rammer det også de udenlandske ingeniørstuderende, der kommer hos os, siger Jane Kruse.

Håber, der kan findes en løsning

Folkecentret blev grundlagt i 1983 med et mål om at sætte grønne energiformer på dagsordenen. I begyndelsen handlede det meget om at udvikling af vindenergi, men siden har centret også beskæftiget sig med elbiler, biogas og solceller.

- Nu skal vi samles på mandag og se, hvordan vi kan afslutte de projekter, som vi har ansvaret for, på den bedst mulige måde.

Er der ingen muligheder for, at I kan fortsætte?

- Jeg håber meget, at der kan findes en løsning. Vi vil prøve at tage kontakt til SF og Radikale Venstre for at høre om mulighederne. Jeg kan forstå, at der skal afsættes store summer til grøn forskning, og måske kan vi komme i betragtning der, siger Jane Kruse.


Nordjysk virksomhed i front: Får første certifikat i Europa

Lige nu er Grøn Brint den eneste virksomhed, der har fået uddelt bæredygtigheds-certifikatet. Men andre er på vej.

Jens Peter Lunden har altid været foregangsmand i sit erhverv. I 1989 købte han sit første landbrug, og siden har han gjort mange tiltag for miljø og bæredygtighed.

Han er også hovedmanden bag Gårestrup EnergiØ, hvor der både ligger grisestald, biogasanlæg og vindmøllepark. Jens Peter Lundens virksomhed Grøn Brint, som også har Norwegian Hydrogen i ryggen, er også en del af energiparken.

Og det er den virksomhed der i onsdags fik den første bæredygtighedscertificering af sin slags i Europa - og muligvis i hele verden.

- Det er noget, vi har arbejdet på længe, og vi er rigtig glade for at få den, så vi kan komme i gang med at producere nogle produkter til det marked, vi er på vej ind i, siger Jens Peter Lunden.

Se indslaget her:

Adgang til tysk marked

Certificeringen er givet til Grøn Brint i forbindelse med deres arbejde med et bæredygtigt brændstof. I 2023 blev der sammen med Norwegian Hydrogen investeret i brintproduktion, som gennem biogasproduktionen i sidste ende er med til at indfange CO2 og lave metan, hvor energien er bundet i et grønt brændstof.

Og certificeringen har været nødvendig, for ellers kan brændstoffet ikke afsættes.

- Det giver adgang til de markeder, hvor man kan sælge, og certificeringen er den godkendelse, der siger, at vi har en grøn værdi at sælge, siger Jens Peter Lunden.

Lige nu er Grøn Brint den eneste europæiske virksomhed, der har certificeringen. Men forventningen er, at andre virksomheder er lige på trapperne med også at få en. Og så er næste skridt at komme ud over rampen fra Gårestrup.

- Vores eksportland er Tyskland, og de regner med at kunne tage imod fra 1. januar, og så er vi klar til business, siger Jens Peter Lunden.

Økonomi- og kvalitetschef Rasmus Hedegaard Bang viser certifikatet frem.

'Du' så lort': Skoleelever viser hadbeskeder frem

6.A med en række beskeder fra de sociale medier.

Skoleelever lærer at passe på sig selv på de sociale medier.

'Fuck I er klamme' og 'luder' er bare nogle af de udtryk, som børn og unge kan støde på på de sociale medier.

Derfor har Vesthimmerlands Kommune i denne uge sat fokus på børn, unge og sociale medier med kampagnen '#værtjekketpånettet'.

- Vi forsøger at lære børn og deres forældre, hvordan man begår sig bedst på de sociale medier, forklarer SSP-ungeteammedarbejder Tina Frost Petersen, mens hun er i gang med at styre en konkurrence for elever på Gedsted Skole.

SSP-ungeteamet er på besøg med deres kampagnemateriale, der skal få eleverne til at sætte ord på de oplevelser, de har på nettet. Mange unge bruger de sociale medier hver eneste dag, og for mange er det den vigtigste sociale kommunikation.

Tina Frost Petersen mener, at udelukkelse af fællesskaber er det hyppigste problem blandt unge.

- Det, vi oftest oplever som et problem, er udelukkelse. Altså at en ung holdes udenfor et fællesskab på de sociale medier. De er jo online 24-7, så de opdager meget let, hvis der foregår noget i en gruppe, og de ikke får lov til at deltage, forklarer Tina Frost Petersen.

Se indslaget her:

Kender til hadbeskeder

Den problematik kender eleverne fra 6.A på Aars Skole godt. De deltager i #værtjekketpånettets videokonkurrence, og mens de filmer en video om hadbeskeder, har de alligevel tid til at fortælle om deres egne oplevelser:

- Det er for eksempel, hvis der er nogen, som holdes uden for en Snapchat-gruppe, forklarer Andreas Stiller Jonasen, der er elev i 6. klasse, og han bakkes op af klassekammeraten Dicte Klitgaard Nielsen:

- Hvis man nu spiller et onlinespil med nogle andre, som man ikke kender, og de så pludseligt begynder at skrive grimme ting til en, 'du' så lort' og den slags. Det tror jeg alle i klassen har oplevet, forklarer hun.

SSP-ungeteamet på besøg på Gedsted skole

Begge elever fortæller, at det har været rart at have undervisning med fokus på onlinetilstedeværelse - også selvom Dictes forældre ikke har ladet hende oprette sociale profiler endnu.

- Her kunne jeg jo godt sige, at de var nogle dumme forældre, men jeg ved godt, at de gør det for at passe på mig, siger hun.